A. Stanovení obsahu vody sušením
3. Vzorek trhaviny se suší v sušárně za předepsaných podmínek do konstantní hmotnosti.
a) Postup zkoušky. Do váženky průměru 80 mm se naváží 10 g vzorku s přesností 0,2 mg a rozprostře se do stejnoměrné vrstvy. Vzorek se suší při teplotě (60 ± 2) °C v sušárně odpovídající bezpečnostním předpisům do konstantní hmotnosti (neliší-li se dvě po sobě jdoucí vážení o více než 1 mg). Po ochlazení v exsikátoru se váží.
b) Výpočet. Obsah vody v % (x) se vypočítá podle vzorce:
(a - b) . 100
x = ---------------
a
kde a je navážka vzorku v g,
b hmotnost zbytku po vysušení v g.
Dvě souběžná stanovení se nesmějí lišit u sypkých trhavin o více než 0,1 %, u ostatních o více než 0,3 %. Průměr z obou stanovení se zaokrouhlí na desetiny procenta.