II. Postup úpravy laboratorního vzorku obiloviny
Přípravu analytického vzorku, stanovení hodnot jakostních znaků odebraného vzorku a zjišťování dodržování stanovených požadavků na jakost a kontrolu skladovaných obilovin provádí skladující subjekt měřidly 1) nebo prokazatelně kalibrovanou infračervenou technologií podle ČSN 461100-1 - Obilí potravinářské - Část 1: Společná ustanovení
1. stanovením obsahu vody pro obiloviny s výjimkou kukuřice podle ISO 712 (461014) Obiloviny a výrobky z obilovin - Stanovení obsahu vody (praktická referenční metoda),
2. stanovením čísla poklesu podle ČSN ISO 3093 (46 1018) Obiloviny - Stanovení čísla poklesu,
3. stanovení sedimentační hodnoty u pšenice pro lidskou výživu podle ČSN 46 1021 Zkoušení obilovin - Stanovení sedimentační hodnoty (SDS test),
4. zjištěním skrytého napadení hmyzem podle ČSN ISO 6639 (46 1081) Obiloviny a luštěniny - Zjišťování skrytého zamoření hmyzem,
5. stanovením dalších jakostních znaků u obilovin, luštěnin a olejnin podle ČSN 46 1011 Zkoušení obilovin, luštěnin a olejnin.
------------------------------------------------------------------
1) Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů.
------------------------------------------------------------------