§ 1
Lékař může po získání certifikátu o absolvování základního kmene hygienicko-epidemiologického bez odborného dohledu
a) provádět a kontrolovat šetření v ohnisku nákazy, stanovit nezbytná protiepidemická opatření,
b) zpracovat a vyhodnocovat nálezy, spisovou a zdravotnickou dokumentaci z epidemiologických a hygienických šetření z hlediska vlivu na zdraví,
c) zpracovávat výsledky měření fyzikálních, chemických a biologických faktorů, zejména hluku, vibrací, osvětlení, neionizujícího záření, mikroklimatických podmínek z hlediska vlivu na zdraví a vyhodnocovat je,
d) hodnotit zdravotní riziko a provádět opatření v oblasti výživy, bezpečnosti potravin a předmětů běžného užívání,
e) hodnotit zdravotní riziko a provádět opatření ve školách, školských zařízeních a na zotavovacích akcích pro děti,
f) hodnotit zdravotní riziko a provádět opatření v problematice pitné vody, teplé vody, vody jiné jakosti a vody ke koupání,
g) hodnotit zdravotní riziko a provádět opatření na pracovištích, posuzovat riziko pro šetření chorob z povolání,
h) hodnotit zdravotní riziko a provádět opatření v oblasti prevence nákaz spojených s poskytováním zdravotních služeb,
i) hodnotit zdravotní riziko v rámci preventivního dozoru,
j) podílet se na šetření v rámci státního zdravotního dozoru,
k) provádět šetření zdravotního stavu vybraných skupin populace, včetně růstu a vývoje dětí,
l) provádět šetření nutričního stavu vybraných skupin populace,
m) navrhovat a provádět intervenční opatření ke zlepšení zdravotního stavu populace,
n) podílet se na realizaci epidemiologických studií v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví,
o) sledovat proočkovanost populace, zejména prostřednictvím sběru a vyhodnocení dat v rámci činnosti příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nebo zdravotního ústavu nebo Státního zdravotního ústavu,
p) provádět činnosti v rámci systému epidemiologické bdělosti u infekčních a neinfekčních onemocnění.