§ 4
Odběr vzorku
(1) Odběr vzorku se provádí
a) náhodným (namátkovým) odběrem,
b) systematickým odběrem,
c) lokálním odběrem,
d) cíleným odběrem,
e) kontrolním nákupem, nebo
f) stěrem.
(2) Dílčí vzorky se z balených potravin nebo z potravin zabalených bez přítomnosti spotřebitele pro účely bezprostředního prodeje anebo z potravin zabalených v místě prodeje na žádost spotřebitele odeberou bez porušení obalu určeného pro spotřebitele; z nebalených potravin umístěných ve vnějších obalech se odeberou dílčí vzorky s porušením vnějšího obalu, pokud je to pro odebrání vzorku nutné.
(3) Při odběru vzorku musí být provedena taková předběžná opatření, aby se zabránilo jeho znehodnocení a jakýmkoliv změnám, které by ovlivnily metody zkoušení nebo měly vliv na výsledky zkoušek.
(4) Zmrazené potraviny se nesmí při odběru vzorku rozmrazit.
(5) Nejsou-li pro odběr vzorku stanovena pravidla předpisy Evropské unie, zákonem, jiným právním předpisem nebo touto vyhláškou, lze použít metodu nebo její část vhodnou pro zamýšlený účel.