Článek 2
1. V rámci své působnosti O.I.V sleduje tyto cíle:
a) informuje své členy o opatřeních, která zohledňují zájmy producentů, spotřebitelů a ostatních účastníků v odvětví révy vinné a vinných produktů;
b) poskytuje pomoc ostatním mezinárodním organizacím, mezivládním i nevládním, zejména těm, které provádějí standardizační činnost;
c) podílí se na mezinárodní harmonizaci existujících postupů a standardů, a dle potřeby na přípravě nových mezinárodních standardů s cílem zlepšovat podmínky pro produkci a uvádění na trh produktů z révy vinné a vinných produktů, a pomáhá zajišťovat, aby se braly v úvahu zájmy spotřebitelů.
2. K dosažení těchto cílů se O.I.V zabývá těmito činnostmi:
a) podporuje a řídí vědeckotechnický výzkum a pokusnictví ve snaze plnit potřeby formulované jejími členy, vyhodnocuje výsledky, obrací se dle potřeby na kvalifikované odborníky, a kde je to relevantní, vhodnými prostředky rozšiřuje tyto výsledky;
b) vypracovává a formuluje doporučení a sleduje realizaci těchto doporučení ve spolupráci se svými členy, zejména v těchto oblastech:
i) podmínky pro produkci hroznů,
ii) enologické postupy
iii) definice resp. charakteristika jednotlivých produktů, označování a podmínky uvádění na trh,
iv) metodika rozborů a hodnocení produktů z révy vinné;
c) předkládá svým členům návrhy týkající se:
i) záruky pravosti produktů z révy vinné, především s ohledem na spotřebitele, zejména v souvislosti s údaji uváděnými na etiketách,
ii) ochrany zeměpisných označení především vinohradnických a vinařských oblastí a souvisejících označení původu, ať jsou vyjádřena zeměpisnými jmény či nikoliv, pokud nezpochybňují mezinárodní dohody o obchodu a duševním vlastnictví,
iii) upřesňování vědeckotechnických kritérií pro uznávání a ochranu nových odrůd révy vinné;
d) podílí se na harmonizaci a přizpůsobování předpisů ze strany svých členů, nebo kde je to relevantní, usnadňuje vzájemné uznávání postupů v oblasti jejich činností;
e) na požádání vystupuje jako prostředník mezi zeměmi nebo organizacemi, přičemž veškeré náklady na zprostředkování nesou žadatelé;
f) sleduje, vyhodnocuje a včas informuje své členy o vědeckotechnickém rozvoji, který pravděpodobně bude mít významné a trvalé dopady na odvětví vína;
g) napomáhá při ochraně zdraví spotřebitelů a přispívá k bezpečnosti potravin:
i) pomocí odborného vědeckého sledování, které umožňuje hodnocení konkrétních vlastností produktů z révy vinné,
ii) podporou a řízením výzkumu příslušných nutričních a zdravotních aspektů,
iii) šířením informací vzešlých z tohoto výzkumu kromě příjemců uvedených v článku 2 písmeno n mezi zdravotnické a o zdraví pečující profese;
h) podporuje kooperaci mezi členy na základě:
i) administrativní spolupráce,
ii) výměny konkrétních informací,
iii) výměny odborníků,
iv) poskytování pomoci nebo odborného poradenství, hlavně při zakládaní společných projektů a dalšího společného výzkumu;
i) při své činnosti bere zřetel na specifické rysy každého systému výroby produktů z révy vinné u svých členů a způsobů výroby vín a lihovin vyrobených z vína a hroznů;
j) podílí se na rozvoji školicích sítí v oblasti vína a produktů z révy vinné;
k) podílí se na podpoře nebo uznávání světového vinohradnického a vinařského dědictví a jeho historických, kulturních, lidských, sociálních a ekologických aspektů;
l) přebírá záštitu nad veřejnými nebo soukromými akcemi, jejichž účel nekomerční povahy spadá do oblasti její působnosti;
m) podporuje příslušný dialog v souvislosti se svou činností a dle potřeby s účastníky v tomto odvětví, a uzavírá s nimi příslušné dohody;
n) shromažďuje, zpracovává a rozšiřuje příslušné informace a sděluje je:
i) svým členům a pozorovatelům,
ii) ostatním mezinárodním organizacím, mezivládním i nevládním,
iii) producentům, spotřebitelům a ostatním účastníkům v odvětví révy vinné a vína,
iv) ostatním zainteresovaným zemím,
v) médiím a široké veřejnosti;
Aby mohla plnit svou úlohu informačního a komunikačního zdroje, O.I.V může požádat své členy, potenciální příjemce, a kde je to relevantní, mezinárodní organizace, aby jí na základě přiměřených žádostí poskytly informace a údaje;
o) provádí pravidelné opětovné hodnocení efektivnosti svých struktur a pracovních postupů.