CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 23/2001 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití Tabulka 1

Tabulka 1

23/2001 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití

Tabulka 1

1. Energie

+----------------------------------------------------------------+

| a) Množství energie dodávané potravinami podle § 10 odst. 1 |

| písm. a) v denní dávce musí být nejméně 3360 kJ (800 kcal) |

| a nejvýše 5040 kJ(1200 kcal). |

| b) Množství energie dodávané potravinami podle § 10 odst. 1 |

| písm. b) v jednom pokrmu musí být nejméně 840 kJ (200 kcal) |

| a nejvýše 1680 kJ (400 kcal). |

+----------------------------------------------------------------+

2. Bílkoviny

+----------------------------------------------------------------+

| a) U potravin podle § 12 odst. 1 písm. a) a b) musí být dodáno |

| bílkovinami obsaženými nejméně 25 % a nejvýše 50 % energie. |

| Obsah bílkovin v potravinách podle § 12 odst. 1 písm. a) |

| nesmí překročit 125 g v denní dávce. |

| b) Požadavky stanovené v odstavci a) jsou vztaženy na |

| bílkovinu, jejíž chemický index se rovná chemickému indexu |

| referenční bílkoviny. Je-li chemický index směsi bílkovin |

| přítomných v potravině nižší než 100 % chemického indexu |

| referenční bílkoviny, musí být množství bílkovin v |

| potravině odpovídajícím způsobem zvýšeno. Chemický index |

| směsi bílkovin v potravině musí v každém případě činit 80 % |

| indexu referenční bílkoviny. |

| c) "Chemickým" indexem se rozumí nejnižší poměr mezi množstvím |

| každé esenciální aminokyseliny ve směsné bílkovině |

| potraviny tj. porovnávané bílkovině, a množství téže |

| aminokyseliny v bílkovině referenční. |

| d) Výhradně za účelem zvýšení výživové hodnoty bílkoviny je |

| povolen přídavek aminokyselin a to pouze v množství pro |

| tento účel nezbytném. |

+----------------------------------------------------------------+

3. Tuky

+----------------------------------------------------------------+

| a) Množství energie v potravinách získané z tuků nesmí |

| překročit 30 % celkového množství energie. |

| b) U potravin podle § 12 odst. 1 písm. a) musí být obsah |

| kyseliny linolové (ve formě glyceridů) nejméně 4,5 g v |

| denní dávce. |

| c) U potravin podle § 12 odst. 1 písm. b) musí být obsah |

| kyseliny linolové (ve formě glyceridů) nejméně 1 g v |

| pokrmu. |

+----------------------------------------------------------------+

4. Vláknina

+----------------------------------------------------------------+

| U potravin podle § 12 odst. 1 písm. a) musí být obsah |

| vlákniny nejméně 10 g a nejvýše 30 g v denní dávce. |

+----------------------------------------------------------------+

5. Vitaminy a minerální látky

+----------------------------------------------------------------+

| a) U potravin podle § 12 odst. 1 písm. a) musí představovat |

| obsah vitaminů a minerálních látek v denní dávce potraviny |

| nejméně 100 % hodnot, uvedených v tabulce č. 2. |

| b) U potravin podle § 12 odst. 1 písm. b) musí představovat |

| obsah vitaminů a minerálních látek v jednom pokrmu nejméně |

| 30 % hodnot uvedených v tabulce č. 2 s tím, že množství |

| draslíku v jedné porci musí být nejméně 500 mg. |

+----------------------------------------------------------------+