Tabulka 1
1. Energie
+----------------------------------------------------------------+
| a) Množství energie dodávané potravinami podle § 10 odst. 1 |
| písm. a) v denní dávce musí být nejméně 3360 kJ (800 kcal) |
| a nejvýše 5040 kJ(1200 kcal). |
| b) Množství energie dodávané potravinami podle § 10 odst. 1 |
| písm. b) v jednom pokrmu musí být nejméně 840 kJ (200 kcal) |
| a nejvýše 1680 kJ (400 kcal). |
+----------------------------------------------------------------+
2. Bílkoviny
+----------------------------------------------------------------+
| a) U potravin podle § 12 odst. 1 písm. a) a b) musí být dodáno |
| bílkovinami obsaženými nejméně 25 % a nejvýše 50 % energie. |
| Obsah bílkovin v potravinách podle § 12 odst. 1 písm. a) |
| nesmí překročit 125 g v denní dávce. |
| b) Požadavky stanovené v odstavci a) jsou vztaženy na |
| bílkovinu, jejíž chemický index se rovná chemickému indexu |
| referenční bílkoviny. Je-li chemický index směsi bílkovin |
| přítomných v potravině nižší než 100 % chemického indexu |
| referenční bílkoviny, musí být množství bílkovin v |
| potravině odpovídajícím způsobem zvýšeno. Chemický index |
| směsi bílkovin v potravině musí v každém případě činit 80 % |
| indexu referenční bílkoviny. |
| c) "Chemickým" indexem se rozumí nejnižší poměr mezi množstvím |
| každé esenciální aminokyseliny ve směsné bílkovině |
| potraviny tj. porovnávané bílkovině, a množství téže |
| aminokyseliny v bílkovině referenční. |
| d) Výhradně za účelem zvýšení výživové hodnoty bílkoviny je |
| povolen přídavek aminokyselin a to pouze v množství pro |
| tento účel nezbytném. |
+----------------------------------------------------------------+
3. Tuky
+----------------------------------------------------------------+
| a) Množství energie v potravinách získané z tuků nesmí |
| překročit 30 % celkového množství energie. |
| b) U potravin podle § 12 odst. 1 písm. a) musí být obsah |
| kyseliny linolové (ve formě glyceridů) nejméně 4,5 g v |
| denní dávce. |
| c) U potravin podle § 12 odst. 1 písm. b) musí být obsah |
| kyseliny linolové (ve formě glyceridů) nejméně 1 g v |
| pokrmu. |
+----------------------------------------------------------------+
4. Vláknina
+----------------------------------------------------------------+
| U potravin podle § 12 odst. 1 písm. a) musí být obsah |
| vlákniny nejméně 10 g a nejvýše 30 g v denní dávce. |
+----------------------------------------------------------------+
5. Vitaminy a minerální látky
+----------------------------------------------------------------+
| a) U potravin podle § 12 odst. 1 písm. a) musí představovat |
| obsah vitaminů a minerálních látek v denní dávce potraviny |
| nejméně 100 % hodnot, uvedených v tabulce č. 2. |
| b) U potravin podle § 12 odst. 1 písm. b) musí představovat |
| obsah vitaminů a minerálních látek v jednom pokrmu nejméně |
| 30 % hodnot uvedených v tabulce č. 2 s tím, že množství |
| draslíku v jedné porci musí být nejméně 500 mg. |
+----------------------------------------------------------------+