Příloha č. 9
Požadavky na základní složení obilných příkrmů
(hodnoty se týkají výrobků připravených k použití podle návodu výrobce)
1. Obilné příkrmy se vyrábí z jedné nebo více mletých obilovin a/nebo ze surovin
pocházejících ze škrobnatých hlíz
2. Obsah obilovin a/nebo škrobnatých hlíz nesmí být menší než 25 % hmotnosti
v sušině výrobku.
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
| KRITÉRIUM | Druh obilné | Minimum | Maximum | |
| | výživy 1) | g/100 kJ | g/100 kJ | Poznámka |
| | | (g/100 kcal) | (g/100 kcal | |
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
| 1. Bílkoviny | B, D | | 1,3 (5,5) | B - obsah přidané bílkoviny musí |
| | | | | být nejméně 0,48 g/100 kJ |
| | | | | (2 g/100 kcal) |
| | | | | D - u výrobků s přídavkem složky |
| | | | | s vysokým obsahem bílkoviny |
| | | | | nesmí být množství přidané |
| | | | | bílkoviny menší než 0,36 |
| | | | | g/100 kJ (1,5 g/100 kcal) |
| | | | | Chemický index přidané bílkoviny |
| | | | | musí být nejméně 80 % chemického |
| | | | | indexu refenční bílkoviny - |
| | | | | kaseinu uvedeného v příloze č. 6, |
| | | | | nebo koeficient účinnosti směsi |
| | | | | bílkovin (PER) ve výrobku musí |
| | | | | dosahovat nejméně 70 % tohoto |
| | | | | koeficientu u referenční |
| | | | | bílkoviny. |
| | | | | Přídavek aminokyselin je |
| | | | | přípustný jen pro zlepšení |
| | | | | výživové hodnoty směsi bílkovin |
| | | | | a jen v nutném množství. |
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
| 2. Přidané | A, D | | 1,8 (7,5) | z toho smí být přídavek |
| sacharidy | | | celkem přidaných | fruktózy nejvýše 0,9 g/100 kJ |
| (sacharóza, | | | sacharidů | (3,75 g/100 kcal) |
| fruktóza, glukóza, | | | | |
| glukózový sirup | | | | |
| nebo med) | | | | |
| | | | | |
| | B | | 1,2 (5) | z toho přídavek fruktózy smí být |
| | | | | nejvýše 0,6 g/100 kJ |
| | | | | 2,5 g/100 kcal) |
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
| 3. Tuky | A, D | | 0,8 (3,3) | |
| | | | | |
| | B | | 1,1 (4,5) | Pokud je obsah tuku vyšší než |
| | | | | 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal), |
| | | | | pak obsah: |
| | | | | - kyseliny laurové smí být |
| | | | | nejvýše 15 % z celkového |
| | | | | obsahu tuků |
| | | | | - kyseliny myristové nejvýše 15 % |
| | | | | z celkového obsahu tuků |
| | | | | - kyseliny linolové (ve formě |
| | | | | glyceridů) musí být nejméně |
| | | | | 0,07 g/100 kJ (0,3 g/100 kcal) |
| | | | | a nejvýše 0,285 g/100 kJ |
| | | | | (1,2 g/100 kcal) |
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
| 4. Minerální látky | |
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
| Sodík (Na) | A, B, C, D | | 0,25 (0,1) | Sodné soli se smí přidávat pouze |
| | | | | v případech, je-li to z |
| | | | | technologických důvodů nutné |
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
| Vápník (Ca) | B | 0,02 (0,08) | | |
| | D | 0,012 (0,05) | | U výrobků vyrobených s použitím |
| | | | | mléka (mléčné sušenky) |
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
| 5. Vitaminy | |
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
| Thiamin | A, B, C, D | 25 μg (100 μg) | | |
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
| Vitamin A (RE) 2) | B | 14 μg (60 μg) | 43 μg (180 μg) | |
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
| Vitamin D 3) | B | 0,25 μg (1 μg) | 0,75 μg (3 μg) | |
+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+
------------------------------------------------------------------
1)
A = jednoduché obilné výrobky, zejména obilné kaše, které se připravují přidáváním mléka nebo jiné výživné tekutiny
B = obilné výrobky s přidanou potravinou bohatou na bílkoviny, zejména obilnomléčné kaše
C = těstoviny, které se konzumují po uvaření ve vroucí vodě nebo jiné tekutině
D = suchary a sušenky, které se konzumují přímo, nebo po rozmělnění a smíchání s vodou, mlékem nebo jinou vhodnou tekutinou
2) RE = all-trans - retinolekvivalent
3) ve formě cholekalciferolu, jehož 10 μg = 400 m. j. vitaminu
Mezní hodnoty pro vitamin A a vitamin D platí i v případě, že jsou tyto vitaminy přidány do jiných obilných příkrmů.
------------------------------------------------------------------