CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 23/2001 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití Příloha č. 9 - Požadavky na základní složení obilných příkrmů

Příloha č. 9 - Požadavky na základní složení obilných příkrmů

23/2001 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití

Příloha č. 9

Požadavky na základní složení obilných příkrmů

(hodnoty se týkají výrobků připravených k použití podle návodu výrobce)

1. Obilné příkrmy se vyrábí z jedné nebo více mletých obilovin a/nebo ze surovin

pocházejících ze škrobnatých hlíz

2. Obsah obilovin a/nebo škrobnatých hlíz nesmí být menší než 25 % hmotnosti

v sušině výrobku.

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

| KRITÉRIUM | Druh obilné | Minimum | Maximum | |

| | výživy 1) | g/100 kJ | g/100 kJ | Poznámka |

| | | (g/100 kcal) | (g/100 kcal | |

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

| 1. Bílkoviny | B, D | | 1,3 (5,5) | B - obsah přidané bílkoviny musí |

| | | | | být nejméně 0,48 g/100 kJ |

| | | | | (2 g/100 kcal) |

| | | | | D - u výrobků s přídavkem složky |

| | | | | s vysokým obsahem bílkoviny |

| | | | | nesmí být množství přidané |

| | | | | bílkoviny menší než 0,36 |

| | | | | g/100 kJ (1,5 g/100 kcal) |

| | | | | Chemický index přidané bílkoviny |

| | | | | musí být nejméně 80 % chemického |

| | | | | indexu refenční bílkoviny - |

| | | | | kaseinu uvedeného v příloze č. 6, |

| | | | | nebo koeficient účinnosti směsi |

| | | | | bílkovin (PER) ve výrobku musí |

| | | | | dosahovat nejméně 70 % tohoto |

| | | | | koeficientu u referenční |

| | | | | bílkoviny. |

| | | | | Přídavek aminokyselin je |

| | | | | přípustný jen pro zlepšení |

| | | | | výživové hodnoty směsi bílkovin |

| | | | | a jen v nutném množství. |

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

| 2. Přidané | A, D | | 1,8 (7,5) | z toho smí být přídavek |

| sacharidy | | | celkem přidaných | fruktózy nejvýše 0,9 g/100 kJ |

| (sacharóza, | | | sacharidů | (3,75 g/100 kcal) |

| fruktóza, glukóza, | | | | |

| glukózový sirup | | | | |

| nebo med) | | | | |

| | | | | |

| | B | | 1,2 (5) | z toho přídavek fruktózy smí být |

| | | | | nejvýše 0,6 g/100 kJ |

| | | | | 2,5 g/100 kcal) |

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

| 3. Tuky | A, D | | 0,8 (3,3) | |

| | | | | |

| | B | | 1,1 (4,5) | Pokud je obsah tuku vyšší než |

| | | | | 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal), |

| | | | | pak obsah: |

| | | | | - kyseliny laurové smí být |

| | | | | nejvýše 15 % z celkového |

| | | | | obsahu tuků |

| | | | | - kyseliny myristové nejvýše 15 % |

| | | | | z celkového obsahu tuků |

| | | | | - kyseliny linolové (ve formě |

| | | | | glyceridů) musí být nejméně |

| | | | | 0,07 g/100 kJ (0,3 g/100 kcal) |

| | | | | a nejvýše 0,285 g/100 kJ |

| | | | | (1,2 g/100 kcal) |

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

| 4. Minerální látky | |

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

| Sodík (Na) | A, B, C, D | | 0,25 (0,1) | Sodné soli se smí přidávat pouze |

| | | | | v případech, je-li to z |

| | | | | technologických důvodů nutné |

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

| Vápník (Ca) | B | 0,02 (0,08) | | |

| | D | 0,012 (0,05) | | U výrobků vyrobených s použitím |

| | | | | mléka (mléčné sušenky) |

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

| 5. Vitaminy | |

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

| Thiamin | A, B, C, D | 25 μg (100 μg) | | |

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

| Vitamin A (RE) 2) | B | 14 μg (60 μg) | 43 μg (180 μg) | |

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

| Vitamin D 3) | B | 0,25 μg (1 μg) | 0,75 μg (3 μg) | |

+---------------------+----------------+---------------------+---------------------+-----------------------------------+

------------------------------------------------------------------

1)

A = jednoduché obilné výrobky, zejména obilné kaše, které se připravují přidáváním mléka nebo jiné výživné tekutiny

B = obilné výrobky s přidanou potravinou bohatou na bílkoviny, zejména obilnomléčné kaše

C = těstoviny, které se konzumují po uvaření ve vroucí vodě nebo jiné tekutině

D = suchary a sušenky, které se konzumují přímo, nebo po rozmělnění a smíchání s vodou, mlékem nebo jinou vhodnou tekutinou

2) RE = all-trans - retinolekvivalent

3) ve formě cholekalciferolu, jehož 10 μg = 400 m. j. vitaminu

Mezní hodnoty pro vitamin A a vitamin D platí i v případě, že jsou tyto vitaminy přidány do jiných obilných příkrmů.

------------------------------------------------------------------