Příloha č. 4
Podmínky pro použití zvláštních informací pro označování potravin pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu pro malé děti
+-------------------------------+-----------------------------------------------+
| Zvláštní informace | Podmínky pro jejich použití |
+-------------------------------+-----------------------------------------------+
| Upravený obsah bílkovin | Obsah bílkovin nižší než 0,6 g/100 kJ |
| | (2,5 g/100 kcal) a poměr mezi bílkovinou |
| | syrovátky a kaseinem ne menší než 1,0 |
| | |
| Nízký obsah sodíku | Obsah sodíku menší než 9 mg/100 kJ |
| (low sodium) | (39 mg/100 kcal) |
| | |
| Bez sacharózy | Není přítomna sacharóza |
| (sucrose free) | |
| | |
| Pouze laktózy | Laktóza je jediný přítomný sacharid |
| (lactose only) | |
| | |
| Bez laktózy | Není přítomna laktóza |
| (lactose free) | |
| | |
| Obohaceno železem | Přidáno železo |
| | |
| Snížené riziko alergie na | a) Počáteční kojenecká výživa musí vyhovovat |
| mléčné bílkoviny, přitom | požadavkům podle přílohy č. 1 bodu 2.2 |
| lze použít odkazy na snížený | a množství bílkoviny v počáteční kojenecké |
| obsah alergenů nebo zmírněné | výživě vyvolávající imunitní reakci měřené |
| antigenní působení | všeobecně přijatými metodami může tvořit |
| | pouze 1 % z látek obsahujících dusík. |
| | |
| | b) V označení výživy musí být uvedeno, že |
| | kojenci, kteří jsou alergičtí na intaktní |
| | bílkovinu, z níž je výživa vyrobena, ji |
| | nesmějí konzumovat, pokud není všeobecně |
| | uznanými klinickými testy prokázáno, že je |
| | snášena více než 90 % kojenců (interval |
| | spolehlivosti 95 %) trpících nadměrnou |
| | citlivostí vůči bílkovinám, z nichž je |
| | hydrolyzát vyroben. |
| | |
| | c) Počáteční kojenecká výživa nesmí u |
| | laboratorních zvířat při perorálním |
| | podávání vyvolávat žádnou reakci na |
| | bílkoviny, z nichž je vyrobena. |
| | |
| | d) Pro oprávněnost tvrzení musí být jako |
| | důkaz uváděných vlastností předloženy |
| | vědecky podložené údaje. |
+-------------------------------+-----------------------------------------------+
------------------------------------------------------------------