II.1.5 Kritéria jakosti
Použitelnost a přesnost různých metod používaných pro stanovení bodu/teplotního rozmezí bodu varu jsou uvedeny v následující tabulce 1.
Tabulka 1: Srovnání metod
+-------------------+--------------------------+-------------------+
| Metoda měření | Odhadnutá přesnost | Existující norma |
+-------------------+--------------------------+-------------------+
| Stanovení | ± 1,4 K (do 373 K) 1) 2) | ASTM D 1120-72 1) |
| ebuliometrem | ± 2,5 K (do 600 K) 1) 2) | |
+-------------------+--------------------------+-------------------+
| Dynamická metoda | ± 0,5 K (do 600 K) 2) | |
+-------------------+--------------------------+-------------------+
| Destilační metoda | ± 0,5 K (do 600 K) | ISO/R 918, |
| (stanovení rozn. | | DIN 53171, |
| varu) | | BS 4591/71 |
+-------------------+--------------------------+-------------------+
| Postup podle | ± 2 K (do 600 K) 2) | |
| Siwoloboffa | | |
+-------------------+--------------------------+-------------------+
| Detekce | ± 0,3 K (při 373 K) 2) | |
| fotočlánkem | | |
+-------------------+--------------------------+-------------------+
| Diferenční | ± 0,5 K (do 600 K) | ASTM E 537-76 |
| termická analýza | ± 2,0 K (do 1 273 K) | |
+-------------------+--------------------------+-------------------+
| Diferenční | ± 0,5 K (do 600 K) | ASTM E 537-76 |
| skenovací | ± 2,0 K (do 1 273 K) | |
| kalorimetrie | | |
+-------------------+--------------------------+-------------------+
1) Tato přesnost platí pouze pro jednoduchý přístroj, popsaný např. v normě ASTM D 1120-72; může být zlepšena užitím dokonalejšího ebuliometru.
2) Platí pouze pro čisté látky. Užití za jiných okolností by mělo být zdůvodněno.