Příloha č. 8
Typy přejímacích plánů odpovídající typům kontrolovaných znaků potravin
+--------------------------------------------+--------------------------------------------+
| Typ kontrolovaného znaku potravin | Typ přejímacího plánu |
+--------------------------------------------+--------------------------------------------+
| 1. Výskyt méně závažných neshod | Přejímací plány srovnáváním |
| s požadavky nebo nedokonalostí; | obvykle přejímací plány "AQL 6,5" pro |
| např. u vizuálně kontrolovaných | jednotlivé šarže. |
| znaků, jako zejména barva, výskyt | |
| porušení tvaru apod. | |
| | |
+--------------------------------------------+--------------------------------------------+
| 2. Znaky vyjadřující složení | |
| a) znaky mající normální rozdělení; | Přejímací plány měřením při neznámé, |
| většina analyticky stanovovaných | popř. známé, směrodatné odchylce; |
| znaků složení, např. ztráta sušením, | u homogenních šarží výrobků či u šarží, |
| | kde lze homogenizací (zejména tekutých |
| | výrobků) před plněním do obalů |
| | uskutečnit, je rozsah výběru n = 1. |
| | |
| b) znaky nemající normální | Přejímací plány srovnáváním. |
| rozdělení nebo znaky, jejichž | |
| rozdělení se odchyluje významně od | |
| normálního; např. analyticky | |
| stanovované znaky u některých | |
| druhů nebo skupin či podskupin | |
| potravin. | |
| | |
+--------------------------------------------+--------------------------------------------+
| 3. Množství výrobku v balení určeném | Zvláštní typy přejímacích plánů měřením |
| pro spotřebitele (u balených potravin); | nebo srovnáváním nebo jejich kombinace |
| hmotnost potraviny v balení, u nápoje | a) přejímací plány měřením pro střední |
| jeho objem v balení. | hodnotu skutečného množství. |
| | b) přejímací plány srovnáváním pro |
| | počet nevyhovujících jednotek ve |
| | výběru. |
| | |
+--------------------------------------------+--------------------------------------------+
| 4. Znaky vztahující se ke zdravotní | Zvláštní typy přejímacích plánů |
| nezávadnosti; např. mikrobiální | odpovídající každé jednotlivé situaci |
| nebezpečí nebo výskyt kontaminantů. | a) přejímací plány srovnáváním s |
| | přejímacím číslem rovným nule |
| | (Ac = 0), |
| | b) třítřídní přejímací plány pro |
| | mikrobiologické znaky a kontaminanty, |
| | c) jiné typy přejímacích plánů podle |
| | situace. |
+--------------------------------------------+--------------------------------------------+
------------------------------------------------------------------