CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 220/1998 Sb. Vyhláška o způsobu a rozsahu posuzování shod potravin, způsobu přípravy a odběru kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků výrobcem, o druzích potravin, pro které bude výrobcem nebo dovozcem vydáváno písemné prohlášení o shodě, a o rozsahu a obsahu tohoto prohlášení (posuzování shody) Příloha č. 8 - Typy přejímacích plánů odpovídající typům kontrolovaných znaků potravin

Příloha č. 8 - Typy přejímacích plánů odpovídající typům kontrolovaných znaků potravin

220/1998 Sb. Vyhláška o způsobu a rozsahu posuzování shod potravin, způsobu přípravy a odběru kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků výrobcem, o druzích potravin, pro které bude výrobcem nebo dovozcem vydáváno písemné prohlášení o shodě, a o rozsahu a obsahu tohoto prohlášení (posuzování shody)

Příloha č. 8

Typy přejímacích plánů odpovídající typům kontrolovaných znaků potravin

+--------------------------------------------+--------------------------------------------+

| Typ kontrolovaného znaku potravin | Typ přejímacího plánu |

+--------------------------------------------+--------------------------------------------+

| 1. Výskyt méně závažných neshod | Přejímací plány srovnáváním |

| s požadavky nebo nedokonalostí; | obvykle přejímací plány "AQL 6,5" pro |

| např. u vizuálně kontrolovaných | jednotlivé šarže. |

| znaků, jako zejména barva, výskyt | |

| porušení tvaru apod. | |

| | |

+--------------------------------------------+--------------------------------------------+

| 2. Znaky vyjadřující složení | |

| a) znaky mající normální rozdělení; | Přejímací plány měřením při neznámé, |

| většina analyticky stanovovaných | popř. známé, směrodatné odchylce; |

| znaků složení, např. ztráta sušením, | u homogenních šarží výrobků či u šarží, |

| | kde lze homogenizací (zejména tekutých |

| | výrobků) před plněním do obalů |

| | uskutečnit, je rozsah výběru n = 1. |

| | |

| b) znaky nemající normální | Přejímací plány srovnáváním. |

| rozdělení nebo znaky, jejichž | |

| rozdělení se odchyluje významně od | |

| normálního; např. analyticky | |

| stanovované znaky u některých | |

| druhů nebo skupin či podskupin | |

| potravin. | |

| | |

+--------------------------------------------+--------------------------------------------+

| 3. Množství výrobku v balení určeném | Zvláštní typy přejímacích plánů měřením |

| pro spotřebitele (u balených potravin); | nebo srovnáváním nebo jejich kombinace |

| hmotnost potraviny v balení, u nápoje | a) přejímací plány měřením pro střední |

| jeho objem v balení. | hodnotu skutečného množství. |

| | b) přejímací plány srovnáváním pro |

| | počet nevyhovujících jednotek ve |

| | výběru. |

| | |

+--------------------------------------------+--------------------------------------------+

| 4. Znaky vztahující se ke zdravotní | Zvláštní typy přejímacích plánů |

| nezávadnosti; např. mikrobiální | odpovídající každé jednotlivé situaci |

| nebezpečí nebo výskyt kontaminantů. | a) přejímací plány srovnáváním s |

| | přejímacím číslem rovným nule |

| | (Ac = 0), |

| | b) třítřídní přejímací plány pro |

| | mikrobiologické znaky a kontaminanty, |

| | c) jiné typy přejímacích plánů podle |

| | situace. |

+--------------------------------------------+--------------------------------------------+

------------------------------------------------------------------