§ 11
Finanční, energetická a výživová hodnota stravních dávek a přídavků potravin
(1) Finanční hodnota stravních dávek a přídavků potravin se vypočte tak, že průměrná skladba spotřeby jednotlivých potravin v kilogramech na osobu a den podle přílohy č. 2 se vynásobí jejich průměrnými spotřebitelskými cenami za kilogram. Průměrnou spotřebitelskou cenou se rozumí průměrná cena potraviny ověřená průzkumem trhu provedeným ministerstvem pro území České republiky.
(2) Finanční hodnota stravních dávek a přídavků potravin se změní pouze v případě přírůstku průměrného ročního indexu spotřebitelských cen zveřejňovaného Českým statistickým úřadem za kalendářní rok o více než 2 %. V tomto případě se finanční hodnota stravních dávek a přídavků potravin zvýší o průměrnou roční míru inflace zveřejněnou Českým statistickým úřadem.
(3) Finanční hodnota stravních dávek a přídavků potravin se upravuje od prvního dne druhého měsíce následujícího po zjištění rozdílu podle odstavce 2.
(4) Finanční hodnota stravní dávky pro vojáka z povolání v zahraniční operaci a vojáka v záloze ve službě při operačním nasazení mimo území České republiky se stanoví v závislosti na vývoji spotřebitelských cen potravin ověřených průzkumem trhu provedeným ministerstvem v prostoru zahraniční operace nebo operačního nasazení.
(5) Měsíční průměr čerpání energetické a výživové hodnoty stravních dávek, přídavků potravin a jejich finanční hodnoty v jednotlivých dnech, ve kterých je bezplatné stravování poskytováno, musí odpovídat hodnotám stanoveným touto vyhláškou pro jednotlivé stravní dávky a přídavky potravin, přičemž roční průměr čerpání těchto hodnot nesmí překročit odchylku 10 % nad stanovenou hodnotu nebo 3 % pod stanovenou hodnotu.