§ 7
Manipulace se stravou
(1) Hygienické požadavky na provoz zařízení a stravovací režim upravují zvláštní předpisy. 1) O způsobu výživy pacienta rozhoduje lékař.
(2) Základní výživa zahrnuje diety připravované ve stravovacích provozech včetně nutričně definované tekuté výživy a výživu mateřským mlékem. K přípravě výživy je nutno
a) pro výrobu pokrmů používat suroviny a polotovary zdravotně nezávadné; pro přípravu novorozenecké a kojenecké stravy lze používat jen vodu, která splňuje požadavky na kvalitu vody pro kojence, 2) případně balenou vodu s označením "vhodné pro přípravu kojenecké stravy";
b) rozpracované suroviny a polovýrobky nepřipravovat do zásoby;
c) suroviny tepelně upravovat tak, aby došlo k devitalizaci mikroorganismů, u tekutých pokrmů a ostatních hotových pokrmů musí být teplota v jádru nejméně 95 °C po dobu 5 minut nebo 90 °C 10 minut, 80 °C 20 minut, 70 °C 30 minut;
d) podávat hotové pokrmy bezprostředně po dohotovení, nejpozději 3 hodiny po ukončení tepelné úpravy; po celou dobu přepravy a výdeje nesmí klesnout teplota pod 65 °C;
e) při výrobě pokrmů dodržovat technologické postupy, dbát aby nedocházelo ke křížení čistých a nečistých provozů, surovin a pokrmů;
f) nepodávat pokrmy z tepelně neopracovaných mas a vajec;
g) při finální úpravě vyloučit přímý styk s rukama pracovníků použitím vhodných pomůcek a náčiní;
h) mytí použitého nádobí od pacientů oddělit od mytí nádobí provozního a transportních nádob;
i) pokud je prováděno mytí přepravních nádob v kuchyňkách, v umývárně centrální kuchyně provést ještě výplach horkou vodou nebo parou;
j) nádobí na infekčních odděleních mýt a dezinfikovat podle schváleného sanitačního řádu; transportní nádoby zřetelně označit;
k) k rozvozu stravy vyčlenit vozidla, u kterých se pravidelně čistí ložný prostor po každém rozvozu;
l) nezajišťovat stravovací provoz pomocí pacientů;
m) novorozeneckou a kojeneckou stravu připravovat v mléčných kuchyních a podávat vždy čerstvou; pro noční krmení ji lze uchovávat nejdéle 8 hodin v chladničce; plnit ji do sterilních lahviček a distribuovat v uzavřených hygienicky vyhovujících přepravkách;
n) pro transport na dislokovaná pracoviště a pro noční krmení ihned po naplnění výživu zchladit na 10 °C;
o) pracoviště pověřená sběrem a ošetřováním mateřského mléka jsou povinna kontrolovat jeho kvalitu a zdravotní nezávadnost; mléko je nutno pasterizovat při 63 - 65 °C po dobu 30 minut a po zchlazení za podmínek podle písmena n) uložit do ledničky; takto ošetřené mléko musí být spotřebováno do 3 dnů;
p) tekutou výživu podávanou per os a gastrickou sondou připravovat podle schválených receptur na samostatných pracovištích;
q) tekutou perorální výživu podávat zásadně čerstvou, na ni se vztahují stejné požadavky jako na běžné diety;
r) tekutou výživu aplikovanou gastrickou sondou konzervovat varem 30 minut;
s) konzervaci a skladování tekuté výživy provádět jen se souhlasem a podle podmínek uložených hygienickou službou;
t) při odběru vzorků pokrmů a jejich uschovávání postupovat podle zvláštních předpisů; 3) u diet s prodlouženou dobou skladování (konzervovaná tekutá výživa) musí být vzorky uschovávány 48 hodin po uplynutí této doby;
u) zbytky jídel z oddělení ukládat do odpadních nádob a neprodleně odstranit z oddělení do centrálního skladu krmného odpadu; zbytky jídel z infekčních oddělení je zakázáno sbírat pro krmné účely; jejich likvidace se řídí schváleným sanitačním řádem;
v) vypracovat pro jednotlivé stravovací provozy a pracoviště sanitační řád upravující formy provádění účinné sanitace, včetně ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace.
(3) Léčebná výživa aplikovaná enterální sondou a parenterální výživa podléhá předpisům o léčivech.
------------------------------------------------------------------
1) Směrnice č. 72/1987 Sb. Hygienické předpisy sv. 64 o hygienických požadavcích na zřizování a provoz zařízení společného stravování.
2) ČSN 56 7858 Kojenecká voda.
ČSN 75 7111 Pitná voda.
3) Příloha č. 4 směrnic č. 72/1987 Sb. Hygienické předpisy sv. 64 o hygienických požadavcích na zřizování a provoz zařízení společného stravování.