5. Postup hodnocení a vedení záznamů o jednotlivých zkouškách
(1) Každá parcela se hodnotí jednotlivě. Hodnocení provádí pracovník Ústavu, podle úředního popisu odrůdy.
(2) Jednotlivé vlastnosti zkušebních vzorků se hodnotí porovnáváním s vlastnostmi standardního vzorku, přičemž se bere v úvahu povolená odchylka odrůdové čistoty uvedená v Tab. 4. Vzorek nevyhovuje, pokud počet odchylných typů rostlin je stejný nebo větší než hraniční hodnoty tyto hodnoty jsou uvedené v Tab. 4
Tab. 4
+-------------------+--------------------------------+
| Vzorek | Standard odrůdové čistoty *) |
| (rostliny, klasy) +----------+----------+----------+
| | 99,9 % | 99,7 % | 99,0 % |
| +----------+----------+----------+
| | Počet odchylných rostlin |
+-------------------+----------+----------+----------+
| 200 | - **) | - | 6 |
+-------------------+----------+----------+----------+
| 300 | - | - | 7 |
+-------------------+----------+----------+----------+
| 400 | - | 4 | 8 |
+-------------------+----------+----------+----------+
| 1 000 | 4 | 7 | 16 |
+-------------------+----------+----------+----------+
| 1 400 | 5 | 9 | 21 |
+-------------------+----------+----------+----------+
| 2 000 | 6 | 11 | 29 |
+-------------------+----------+----------+----------+
| 4 000 | 9 | 19 | 52 |
+-------------------+----------+----------+----------+
*) čistota 99,9 % znamená 1 odchylnou rostlinu z 1 000 přehlížených, hodnoty jsou stanoveny při 5 % úrovni statistické pravděpodobnosti,
**) hodnoty statisticky neprůkazné.
(3) V průběhu vegetace se provádějí opakovaná pozorování vždy v optimální růstové fázi rostlin pro sledovaný znak. Odchylné rostliny se hodnotí detailně a jsou viditelně označeny pro další pozorování.
(4) Výsledky jednotlivých pozorování se zapisují do polního zápisníku. Údaje z polního zápisníku se převedou do elektronické databáze Ústavu k dalšímu zpracování. Všechna data se archivují.
(5) Dodavatelé jsou informováni o výsledcích vegetačních zkoušek výpisem z databáze Ústavu.
------------------------------------------------------------------