Příloha č. 4
Ošetření k vyloučení rizik pro zdraví zvířat souvisejících s mlékem a mléčnými výrobky (včetně smetany)
+---------------------------------+-----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Ošetření *) | Nákaza |
| +-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+
| | slintavka | klasický | vezikulár. | africký | mor | newcastleská | aviární | mor malých |
| | a | mor | choroba | mor | skotu | choroba | influenza | přežvýkavců |
| | kulhavka | prasat | prasat | prasat | | | | |
+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+
| a) mléko UHT (s velmi vysokou | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| teplotou pasterizace) | | | | | | | | |
| (UHT = ošetření nejméně při | | | | | | | | |
| 132 °C po dobu nejméně | | | | | | | | |
| 1 sekundy) | | | | | | | | |
+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+
| b) má-li mléko pH méně než 7,0, | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| jednoduchá krátkodobá | | | | | | | | |
| pasterizace při vysoké | | | | | | | | |
| teplotě (HTST) | | | | | | | | |
+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+
| c) má-li mléko pH 7,0 nebo | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| více, dvojí krátkodobá | | | | | | | | |
| pasterizace při vysoké | | | | | | | | |
| teplotě (HTST) | | | | | | | | |
+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+
+: Účinnost metody je uznána.
0: Účinnost metody není uznána.
*): Musí být přijata všechna nezbytná opatření k zabránění křížové kontaminaci.
******************************************************************