CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 201/2003 Sb. Vyhláška o veterinárních požadavcích na čerstvé drůbeží maso, králičí maso, maso zvěře ve farmovém chovu a maso volně žijící zvěře Příloha č. 5 - Ošetření k vyloučení rizik pro zdraví zvířat souvisejících s masem

Příloha č. 5 - Ošetření k vyloučení rizik pro zdraví zvířat souvisejících s masem

201/2003 Sb. Vyhláška o veterinárních požadavcích na čerstvé drůbeží maso, králičí maso, maso zvěře ve farmovém chovu a maso volně žijící zvěře

Příloha č. 5

Ošetření k vyloučení rizik pro zdraví zvířat souvisejících s masem

+---------------------------------+-----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Ošetření *) | Nákaza |

| +-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+

| | slintavka | klasický | vezikulár. | africký | mor | newcastleská | aviární | mor malých |

| | a | mor | choroba | mor | skotu | choroba | influenza | přežvýkavců |

| | kulhavka | prasat | prasat | prasat | | | | |

+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+

| a) tepelné ošetření | + | + | + | + | + | + | + | + |

| v hermeticky uzavřených | | | | | | | | |

| nádobách s hodnotou F = 3 | | | | | | | | |

| 0 | | | | | | | | |

| nebo vyšší **) | | | | | | | | |

+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+

| b) tepelné ošetření, při němž | + | + | + | 0 | + | + | + | + |

| musí být v celém mase | | | | | | | | |

| dosaženo nejméně 70 °C | | | | | | | | |

+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+

| c) tepelné ošetření, při němž | + | + | + | + | + | + | + | + |

| musí být v celém mase | | | | | | | | |

| dosaženo nejméně 80 °C | | | | | | | | |

+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+

| d) tepelné ošetření | + | + | + | + | + | - | - | + |

| v hermeticky uzavřené nádobě | | | | | | | | |

| při teplotě nejméně 60 °C | | | | | | | | |

| po dobu nejméně 4 hodin, | | | | | | | | |

| přičemž teplota v jádře masa | | | | | | | | |

| musí dosáhnout nejméně 70 °C | | | | | | | | |

| po dobu 30 minut | | | | | | | | |

+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+

| e) přirozená fermentace a zrání | + | + | + | + | + | 0 | 0 | 0 |

| nejméně po dobu 9 měsíců | | | | | | | | |

| u vykostěného masa (maso bez | | | | | | | | |

| kostí) až do dosažení těchto | | | | | | | | |

| typických hodnot: | | | | | | | | |

| hodnota a nejvýše 0,93 nebo | | | | | | | | |

| w | | | | | | | | |

| hodnota pH nejvýše 6,0 | | | | | | | | |

+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+

| f) ošetření totožné | + | + | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |

| s ošetřením popsaným pod | | | | | | | | |

| písmenem e), maso však může | | | | | | | | |

| obsahovat kosti *) | | | | | | | | |

+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+

| g) salámy: ošetření v souladu | + | + | + | 0 | + | 0 | 0 | 0 |

| s kritérii stanovenými na | | | | | | | | |

| základě stanoviska | | | | | | | | |

| příslušného orgánu Evropské | | | | | | | | |

| unie | | | | | | | | |

+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+

| h) kýta a pečeně: ošetření | 0 | 0 | 0 | + | 0 | 0 | 0 | 0 |

| přirozenou fermentací | | | | | | | | |

| a zráním po dobu nejméně | | | | | | | | |

| 190 dnů u kýty a 140 dnů | | | | | | | | |

| u pečeně | | | | | | | | |

+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+

| i) tepelné ošetření zajišťující | + | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | + |

| v jádře masa teplotu nejméně | | | | | | | | |

| 65 °C, která je dosažena po | | | | | | | | |

| dobu nezbytnou k dosažení | | | | | | | | |

| pasterizační hodnoty (ph) | | | | | | | | |

| nejméně 40 | | | | | | | | |

+---------------------------------+-----------+----------+------------+---------+-------+--------------+-----------+--------------+

+: Účinnost metody je uznána.

0: Účinnost metody není uznána.

*): Musí být přijata všechna nezbytná opatření k zabránění křížové kontaminaci.

**): F je letální účinek vypočítaný pro bakteriální spóry.

0

Hodnota F 3,0 znamená, že nejchladnější místo výrobku

0

bylo dostatečně zahřáto, aby se dosáhlo stejného letálního

účinku jako při teplotě 121 °C (250 °F) po dobu 3 minut

s okamžitým zahřátím a zchlazením.

------------------------------------------------------------------