VI
Analytické hodnoty
1. Mikrobiologická kritéria:
Všechny šarže vaječných výrobků se musí po ošetření podrobit odběru vzorků k mikrobiologické kontrole v podniku, kde jsou ošetřeny, a to s cílem zjistit, zda odpovídají těmto kritériím:
a) Salmonella spp.: neprokázána v 25 g nebo 25 ml vaječných výrobků;
b) další kritéria:
- bakterie aerobní mezofilní:
5
M = 10
v 1 g nebo v 1 ml,
- Enterobacteriaceae:
2
M = 10
v 1 g nebo v 1 ml;
c) Staphylococcus aureus: neprokázán v 1 g vaječného výrobku.
M = hraniční hodnota počtu bakterií; výsledek se posuzuje jako nevyhovující, když vzorek obsahuje počet bakterií rovný nebo vyšší než M.
2. Další kritéria:
Všechny šarže vaječných výrobků se musí podrobit odběru vzorků ke kontrole v podniku, v němž jsou ošetřeny, a to s cílem zjistit, zda odpovídají těmto kritériím:
a) koncentrace kyseliny 3-hydroxymáselné nesmí překročit 10 mg v kilogramu sušiny neupraveného vaječného výrobku;
b) za účelem zabezpečení hygienické manipulace s vejci a vaječnými výrobky před ošetřením se uplatňují tyto normy:
- obsah kyseliny mléčné nesmí být vyšší než 1 000 mg v kilogramu sušiny vaječného výrobku (hodnota platí pouze pro neošetřený výrobek),
- obsah kyseliny jantarové nesmí překročit 25 mg v kilogramu sušiny vaječného výrobku. U fermentovaných výrobků se tyto hodnoty zjišťují před fermentací;
c) množství zbytků skořápek, podskořápkových blan a ostatních částic zjištěných ve vaječném výrobku nesmí překročit 100 mg v kilogramu vaječného výrobku;
d) množství reziduí uvedených v § 6 odst. 1 této vyhlášky nesmí překročit stanovené limity.