A. Část veterinární
Smluvní strany uznávají rozlišení mezi kontrolou dokladů, kontrolou identity a kontrolou fyzickou, prováděnou při dovozu živých zvířat a produktů živočišného původu.
I. Kontroly při dovozu
(i) Živá zvířata
1. Kontroly dokladů
Kontroly dokladů budou prováděny u 100 % zásilek. To znamená, že musí být kontrolována veterinární osvědčení nebo veterinární dokumentace požadovaná příslušnými předpisy, aby se potvrdilo, že forma a obsah těchto dokladů splňují požadavky předpisů.
2. Kontroly identity
Kontroly identity budou prováděny u všech zásilek, aby se potvrdil soulad mezi doklady uváděnými v odstavci 1 a vlastní zásilkou.
3. Kontroly fyzické
Cílem fyzických kontrol je zajistit, aby zvířata splňovala záruky zmiňované v dokladech, na něž se odkazuje v odstavci 1, a potvrdit, že zvířata jsou klinicky zdravá. Dále musí být příslušně potvrzena záruka původu vydaná třetí zemí a musí být potvrzeny podmínky dopravy a ochrany zvířat. V zásadě musí být fyzicky zkontrolováno každé zvíře ze zásilky. Fyzická kontrola může zahrnovat také odběr vzorků a laboratorní vyšetření.
V zásadě musí fyzická kontrola zejména obsahovat klinické vyšetření všech zvířat.
Při zjednodušeném postupu platí pro klinické vyšetření tento rozsah:
(a) zvířata pro výkrm - 10 % zvířat ze zásilky, nejméně 10 zvířat;
(b) zvířata přímo na porážku: vizuální vyšetření;
(c) drůbež, ptáci, vodní živočichové včetně ryb, hlodavci včetně zajícovitých, včely a ostatní hmyz, plazi, jiní bezobratlí, nebezpečná zvířata chovaná v zoo: vyšetření celkového zdravotního stavu a chování u reprezentativního počtu zvířat;
(d) zvířata prostá patogenních mikroorganismů: fyzická kontrola musí být provedena pouze v případě rizika nenormálního stavu.
Nehledě na dohodnuté kontroly a na snížené četnosti kontrol zakotvené v tomto Protokolu, je možné v případě podezření provádět dodatečné kontroly.
4. Tranzity
Obdobné kontroly, jako je uvedeno výše, platí také pro průvozy živých zvířat.
(ii) Produkty živočišného původu
1. Kontroly dokladů
Kontroly dokladů budou prováděny u 100 % zásilek. Musí být kontrolována veterinární osvědčení nebo veterinární dokumentace požadovaná příslušnými předpisy, aby se potvrdilo, že forma a obsah těchto dokladů splňují požadavky předpisů.
2. Kontroly identity
Kontroly identity budou prováděny u všech zásilek, aby se potvrdil soulad mezi doklady uváděnými v odstavci 1 a vlastní zásilkou.
3. Kontroly fyzické
Cílem fyzických kontrol je zajistit, aby produkty stále splňovaly parametry, zmiňované v dokladech, na něž se odkazuje v odstavci 1. Dále musí být příslušně potvrzena záruka původu, vydaná třetí zemí, přičemž musí být zajištěno, že následný transport těchto produktů nezměnil jejich původní stav. Se zřetelem na prohlídky a kontroly, prováděné exportující zemí, a se zřetelem na získané zkušenosti, budou použity k parametrům četnosti kontrol, uvedeným v příloze I k rozhodnutí EK č. 94/360/EC, níže uvedené faktory. Výsledné parametry četnosti kontrol budou považovány za maximální. Fyzické kontroly mohou zahrnovat odběr vzorků a laboratorní vyšetřování.
Skupiny produktů a četnosti kontrol, které mají být uplatněny smluvními stranami pro produkty, u nichž byly dohodnuty ekvivalentní podmínky pro obchod, a je-li třeba seznamy "schválených" zařízení (z hlediska veterinárního a z hlediska humánní hygieny), jsou uvedeny v příloze VII. A.2.
Nehledě na dohodnuté kontroly a na snížené četnosti kontrol zakotvené v tomto Protokolu, je možné v případě podezření provádět dodatečné kontroly.
4. Tranzity
Platí kontroly uvedené v odstavci 1. V případě podezření je možné provádět také kontroly identity a/nebo fyzické kontroly.
(a)
II. Snížené četnosti kontrol
Skupiny produktů Četnost fyzických
kontrol
Kategorie I
1. Čerstvé maso včetně vnitřností a produkty
pocházející ze skotu, ovcí, koz, prasat
a koní, podle definice ve směrnici Rady
92/5/EEC 10 %
2. Rybí produkty v hermeticky uzavřených
obalech, určených k zachování stability
výrobku při teplotách okolí, čerstvé
a zmrazené ryby a sušené a/nebo solené
rybí produkty 10 %
3. Celá vejce 10 %
4. Sádlo a vyškvařené tuky 10 %
5. Zvířecí střeva 10 %
6. Násadová vejce 10 %
------------------------------------------------------------------
(a) Vztahující se k harmonizovaným výrobkům uvedeným v Příloze V.
Kategorie II
1. Drůbeží maso a produkty z drůbežího masa 25 %
2. Králičí maso, zvěřina (ze zvěře volně
žijící nebo z faremního chovu) a produkty
z tohoto masa 25 %
3. Mléko a mléčné produkty pro lidskou
spotřebu 25 %
4. Produkty z vajec 25 %
5. Zpracované živočišné bílkoviny 100 % odběr vzorků
pro prvních šest
zásilek podle
směrnice Rady
92/118/EE
potom 25 %
6. Jiné rybí produkty než ty, které jsou
uvedeny v kategorii I. 1 a 2, a mlži 25 %
7. Med 25 %
Kategorie III
1. Sperma min. 1 %, max. 5 %
2. Embrya/vajíčka min. 1 %, max. 5 %
3. Chlévská mrva min. 1 %, max. 5 %
4. Mléko a mléčné produkty (nikoli
pro lidskou spotřebu) min. 1 %, max. 5 %
5. Želatina min. 1 %, max. 5 %
6. Žabí stehýnka a hlemýždi min. 1 %, max. 5 %
7. Kosti a produkty z kostí min. 1 %, max. 5 %
8. Kůže a kožky min. 1 %, max. 5 %
9. Štětiny, vlna, srst, peří min. 1 %, max. 5 %
10. Rohy, produkty z rohů, paznehty,
produkty z paznehtů min. 1 %, max. 5 %
11. Včelí produkty min. 1 %, max. 5 %
12. Lovecké trofeje min. 1 %, max. 5 %
13. Zpracované krmivo pro zvířata
v zájmovém chovu min. 1 %, max. 5 %
14. Suroviny pro výrobu krmiva pro zvířata
v zájmovém chovu min. 1 %, max. 5 %
15. Suroviny, krev, krevní produkty, žlázy
a orgány k použití ve farmaceutickém
průmyslu min. 1 %, max. 5 %
16. Produkty z krve k technickému použití min. 1 %, max. 5 %
17. Patogenní mikroorganismy min. 1 %, max. 5 %
18. Seno a sláma min. 1 %, max. 5 %
Četnost fyzických kontrol u výše uvedených produktů živočišného
původu, u kterých neproběhla harmonizace (tj. jsou uvedeny v
Příloze V) nebo bude taková, jak je stanoveno v Příloze I
Rozhodnutí Komise č. 94/360/EC. Po provedené harmonizaci však
budou platit četnosti, uvedené výše.
Četnosti fyzických kontrol u produktů živočišného původu výše
neuvedených bude taková, jak je stanoveno v Příloze I Rozhodnutí
Komise č. 94/360/EC.
Četnost odběru vzorků musí být u všech produktů živočišného původu
na úrovni 1 % z předložených zásilek (není-li uvedeno jinak).
Pro účely tohoto Protokolu znamená "zásilka" množství produktů
téhož typu, zahrnutých do stejného hygienického osvědčení nebo
dokumentu, dopravovaných stejným dopravním prostředkem, odeslaných
stejným odesílatelem a pocházejících ze stejné exportující země
nebo z části téže země.
III. Poplatky za prohlídky
Pro Českou republiku
Do doby, než Česká republika přehodnotí svůj systém
veterinárních poplatků u dovozů ze Společenství a za
zdravotní prohlídky prováděné v zařízeních schválených pro
vývozy do Společenství, čehož má být dosaženo do 1. ledna
1998 za účelem realizace principů Směrnice Rady 85/73/EEC, ve
znění pozdějších úprav, budou za zásilky jako přechodné
opatření uplatňovány na standardní bázi následující dovozní
poplatky:
Zásilky živých zvířat,
Jedno zvíře ............ 100,-- Kč
Více než jedno zvíře ... 200,-- Kč
Zásilky živočišných produktů,
Za zásilku ............. 200,-- Kč
Od 1. ledna 1998 budou platiti stejné poplatky jako pro
Společenství, včetně poplatků za ryby.
Ta část poplatků přesahujících reálné náklady bude přidělena do
zvláštního veterinárního fondu určeného k posílení veterinárních
služeb za účelem umožnit jim efektivněji reagovat na jakýkoli
výskyt exotických nemocí.
Pro Společenství budou platit za prohlídky zásilek následující
poplatky:
(a) Produkty živočišného původu ....... 3 ECU za tunu
(b) Živá zvířata ...................... 5 ECU za tunu
(c) Ryby .............................. 50 % poplatků
stanovených podle
předpisů Společenství
Minimální částka je přitom 30 ECU a maximální 350 ECU na
zásilku s výjimkou případů, kdy skutečné náklady jsou vyšší
než toto maximum.