CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 194/1996 Sb. Vyhláška, kterou se provádí zákon o krmivech 2. Údaje o specifikaci účinné látky

2. Údaje o specifikaci účinné látky

194/1996 Sb. Vyhláška, kterou se provádí zákon o krmivech

2. Údaje o specifikaci účinné látky

2.1. U látek chemicky specifikovatelných: generický název, chemické označení podle nomenklatury IUPAC, další generická mezinárodní označení a zkratky číslo CAS (Chemical Abstracts Service Number),

- u mikroorganismů: název a taxonomický popis podle mezinárodních nomenklaturních kódů, rovněž mohou být použity další mezinárodně uznávané manuály klasifikace (např. Bergey's manual of Systematic Bacteriology, The Yeast, a taxonomic study by Lodder and Kreger van Rijn atd.),

- u enzymatických preparátů: název v souladu s hlavní enzymatickou aktivitou podle IUB /Iupac. Einecs and CAS Number.

2.2. Sumární a strukturální vzorec, molekulová hmotnost, kvalitativní a kvantitativní složení zastoupených látek, je-li účinná látka výsledkem fermentačního procesu,

- u mikroorganismů: název a místo sbírky kultur, kde je kmen uložen, je-li možno jednu ze sbírky kultur EU, číslo kmene pod kterým je uložen, genetické modifikace a všechny vlastnosti vhodné pro jeho identifikaci. Dále původ mikroorganismu, morfologické a fyziologické charakteristiky, vývojové stupně, vhodné faktory pro jeho identifikaci, počet jednotek tvořících kolonie (CFU) na 1 gram,

- u enzymových preparátů: biologický původ, v případě mikrobiologického původu název a místo sbírky kultur, kde je kmen uložen, je-li možno jednu ze sbírky kmenů EU, číslo, pod kterým je uložen, genetické modifikace a vlastnosti, vhodné pro jeho identifikaci včetně genetických údajů, aktivita ve vazbě na odpovídající chemicky čisté modelové substráty a další fyzikálně - chemické charakteristiky.

2.3. Stupeň čistoty

Kvalitativní a kvantitativní složení příměsí (nečistot),

- u mikroorganismů: genetická stabilita, čistota kultivovaného kmene,

- u enzymových preparátů: čistota, pro potřebu kontroly podíl kontaminujících mikroorganismů, těžkých kovů, nepřítomnost toxinů, pocházejících ze zdroje organismu (např. mykotoxiny), údaje nutno doložit vhodnou metodou absence antimikrobiální aktivity při úrovni dávkování krmiva stanovené vhodnou metodou, složení komponentů neenzymatického původu.

2.4. Další vlastnosti

- u chemicky definovatelných látek: elektrostatické vlastnosti, bod tání, bod varu, teplota rozkladu, specifická hmotnost, tlak par, rozpustnost ve vodě a organických rozpouštědlech, absorpční spektrum a další vhodné fyzikální vlastnosti.

- u mikroorganismů: vlastnosti vhodné pro identifikaci a navržené užití (např. vegetativní nebo sporulativní forma, CFU na gram),

- u enzymatických preparátů: optimální hodnoty pH, optimální teplota a další vhodné vlastnosti.

2.5. Výroba, proces čištění a užitá média, variace v chemickém složení média, vyjádřené v jednotkách biologické aktivity jako je CFU na 1 gram pro výrobky z mikroorganismů nebo odpovídající jednotky aktivity pro enzymové preparáty.