1. Výklad pojmů
1.1. základní biologické zkoušení je zkoušení krmiv a doplňkových
látek formou biologické testace, bilanční zkoušky nebo krmné
zkoušky,
1.2. zkoušením účinnosti doplňkových látek určených ke konzervaci
krmiv je zkoušení konzervačních účinků doplňkové látky na
průběh konzervace a kvalitu krmiva (dále jen "zkoušení
konzervační účinnosti"),
1.3. zkoušení jakosti živočišných produktů je stanovení jejich
rozhodujících jakostních znaků a vlastností pro další
zpracování a prodej,
1.4. zkoušení bezpečnosti užití krmiva nebo doplňkové látky je
soubor zkoušek a testů, jejichž výsledky rozhodují o vlivu
krmiva, premixu nebo doplňkové látky na zdraví zvířat a lidí
a na životní prostředí (dále jen "zkoušení bezpečnosti"),
1.5. monografie je souhrn výsledků biologického zkoušení
doplňkových látek zpracovaný podle stanovených kriterií a
doplňující souhrnnou dokumentaci,
1.6. kontrolní skupina zvířat je soubor zvířat vybraných na
základě stanovených kriterií pro provádění základního
biologického zkoušení,
1.7. pokusná skupina zvířat je soubor zvířat vybraných na základě
stanovených kriterií, jimž je prodáváno zkoušené krmivo nebo
doplňková látka,
1.8. cílová zvířata jsou hospodářská zvířata, jejich produkty jsou
určeny k přímé konzumaci nebo k zpracování na potravinářské
výrobky (dále jen "živočišné produkty"),
1.9. laboratorní zvířata jsou zvířata, která jsou používána při
zkoušení bezpečnosti a v bilanční zkoušce; při manipulaci s
nimi jsou vytvářeny podmínky a navozovány procesy, které v
přirozených podmínkách neexistují,
1.10. konzervační látky jsou látky přidávané ke krmivu za účelem
ovlivnění fermentačního procesu u statkových objemných krmiv
nebo průběhu skladování krmiv,
1.11. fermentační proces je proces vyvolaný za účelem uchování
statkových objemných krmiv,
1.12. produkční účinnost krmiva je komplexní účinek krmiva u
zvířat chovaných za standardních podmínek; vyjadřuje se
množstvím krmiva spotřebovaného na jednotku produkce.