CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 191/2013 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty Čl. II

Čl. II

191/2013 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty

Čl. II

Vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty, se mění takto:

1. V § 1 odst. 1 úvodní části ustanovení se slova "předpisy Evropských společenství 1) (dále jen "předpisy Evropských společenství")" nahrazují slovy "předpisy Evropské unie 1) (dále jen "předpisy Evropské unie")".

2. V § 1 odst. 1 písm. c), § 3 odst. 1 a 3 úvodní části ustanovení, § 4, § 7 odst. 1 a 2, § 9 úvodní části ustanovení, § 10 odst. 1 úvodní části ustanovení, § 11 a v § 12 odst. 1 se slova "Evropských společenství" nahrazují slovy "Evropské unie".

3. V § 7 odst. 2 se slova "§ 8 až 14" nahrazují slovy "§ 8 až 14a".

4. Za § 14 se vkládají nové § 14a a 14b, které včetně nadpisu znějí:

"Potravinářské podniky dodávající maso volně žijící zvěře a výrobky z masa volně žijící zvěře

§ 14a

(1) Dodává-li potravinářský podnik v rámci své maloobchodní činnosti maso volně žijící zvěře nebo výrobky z masa volně žijící zvěře, které splňují požadavky a kritéria stanovená předpisem Evropské unie, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu 15), jinému maloobchodnímu zařízení, jde o okrajovou a omezenou činnost, jestliže

a) jde o potravinářský podnik, v němž se týdně

1. bourá nejvýše 150 kg vykostěného masa velké volně žijící zvěře, anebo tomu odpovídající množství nevykostěného masa velké volně žijící zvěře,

2. porcuje nejvýše 35 kg masa, jde-li o maso drobné volně žijící zvěře,

3. vyrobí nejvýše 350 kg výrobků z masa volně žijící zvěře,

b) množství dodávaného masa a výrobků z masa volně žijící zvěře nepřekračuje týdně

1. 33 % tímto podnikem vyrobeného vykostěného masa volně žijící zvěře, anebo tomu odpovídající množství nevykostěného masa velké volně žijící zvěře,

2. 33 % tímto podnikem vyrobeného masa volně žijící zvěře, jde-li o maso drobné volně žijící zvěře,

3. 33 % tímto podnikem vyrobených výrobků z masa volně žijící zvěře,

c) jiné maloobchodní zařízení toto maso a výrobky z masa volně žijící zvěře

1. dodává přímo konečnému spotřebiteli, nebo

2. opracovává dále jen na výslovné přání konečného spotřebitele.

(2) Potravinářské podniky, kterým jsou dodávány maso volně žijící zvěře nebo výrobky z masa volně žijící zvěře opracované v jiném potravinářském podniku v rámci jeho maloobchodní činnosti, mohou tyto výrobky uvádět do oběhu jen za podmínek stanovených v odstavci 1.

§ 14b

Pro potravinářský podnik, který provozuje maloobchodní činnost za podmínek stanovených v § 14a, platí vedle veterinárních a hygienických požadavků stanovených předpisem Evropské unie o hygieně potravin 14) také veterinární a hygienické požadavky stanovené v příloze III k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004

a) v oddílu I kapitole V odstavcích 2 a 3, v kapitole VII odstavci 1 písm. a) a v odstavcích 2, 4 a 5, pokud jde o velkou volně žijící zvěř,

b) v oddílu II kapitole V odstavcích 1, 5 a 6, pokud jde o drobnou volně žijící zvěř,

c) v oddílu IV kapitole II odstavcích 4 až 6, pokud jde o velkou volně žijící zvěř,

d) v oddílu IV kapitole III odstavcích 4 a 5, pokud jde o drobnou volně žijící zvěř,

e) v oddílu V kapitolách II a III, pokud jde o požadavky na hygienické zacházení s mletým masem a masnými polotovary před jejich výrobou a po jejich výrobě, zejména o požadavky na jejich teplotu,

f) v oddílu VI, pokud jde o suroviny používané k přípravě výrobků z masa volně žijící zvěře.".