Příloha č. 9
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost kávovin
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost kávovin
+-------------------+----------------------+--------------------------+----------------------+----------------------+
| druh | vzhled | barva | vůně | chuť |
+-------------------+----------------------+--------------------------+----------------------+----------------------+
| kávovina | zdravá, čistá, | hnědá až tmavě hnědá, | kávovinová | - |
| | odpovídající použité | popřípadě se světlejšími | | |
| | surovině | částicemi suroviny | | |
+-------------------+----------------------+--------------------------+----------------------+----------------------+
| kávovinový nálev | jiskrný nebo lehce | - | kávovinová, částečně | kávovinová, částečně |
| | zakalený | | karamelová typická | karamelová typická |
| | | | po surovině | po surovině |
+-------------------+----------------------+--------------------------+----------------------+----------------------+
Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na jakost kávovin
+------------------------+---------------+-------------+------------+-------------------+
| druh | vodný extrakt | vlhkost v % | popel | minerální příměsi |
| | v sušině % | nejvíce | v sušině % | (písek) % |
| | nejméně | | nejvýše | nejvýše |
+------------------------+---------------+-------------+------------+-------------------+
| kávovinová směs | 46 | 10 | 6 | 1 |
+------------------------+---------------+-------------+------------+-------------------+
| pražená cikorka | 60 | 10 | 6 | 3 |
+------------------------+---------------+-------------+------------+-------------------+
| obilná kávovina | 25 | 5 | 7 | 2,5 |
+------------------------+---------------+-------------+------------+-------------------+
| fíková kávovina | 50 | 18 | 5 | 2,5 |
+------------------------+---------------+-------------+------------+-------------------+
| kávovinový extrakt | - | 6 | - | - |
| s výjimkou cikorkového +---------------+-------------+------------+-------------------+
| extraktu | | | | |
+------------------------+---------------+-------------+------------+-------------------+
******************************************************************