CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 187/2023 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny Příloha č. 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost kávy

Příloha č. 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost kávy

187/2023 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny

Příloha č. 6

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost kávy

Tabulka 1

Smyslové požadavky na jakost kávy

+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+

| druh | vzhled | barva | vůně | chuť |

+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+

| pražená káva zrnková | pražená kávová zrna matná | kávově hnědá | kávová | - |

| | až s vyloučeným olejem na povrchu *) | | | |

+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+

| pražená káva mletá | jednotně mletá | kávově hnědá | kávová | - |

+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+

| kávový nálev | - | - | čistá kávová až výrazně ostrá | velmi jemná až výrazně |

| | | | | ostrá kávová, hořká, |

| | | | | nakyslá |

+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+

| zelená káva | zrna vyrovnané velikosti, plně vyvinutá, | namodralá až zelená, | typická pro druh zelené kávy, | - |

| | zdravá, zpravidla zbavená osemení | případně až nažloutlá, | bez zatuchlého a plísňového | |

| | | vyrovnaná | pachu | |

+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+

| nálev ze zelené kávy | - | - | jemná, popř. po trávě, "zelená", | jemná, mírně po kávě, |

| | | | bez cizích pachů | popř. trávová "zelená", |

| | | | | nakyslá |

+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+

*) Pražená káva zrnková může obsahovat nejvýše 2,4 % příměsi, kterou se rozumí kávová zrna přepražená, černá nebo světlá, která se po rozlomení vyznačují jinou vůní než kávovou.

Tabulka 2

Fyzikální a chemická požadavky na jakost kávy

+--------------+---------------+---------------+--------------+

| druh | obsah kofeinu | vodný extrakt | vlhkost v % |

| | v sušině v % | v sušině % | nejvíce |

| | | nejméně | |

+--------------+---------------+---------------+--------------+

| pražená káva | nejméně 0,6 | 22 | 5 |

+--------------+---------------+---------------+--------------+

| pražená káva | nejvíce 0,1 | 19 | 5 |

| bez kofeinu | | | |

+--------------+---------------+---------------+--------------+

| | | | |

+--------------+---------------+---------------+--------------+

| | | | |

+--------------+---------------+---------------+--------------+

| zelená káva | nejméně 0,6 | - | 12 |

+--------------+---------------+---------------+--------------+

------------------------------------------------------------------