Příloha č. 6
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost kávy
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost kávy
+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+
| druh | vzhled | barva | vůně | chuť |
+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+
| pražená káva zrnková | pražená kávová zrna matná | kávově hnědá | kávová | - |
| | až s vyloučeným olejem na povrchu *) | | | |
+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+
| pražená káva mletá | jednotně mletá | kávově hnědá | kávová | - |
+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+
| kávový nálev | - | - | čistá kávová až výrazně ostrá | velmi jemná až výrazně |
| | | | | ostrá kávová, hořká, |
| | | | | nakyslá |
+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+
| zelená káva | zrna vyrovnané velikosti, plně vyvinutá, | namodralá až zelená, | typická pro druh zelené kávy, | - |
| | zdravá, zpravidla zbavená osemení | případně až nažloutlá, | bez zatuchlého a plísňového | |
| | | vyrovnaná | pachu | |
+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+
| nálev ze zelené kávy | - | - | jemná, popř. po trávě, "zelená", | jemná, mírně po kávě, |
| | | | bez cizích pachů | popř. trávová "zelená", |
| | | | | nakyslá |
+----------------------+------------------------------------------+------------------------+----------------------------------+-------------------------+
*) Pražená káva zrnková může obsahovat nejvýše 2,4 % příměsi, kterou se rozumí kávová zrna přepražená, černá nebo světlá, která se po rozlomení vyznačují jinou vůní než kávovou.
Tabulka 2
Fyzikální a chemická požadavky na jakost kávy
+--------------+---------------+---------------+--------------+
| druh | obsah kofeinu | vodný extrakt | vlhkost v % |
| | v sušině v % | v sušině % | nejvíce |
| | | nejméně | |
+--------------+---------------+---------------+--------------+
| pražená káva | nejméně 0,6 | 22 | 5 |
+--------------+---------------+---------------+--------------+
| pražená káva | nejvíce 0,1 | 19 | 5 |
| bez kofeinu | | | |
+--------------+---------------+---------------+--------------+
| | | | |
+--------------+---------------+---------------+--------------+
| | | | |
+--------------+---------------+---------------+--------------+
| zelená káva | nejméně 0,6 | - | 12 |
+--------------+---------------+---------------+--------------+
------------------------------------------------------------------