CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 187/2023 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny Příloha č. 3 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje

Příloha č. 3 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje

187/2023 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny

Příloha č. 3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje

Tabulka 1

Smyslové požadavky na jakost čaje

+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+

| druh | vzhled | barva | vůně a chuť |

+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+

| čaj pravý před | svinuté čajové listy, nebo jejich části | podle druhu čaje světle zelená s odstíny | typické pro surovinu, čisté bez |

| spařením | a části stonku u ochucených | šedé u zeleného čaje, hnědá až černá | cizích pachů, případně ovlivněná |

| | a aromatizovaných čajů s částmi rostlin | u čaje fermentovaného, u čaje | použitou částí jiných rostlin |

| | jiných než z čajovníku | aromatizovaného nebo ochuceného s částmi | |

| | | rostlin jiné barvy | |

+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+

| čaj pravý po spaření | nálev čirý, nebo s mírnou opalescencí | barva světle zelená s odstíny žluté, | charakteristická, mírně natrpklá |

| | až mírným zákalem | červené až tmavě hnědé v závislosti | |

| | | na použitém druhu čaje | |

+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+

| bylinné a ovocné | jsou tvořeny z různých částí rostlin | části rostlin barevně odlišné, typické | typická po použité surovině, čistá, |

| čaje před přípravou | | pro použité suroviny a způsob zpracování | bez cizích pachů |

+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+

| bylinné a ovocné | nálev, odvar nebo macerát čirý s mírnou | - | charakteristické po použitých |

| čaje po přípravě | opalescencí až mírným zákalem v závislosti | | surovinách bez cizích pachů |

| | na použité surovině a způsobu přípravy | | a příchutí |

+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+

| čajové extrakty | viskózní tekutina, čirá až opalizující | typická po použité surovině | čistá, aromatická typická pro |

| | nebo zakalená se sedimentem | | použitou surovinu |

+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+

| Ovoněný čaj | - | - | dle použitých surovin |

+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+

Tabulka 2

Fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje

+-----------------------------------+-----------+---------------+

| znak | černý čaj | instantní čaj |

+-----------------------------------+-----------+---------------+

| celkový popel % hmotnosti nejvýše | 8,0 | 20 |

+-----------------------------------+-----------+---------------+

| vlhkost % hmotnosti nejvýše | - | 6,0 |

+-----------------------------------+-----------+---------------+

| vodní extrakt % hmotnosti nejméně | 25 | - |

+-----------------------------------+-----------+---------------+

| úbytek hmotnosti sušením | 10,0 | - |

| při 103 °C % hmotnosti nejvýše | | |

+-----------------------------------+-----------+---------------+

------------------------------------------------------------------