Příloha č. 3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost čaje
+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+
| druh | vzhled | barva | vůně a chuť |
+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+
| čaj pravý před | svinuté čajové listy, nebo jejich části | podle druhu čaje světle zelená s odstíny | typické pro surovinu, čisté bez |
| spařením | a části stonku u ochucených | šedé u zeleného čaje, hnědá až černá | cizích pachů, případně ovlivněná |
| | a aromatizovaných čajů s částmi rostlin | u čaje fermentovaného, u čaje | použitou částí jiných rostlin |
| | jiných než z čajovníku | aromatizovaného nebo ochuceného s částmi | |
| | | rostlin jiné barvy | |
+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+
| čaj pravý po spaření | nálev čirý, nebo s mírnou opalescencí | barva světle zelená s odstíny žluté, | charakteristická, mírně natrpklá |
| | až mírným zákalem | červené až tmavě hnědé v závislosti | |
| | | na použitém druhu čaje | |
+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+
| bylinné a ovocné | jsou tvořeny z různých částí rostlin | části rostlin barevně odlišné, typické | typická po použité surovině, čistá, |
| čaje před přípravou | | pro použité suroviny a způsob zpracování | bez cizích pachů |
+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+
| bylinné a ovocné | nálev, odvar nebo macerát čirý s mírnou | - | charakteristické po použitých |
| čaje po přípravě | opalescencí až mírným zákalem v závislosti | | surovinách bez cizích pachů |
| | na použité surovině a způsobu přípravy | | a příchutí |
+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+
| čajové extrakty | viskózní tekutina, čirá až opalizující | typická po použité surovině | čistá, aromatická typická pro |
| | nebo zakalená se sedimentem | | použitou surovinu |
+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+
| Ovoněný čaj | - | - | dle použitých surovin |
+-----------------------+--------------------------------------------+------------------------------------------+---------------------------------------+
Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje
+-----------------------------------+-----------+---------------+
| znak | černý čaj | instantní čaj |
+-----------------------------------+-----------+---------------+
| celkový popel % hmotnosti nejvýše | 8,0 | 20 |
+-----------------------------------+-----------+---------------+
| vlhkost % hmotnosti nejvýše | - | 6,0 |
+-----------------------------------+-----------+---------------+
| vodní extrakt % hmotnosti nejméně | 25 | - |
+-----------------------------------+-----------+---------------+
| úbytek hmotnosti sušením | 10,0 | - |
| při 103 °C % hmotnosti nejvýše | | |
+-----------------------------------+-----------+---------------+
------------------------------------------------------------------