Oddíl 4 Požadavky na vlastnosti množitelských porostů
Tab. 4.1
+---------+----------------------+-------------------+-------------------+------------+
| Stupně | Nejvyšší povolené % | Nejvyšší povolené | Nejvyšší dovolený | Předčasné |
| množení | výskytu odchyl. typů | % chybějících | výskyt obrostů v | ukončení |
| | a jiných odrůd | rostlin | % | vegetace |
| | | 1) | 2) | 3) |
+---------+----------------------+-------------------+-------------------+------------+
| SE 1 | 0 | 10 | 2 | povinné |
+---------+----------------------+-------------------+-------------------+------------+
| SE 2 | 0 | 10 | 2 | povinné |
+---------+----------------------+-------------------+-------------------+------------+
| E | 0,1 | 20 | 4 | povinné |
+---------+----------------------+-------------------+-------------------+------------+
| C 1 | 0,2 | 20 | 6 | povinné |
+---------+----------------------+-------------------+-------------------+------------+
| C 2 | 0,5 | 30 | 6 | doporučené |
+---------+----------------------+-------------------+-------------------+------------+
Vysvětlivky k tabulce:
1) Při výpočtu procenta chybějících rostlin se vychází z počtu 50 000 jedinců na 1 ha.
2) Za jeden obrost se považuje každý trs, na kterém jsou po předčasném ukončení vegetace vyrostlé nové výhony delší než 5 cm.
3) O termínu předčasného ukončení vegetace rozhoduje na základě místních podmínek dodavatel a informuje nejpozději do 5 dnů od jeho stanovení příslušného semenářského inspektora.
Další požadavky:
- souvratě nesmí být osázeny bramborami,
- k založení porostu nesmí být použita krájená sadba,
Tab. 4.2
+---------------------+-----------------------------------------------+
| Choroby, škůdci | % rostlin s příznaky napadení chorobami nebo |
| | škůdci |
| +---------------+------+------+-----+-----+-----+
| | Šlechtitelský | SE 1 | SE 2 | E | C 1 | C 2 |
| | materiál | | | | | |
+---------------------+---------------+------+------+-----+-----+-----+
| viry celkem | 0 | 0,5 | 0,5 | 1,0 | 3,0 | 6,0 |
| | | | | | | |
+---------------------+---------------+------+------+-----+-----+-----+
| bakteriální černání | 0 | 0 | 0,5 | 1,0 | 1,0 | 2,0 |
| stonků 1) | | | | | | |
+---------------------+---------------+------+------+-----+-----+-----+
| karanténní škodlivý | nesmí se vyskytovat |
| organizmus | |
+---------------------+-----------------------------------------------+
Další požadavky:
- při přehlídce se neodstraněná matečná hlíza i neodstraněné nové hlízy sadbové velikosti hodnotí jako rostlina s příznaky napadení viry,
- v případě selekce odkládáním natě a při výskytu živých neokřídlených mšic se každý trs ponechaný v porostu hodnotí jako rostlina s příznaky napadení viry.
Posklizňové zkoušky
Tab. 4.3
+--------------------------------+---------------+------+------+---+-----+-----+
| | Šlechtitelský | SE 1 | SE 2 | E | C 1 | C 2 |
| | materiál | | | | | |
+--------------------------------+---------------+------+------+---+-----+-----+
| % hlíz napadených viry | 0 | 2 | 2 | 4 | 6 | 10 |
+--------------------------------+---------------+------+------+---+-----+-----+
| karanténní škodlivý organizmus | nesmí se vyskytovat |
+--------------------------------+---------------------------------------------+
Posklizňové zkoušky sadby brambor jsou součástí uznávacího řízení v porostu a provádí se v rozsahu stanoveném každoročně ústavem. Procento hlíz napadených viry se zjišťuje metodou ELISA. Přepočtem se stanoví:
- každá hlíza napadená viry způsobu způsobujících těžkou virovou chorobou se započítává jako 1 %.
- každá hlíza napadená viry způsobujících lehkou virovou chorobou se násobí koeficientem 0,33,
- každá hlíza napadená "S" virem se násobí koeficientem 0,05 s platností od r. 2006.
Výskyt "S" viru se nehodnotí u certifikovaného rozmnožovacího materiálu.
Odběr vzorků sadby brambor pro posklizňové zkoušky se řídí pokynem, který vydává Ústav. Vzorky sadby z množitelských porostů jsou odebírány jen z porostů, u kterých již byla ukončena vegetace.
Původci těžkých virových chorob: virus svinutky brambor, A virus a Y virus brambor.
Původci lehkých virových chorob: M virus, X virus a S virus brambor.
Započítávání případných dalších původců virových chorob stanoví ministerstvo ve věstníku Mze.