CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 171/1960 Sb. Vyhláška vlády Československé socialistické republiky a Ústřední rady odborů o závodním stravování § 8 - Příprava jídel

§ 8 - Příprava jídel

171/1960 Sb. Vyhláška vlády Československé socialistické republiky a Ústřední rady odborů o závodním stravování

§ 8

Příprava jídel

(1) Při přípravě jídel se řídí závodní jídelna výrobním plánem, který sestavuje denně na základě jídelního lístku a počtu předplacených druhů jídel. Podle těchto podkladů a podle spotřebních materiálových norem se provádí výpočet potřeby surovin a jejich výdej ze skladu.

(2) Jídelní lístek sestavuje vedoucí závodní jídelny a vedoucí kuchař za účasti členů komise strávníků vždy na týden dopředu, a to zvlášť pro základní jídla, základní dietní jídla a pro výběrová jídla. Jídelní lístek musí být sestaven tak, aby odpovídal zásadám správné výživy a aby se jednotlivé druhy jídel často neopakovaly. K obědu nebo k večeři nesmí být připravován stejný druh základních, základních dietních a výběrových jídel. K jídlům je třeba podávat též saláty, syrovou zeleninu, ovoce atd.

(3) Závodní jídelna připravuje k obědu nebo k večeři libovolný počet druhů jídel, nejméně však dva druhy základních jídel. Závodní jídelna může podle potřeby a provozních podmínek v dohodě s komisí strávníků zavést stravování i ve více cenových skupinách. Přitom musí být dodržena zásada, že v jednotlivých cenových skupinách nebudou podávány k obědu nebo k večeři tytéž druhy jídel.

(4) Závodní jídelna si může v dohodě s komisí strávníků zvolit pro výrobu polévek a příloh kteroukoliv spotřební materiálovou normu, přičemž volba je závazná nejméně po dobu čtvrt roku.

(5) Základní druhy surovin tvořící hlavní složku jídla a jejich množství uvedené ve spotřebních materiálových normách jsou závazné, s výjimkou uvedenou v § 9 odst. 3.

(6) U doplňkových surovin (koření, sůl, ocet apod.) lze provádět úpravy podle chuťových zvyklostí strávníků.

(7) Technologický postup výroby jídel uvedený u každé spotřební materiálové normy zajišťuje správnou jakost jídla a je nutno jej dodržovat.