2.1 Strojní zařízení pro potravinářství
Strojní zařízení určená k přípravě a zpracování potravin (např. vaření, zmrazování, rozmrazování, propírání, manipulaci, balení, skladování, přepravě nebo distribuci) musí být navržena a vyrobena tak, aby se zamezilo riziku infekce, onemocnění nebo nákazy a musí být dodržována následující hygienická pravidla:
a) materiály, které jsou trvale ve styku s potravinami nebo mohou přijít do styku s potravinami, musí splňovat podmínky uvedené v příslušných právních předpisech. Strojní zařízení musí být navrženo a vyrobeno tak, aby tyto materiály mohly být před každým použitím vyčištěny,
b) všechny povrchy, včetně jejich spojů, musí být hladké a nesmějí zde být žádné rýhy ani štěrbiny, v nichž by mohly zůstávat organické látky,
c) spojování částí musí být navrhováno tak, aby se redukovaly výstupky, hrany a prohloubeniny na minimum. Mělo by být zhotoveno přednostně svařováním nebo souvislým lepením. Nemají se používat šrouby, hlavy šroubů a nýty, kromě případů, kdy je to technicky nevyhnutelné,
d) všechny povrchy přicházející do styku s potravinami musí být snadno čistitelné a dezinfikovatelné tam, kde je to možné, po odstranění snadno demontovatelných částí. Vnitřní povrchy musí být zaoblené s takovým poloměrem, který umožní důkladné vyčištění,
e) kapaliny pocházející z potravin, čisticí, dezinfekční a proplachovací kapaliny musí být možné vypouštět ze zařízení bez jakýchkoliv překážek (popřípadě v poloze "čištění"),
f) strojní zařízení musí být navrženo a vyrobeno tak, aby se zabránilo vnikání kapalin nebo živých organismů, zvláště hmyzu, nebo hromadění organické hmoty v prostorách, které nelze čistit (např. u strojních zařízení, která nejsou instalována na podstavcích nebo kolečkách, vložením těsnění mezi strojní za řízení a základ, použitím těsnicích dílů),
g) strojní zařízení musí být navrženo a vyrobeno tak, aby žádné další látky (např. mazadla) nemohly přijít do styku s potravinami. Tam kde je to nezbytné, strojní zařízení musí být navrženo a vyrobeno tak, aby bylo možné zkontrolovat soulad s těmito požadavky.
Návod k používání
Kromě informací požadovaných v části 1 musí návod k používání obsahovat doporučené prostředky a postupy pro čištění, dezinfekci a proplachování (nejen pro snadno přístupné prostory, ale i pro ty prostory, do nichž je přístup nemožný nebo nežádoucí, jako potrubí, jež se čistí bez demontáže).