§ 2
Uspořádání výrobního zařízení
(1) Právnické a fyzické osoby vyrábějící líh mohou používat jen výrobního zařízení upraveného tak, aby zaručovalo spolehlivé zjištění vyrobeného množství alkoholu.
(2) Výrobní zařízení musí být uspořádáno tak, aby lihové páry a lihové tekutiny nemohly být odváděny jinam než do chladiče a do kontrolního lihového měřidla (dále jen "měřidla"). Výrobní zařízení musí být spolehlivé, odolné, nepoškozené, těsné, přehledné, přístupné a způsobilé k přiložení závěr.
(3) Lutrové vody zbavené lihu, pokud se před výstupem z destilačního zařízení nemísí s výpalky nebo nejsou dále použity v provozu, musí být odváděny do zajištěných odpadních jam tak, aby se dokonale smísily se splaškovými vodami nebo znehodnocujícím prostředkem. Finanční úřad, podle podmínek provozu, stanoví pro jednotlivé případy další podrobnosti o lutrovém odpadu a jeho znehodnocení.
(4) Výrobní zařízení v ovocných lihovarech 2) včetně ostatních lihovarů, které provádějí pěstitelské pálení,2) musí být uspořádáno tak, aby destilace byla spojena přímo s rektifikací, takže měřidlem bude registrován již rektifikovaný hotový výrobek. V rektifikačním přístroji musí být instalováno zařízení, které znemožní plnění přístroje záparou.
(5) V ovocných lihovarech, kde je používáno při výrobě odlučovače oleje, vosku apod., který musí být umístěn před měřidlem, svádí se destiláty zbavené prací vody nebo oleje zpět do destilačního zařízení; odloučený olej musí být odváděn do zajištěného zásobníku. Vyprazdňování zásobníků se provádí za dozoru finančního úřadu.
(6) Spojovací potrubí měřidla v ovocných lihovarech smí mít odbočky pro zachycování jednotlivých podílů destilace (rektifikace) pod podmínkou, že k zamezení vzdutí lihu ve výrobním zařízení nebude omezen přítok lihu do měřidla kohouty nebo ventily.
(7) Finanční úřad může pro jednotlivé případy podle provozních podmínek povolit v lihovarech provádějících pěstitelské pálení odvádění úkapu a dokapu zajištěným potrubím (po smísení s lutrovými vodami) do odpadní jámy, ve které je znehodnocovací prostředek. Úkap a dokap odváděný do zajištěných nádrží se podle provozních podmínek po naplnění vypustí do odpadní jámy, ve které je znehodnocovací prostředek. Bližší podmínky stanoví finanční úřad po projednání s příslušným lihovarským závodem.
(8) Rektifikaci surového destilátu a druhou rektifikaci zušlechtěného výrobku s výjimkou ovocných destilátů z pěstitelského pálení, jejichž množství byla zjištěna měřidlem, může povolit finanční úřad, který v rozhodnutí stanoví bližší podmínky rektifikace.
(9) Jiné lihovary 3) než lihovary ovocné nebo lihovary provádějící pěstitelské pálení ovoce musí uspořádat výrobní zařízení tak, aby vyhovovalo podmínkám stanoveným touto vyhláškou. Bližší podmínky uspořádání výrobního zařízení v lihovarech ovocných nebo lihovarech provádějících pěstitelské pálení, stanoví příslušný finanční úřad.
(10) Během výroby lihu nesmí být výrobní zařízení použito k jiným účelům než k výrobě lihu. Po skončení výroby lihu lze výrobního zařízení použít k jiným účelům než k výrobě lihu pouze na základě povolení finančního ředitelství, které může v povolení stanovit bližší podmínky.
(11) Finanční ředitelství může v odůvodněných případech, na žádost lihovarského závodu a na základě doporučení finančního úřadu, povolit výjimky a odchylky v uspořádání výrobního zařízení, a to za podmínky, že veškerý líh bude řádně registrován. Za stejných podmínek může finanční ředitelství povolit druhou rektifikaci těch ovocných destilátů z pěstitelského pálení, které nebyly vyskladněny.
------------------------------------------------------------------
2) § 2 odst. 6 vyhlášky federálního ministerstva zemědělství a výživy č. 16/1972 Sb., o hospodaření s lihem.
3) Do odvolání může být používáno měřidel soustavy ZEHR velký typ, střední typ a malý typ a dále, pokud nelze do lihovarského závodu přemístit vyhovující měřidlo soustavy ZEHR, dočasně i měřidla soustavy DOLAINSKÝ typy 1893, 1906, 1911, 1915, měřidla soustavy BESCHORNER typy 1894, 1906.