ODDÍL III
Pracovní postup
1. Objem lihu proteklého měřidlem se zjistí tak, že na konci zúčtovacího období se odměří stav hlavního a záložního počítadla a od něho se odečte stav obou počítadel, pokud možno ve stejnou hodinu, na začátku zúčtovacího období. Současně se vypočte jako vážený aritmetický průměr hodnot ze záznamu o měření teploty střední teplota lihu proteklého měřidlem.
2. Objemová koncentrace proteklého lihu měřidlem se určí v lihu ze sběrné nádoby. Pro zjištění objemové koncentrace lihu z údaje na areometru a teploty se použijí podrobné alkoholometrické tabulky - viz příloha č. 5. Jestliže vypářka ve vložné nádobě přesahuje 0,20 % měsíčně, připočítává se polovina vypářky k objemové koncentraci lihu zjištěné ve sběrné nádobě korigované opravou areometru z ověřovacího listu. K vypářce 0,20 % a nižší za měsíc se nepřihlíží.
3. Vyrobené množství etanolu v jednotce objemového množství při 20 °C (X) se vypočte podle vzorce:
X = (s + k1) . k2,
kde
k1 = c1 + c2 - c3,
s rozdíl stavu hlavního počítadla na konci a na začátku
zúčtovacího období
c1 objem lihu proteklého záložným měrným zařízením
c2 objem lihu nezaznamenaný počítadly
c3 objem lihu zaznamenaný při ručním přezkoušení měrného
zařízení.
k2 = (u + Kb + kv) - 2,
kde
u je korekce zjištěná měrnou zkouškou měřidla
Kb opravný koeficient na tepelnou roztažnost měřidla z
tabulky koeficientů uvedených v Podrobných
alkoholometrických tabulkách - viz příloha č. 6
kv převodní koeficient objemu vypočtený ze střední hodnoty
teploty a objemové koncentrace protékajícího lihu měřidlem
opravené vypářkou (tabulka uvedena v Podrobných
alkoholometrických tabulkách - viz příloha č. 6).
4. Nelze-li stanovit objemovou koncentraci lihu areometry pro malé množství vzorku ve sběrné nádobě, mohou se souhlasem finančního úřadu být použity též vzorky lihu ve druhé sběrné nádobě nebo pro výpočet použít hodnotu, která byla zjištěna v předcházejícím zúčtovacím období při zpracování stejných surovin.