Čl. I
Vyhláška č. 326/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny, ve znění vyhlášky č. 44/2000 Sb., se mění takto:
1. V § 1 odstavec 2 zní:
"(2) Za zmrazené potraviny se nepovažují zmrzliny, mražené krémy a zmrazené máslo.".
2. V § 2 odst. 1 písm. b) se slovo "doba" nahrazuje slovem "datum".
3. V § 3 odstavec 3 včetně poznámky pod čarou č. 3) zní:
"(3) Teplota vzduchu v mrazírenských skladech s výjimkou skladů menších než 10 m3 musí být měřena vhodnými přístroji pro záznam teplot. 3) V mrazírenských skladech o objemu mrazícího prostoru menším než 10 m3 stačí, aby teplota byla měřena alespoň jedním dobře viditelným teploměrem, který měří teplotu v nejteplejším místě skladovacího prostoru. Záznamy s registrovanými teplotami musí být označeny datem pořízení záznamu a uchovány po dobu nejméně 1 roku; v případě, že minimální trvanlivost skladované potraviny je delší než 1 rok, záznamy se uchovávají až do data minimální trvanlivosti.
------------------------------------------------------------------
3) ČSN EN 12830.".
4. V § 3 se doplňuje odstavec 6, který včetně poznámky pod čarou č. 4) zní:
"(6) Odběr vzorků pro měření teploty zmrazené potraviny a vlastní měření teploty se provádí v souladu s příslušnou českou technickou normou. 4)
------------------------------------------------------------------
4) ČSN 560290 část 2 čl. 6.2.4. - 6.2.4.4 a část 7.".
5. V § 4 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 5) zní:
"(1) Zmrazené potraviny se přepravují dopravními prostředky, které umožňují zachování teploty zmrazených potravin minus 18 °C nebo nižší. Při přepravě se může teplota výrobku krátkodobě zvýšit nejvýše na minus 15 °C. Dopravní prostředek musí být vybaven přístrojem pro záznam teploty vzduchu schváleným podle zvláštního právního předpisu. 5) Záznamy s registrovanými teplotami musí být označeny datem pořízení záznamu a uchovány po dobu nejméně 1 roku; v případě, že minimální trvanlivost potraviny je delší než 1 rok, záznamy se uchovají do data minimální trvanlivosti.
------------------------------------------------------------------
5) Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění zákona č. 119/2000 Sb.".
6. V § 4 se za odstavec 1 vkládá nový odstavec 2, který zní:
"(2) Dopravní prostředek nemusí být vybaven přístrojem pro záznam teploty vzduchu podle odstavce 1 v případě, že jde o rozvoz zmrazených potravin do maloobchodu, zařízení společného stravování a dodávku do domácností, maximálně však do vzdálenosti 200 km; v tomto případě musí být dopravní prostředek vybaven jedním teploměrem umístěným na viditelném místě.".
Dosavadní odstavce 2 až 4 se označují jako odstavce 3 až 5.
7. V § 4 odstavec 3 zní:
"(3) Zmrazené potraviny se uchovávají v mrazících boxech a v mrazícím nábytku schopných udržet jejich teplotu minus 18 °C nebo nižší a vybavených nejméně jedním teploměrem umístěným na viditelném místě. V otevřeném mrazícím nábytku se teplota měří v místě sání vzduchu na úrovni vyznačeného maximálního plnění.".
8. Příloha zní:
"Příloha k vyhlášce č. 326/1997 Sb.
Technologické požadavky a požadavky na jakost, výrobu a balení zmrazených potravin
Tabulka 1
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| | úprava před | rychlost | přípustné záporné odchylky od | minimální technologické |
| | zmrazováním | zmrazování *) | deklarované hmotnosti | požadavky |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazená | většina zelenin se | ve spotřebitelských | - výrobky balené ručně | Výrobky odpovídají |
| zelenina a výrobky | předvaří pro | obalech nesmí být | balení do 250 g nejvýše - 5 % | zpracovanému druhu |
| ze zeleniny | omezení činnosti | nižší než 0,5 cm.h-1 | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 3 % | zeleniny, bez cizích příměsí |
| | enzymů | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 2 % | a příměsí rostlinného |
| | způsobujících změny | | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | původu, bez cizích příchutí a |
| | barvy, chuti a | | | pachů. |
| | konzistence, úprava | | - výrobky plněné strojně (mechanicky) | Povrch nedehydrovaný. |
| | je volena tak, aby | | balení do 250 g nejvýše -10 % | Max. obsah minerálních |
| | zelenina po | | balení nad 250 g do 500 g | příměsí 0,1 %. |
| | rozmrazení byla | | (s hmotností jednotlivých kusů | Přebalování je povoleno za |
| | připravena ke | | vyšší než 3 g) nejvýše -10 % | kontrolovaných podmínek, |
| | kuchyňské úpravě | | | teplota výrobku v průběhu |
| | | | - u ostatních výrobků nejvýše - 6 % | zpracování nesmí být vyšší |
| | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | než -5°C. |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazené ovoce a | celé, dělené nebo | ve spotřebitelských | - výrobky balené ručně | Výrobky odpovídají |
| výrobky z ovoce, | mělněné ovocné | obalech nesmí být | balení do 250 g nejvýše - 5 % | zpracovanému druhu ovoce, |
| protlaky | plody, ve formě šťáv, | nižší než 0,5 cm.h-1 | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 3 % | bez cizích příměsí a příměsí |
| | koncentrátů, | zmrazování musí být | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 2 % | rostlinného původu, bez |
| | jednodruhové ve | ukončeno až po | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | cizích příchutí a pachů. |
| | směsích, bez přísad, | dosažení teploty | | Povrch nedehydrovaný. |
| | s přísadami, | - 18 °C ve všech | - výrobky plněné strojem (mechanicky) | Max. obsah minerálních |
| | předvařené, | bodech výrobku | balení do 250 g nejvýše - 10 % | příměsí 0,1 %. |
| | nepředvařené | | balení nad 250 g do 500 g | Přebalování je povoleno za |
| | | | (s hmotností jednotlivých kusů | kontrolovaných podmínek, |
| | | | vyšší než 3 g) nejvýše - 10 % | teplota výrobku v průběhu |
| | | | | zpracování nesmí být vyšší |
| | | | - u ostatních výrobků nejvýše - 6 % | než -5°C. |
| | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | Pro výrobu protlakových |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | směsí je povolen šetrný |
| | | | | ohřev na + 10 °C. |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazené pokrmy, | jednotlivé složky | ve spotřebitelských | - výrobky balené ručně | Pokud je součástí předem |
| polévky a | těchto výrobků se | obalech nesmí být | balení do 250 g nejvýše - 5 % | zmrazená potravina, nesmí |
| polotovary | obvykle upravují tak, | nižší než 0,5 cm.h-1 | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 3 % | být její teplota v průběhu |
| | aby všechny | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 2 % | zpracování vyšší než - 5 °C. |
| | součásti potřebovaly | | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | |
| | stejnou dobu tepelné | | | |
| | úpravy u spotřebitele | | - výrobky plněné strojem (mechanicky) | |
| | | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | |
| | | | balení nad 250 g do 500 g | |
| | | | (s hmotností jednotlivých kusů | |
| | | | vyšší než 3 g) nejvýše - 10 % | |
| | | | | |
| | | | - u ostatních výrobků nejvýše - 6 % | |
| | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazené výrobky | předvaření | ve spotřebitelských | - výrobky balené ručně | Přebalování je povoleno za |
| z brambor | předsmažování | obalech nesmí být | balení do 250 g nejvýše - 5 % | kontrolovaných podmínek. |
| | | nižší než 0,5 cm.h"1 | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 3 % | Teplota výrobku v průběhu |
| | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 2 % | zpracování nesmí být vyšší |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | než -5°C. |
| | | | | |
| | | | - výrobky plněné strojně (mechanicky) | |
| | | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | |
| | | | balení nad 250 g do 500 g | |
| | | | (s hmotností jednotlivých kusů | |
| | | | vyšší než 3 g) nejvýše - 10 % | |
| | | | | |
| | | | - u ostatních výrobků nejvýše - 6 % | |
| | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazené ryby | ryby celé s hlavou a | | - výrobky řezané, dělené, balené ručně | Zmrazené mořské ryby musí |
| a ostatní vodní | vnitřnostmi, | | balení do 250 g nejvýše - 6 % | vykazovat: méně než 10 % |
| živočichové | částečně kuchané, | | balení nad 250g do 500 g nejvýše - 5 % | dehydratace plochy povrchu |
| | kuchané, porcované | | s hmotností jednotlivých | bloku, nebo méně než 10 % |
| | vykostěné rybí filé, | | kusů ryb vyšší než 200 g nejvýše - 7 % | dehydratace hmotnosti ryb v |
| | mořští živočichové - | | balení nad 500g do 1500 g nejvýše - 3 % | odebraném vzorku. Tato |
| | předupraveni | | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | dehydratace se projevuje |
| | | | | bílými nebo žlutými skvrnami |
| | | | - výrobky plněné strojně (mechanicky) | na povrchu, které prolínají do |
| | | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | pod povrchových vrstev masa |
| | | | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 6 % | a nelze je mechanicky |
| | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | odstranit bez poškození |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | povrchu bloku nebo ryb. |
| | | | | Chuť a vůně musí být |
| | | | | charakteristická pro daný |
| | | | | druh ryb a nesmí vykazovat |
| | | | | rozkladné procesy. |
| | | | | Konzistence musí vykazovat |
| | | | | charakteristické vlastnosti |
| | | | | struktury svaloviny, nesmí |
| | | | | být mazlavá a pastovitá. U |
| | | | | celých ryb nesmí docházet k |
| | | | | oddělování masa od kosti. |
| | | | | Břicha ryb musí být |
| | | | | nepoškozená, nesmí být |
| | | | | popraskaná v souvislosti s |
| | | | | rozkladnými procesy |
| | | | | Filety a filé: |
| | | | | maximálně 5 % svaloviny |
| | | | | může být poškozeno v |
| | | | | důsledku přítomnosti |
| | | | | parazitů. Připouští se |
| | | | | přítomnost kostí v délce |
| | | | | 10 mm a průměru do 1 mm a |
| | | | | v délce do 5 mm a průměru |
| | | | | do 2 mm. Lze připustit |
| | | | | hlavice kostí o šířce do 2 mm |
| | | | | pokud lze tyto hlavice |
| | | | | snadno oddělit od svaloviny |
| | | | | (obsah masa ryb a vodních |
| | | | | živočichů u glazovaných |
| | | | | výrobků min. 80 %). |
| | | | | Přebalování je povoleno za |
| | | | | kontrolovaných podmínek. |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazené | polotovary se | ve spotřebitelských | - výrobky balené ručně | Minimální obsah masa |
| polotovary z | vyrábějí převážně: | obalech nesmí být | balení do 250 g nejvýše - 6 % | ve spotřebitelském balení: |
| ryb a vodních | - z porcovaných | nižší než 1,0 cm.h-1 | balení nad 250g do 500 g nejvýše - 5 % | - obalované filé porce |
| živočichů | ryb nebo | | balení nad 500g do 1500 g nejvýše - 3 % | z bloku a rybí prsty 65 % |
| obalované | menších ryb | | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | - přírodní filety 50 % |
| | - ze svalových | | | - obalovaní korýši a měkkýši |
| | partií ryb | | - výrobky plněné strojně (mechanicky) | nepravidelných tvarů 50 % |
| | - z filetů ryb | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | malé krevety do 25 mm a |
| | | | balení nad 250g do 500 g nejvýše - 6 % | sepiových kroužků do 40 mm |
| polotovary ze | ze separátu | | balení nad 500g do 1500 g nejvýše - 4 % | 40 %. |
| separovaného | získaného z ryb | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | |
| masa obalované | s přídavkem dalších | | | Výrobky z mletého filé |
| | surovin a přísad | | | s přísadami, tvarově |
| | v různých panádách | | | odlišné od prstů a tyčinek |
| | | | | (karbanátky, burgery) 50 %. |
| | teplota masa po | | | |
| | separaci nesmí | | | Surimi je polotovar |
| | přestoupit + 10°C | | | k přípravě výrobků imitujících |
| | | | | výrobky z masa krabů a |
| surimi | separát získaný | | | jiných |
| | převážně | | | korýšů s přídavkem |
| | z treskovitých ryb, | | | aromatických látek a barviv. |
| | opakovaným | | | |
| | propíráním zbavený | | | |
| | ve vodě rozpustných | | | |
| | látek k získání | | | |
| | čistého rybího | | | |
| | proteinu | | | |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazené uzené | | nesmí být nižší | | Po rozmražení ihned |
| vakuově balené | | než 1,0 cm.h -1 | | spotřebovat. |
| rybí výrobky | | | | |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazené maso a | maso vychlazené | 1,0 cm.h-1 | | |
| droby | na + 7°C | | | |
| spotřebitelsky | | | | |
| balené | | | | |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazené masné | při výrobě uzenin ke | nesmí být nižší | | Musí být zamrazeny do |
| výrobky | zmrazování nesmí | než 1,0 cm.h-1 | | 24 hod. po zchlazení. |
| | být použito | | | |
| | zmrazené maso | | | |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazené drůběží | teplota během | nesmí být nižší | | **) |
| maso, králičí | zpracování | než 1,0 cm.h-1 | | |
| maso a polotovary | polotovarů musí být | | | |
| | nižší než + 12° C | | | |
| | před zmrazováním | | | |
| | zchladit na | | | |
| | teplotu + 4°C | | | |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazené výrobky | po pasterizaci se | nesmí být nižší než | | Zmrazené vaječné obsahy |
| ze slepičích vajec | výrobky zchladí | 1,0 cm.h-1 | | po rozmrazení je |
| | na + 4°C | | | nepřípustné opět zamrazit, |
| | | | | před zpracováním do |
| | | | | výrobků lze rozmrazit na |
| | | | | - 2 až - 5 °C, aleje nutno |
| | | | | zpracovat do 1 hod. od |
| | | | | rozmrazení. |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
| zmrazené | pečené | | - výrobky balené ručně | |
| pekařské | | | balení do 250 g nejvýše - 5 % | |
| cukrářské výrobky | | | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 3 % | |
| | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 2 % | |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | |
| | | | | |
| | nepečené | | výrobky plněné strojně (mechanicky) | |
| | | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | |
| | | | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 6 % | |
| | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | |
+-----------------------+-------------------------+------------------------+--------------------------------------------------+--------------------------------+
Poznámky:
*) rychlost zmrazování, při kterých jsou ještě zachovány optimální vlastnosti zmrazených výrobků.
**) Vyhláška č. 326/2001 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
Tabulka 2
+------------------+-----------------------------------------------------------------------------+
| | přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů u |
| | jednotlivých složek |
+------------------+---------------------------------+-------------------------------------------+
| | složky hmotnosti (v %) | přípustná odchylka (v %) |
| +---------------------------------+-------------------------------------------+
| zmrazené | od 3,0 do 5,0 | od - 15,0 do + 15,0 včetně |
| zeleninové směsi +---------------------------------+-------------------------------------------+
| | od 5,1 do 10,0 | od - 10,0 do + 10,0 včetně |
| +---------------------------------+-------------------------------------------+
| | od 10,1 do 15,0 | od - 4,0 do + 4,0 včetně |
| +---------------------------------+-------------------------------------------+
| | nad 15,1 | od - 2,0 do + 2,0 včetně". |
+------------------+---------------------------------+-------------------------------------------+