CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 16/1972 Sb. Vyhláška o hospodaření s lihem § 2

§ 2

16/1972 Sb. Vyhláška o hospodaření s lihem

§ 2

(1) Výrobou lihu se rozumí získávání lihu destilací ze zkvašených cukerných roztoků, ze surovin obsahujících cukr, škrob, celulózu a inulin a surovin obsahujících líh nebo jiným oddělením nebo syntézou v prvním výrobním stupni.

(2) Zušlechťováním lihu se rozumí čištění (rafinace), zesílení (rektifikace), odvodnění (dehydrace), jakož i znovuzískání lihu z lihovitých odpadů (regenerace).

(3) Čištěním (rafinací) se rozumí další destilace lihu, kterou se odstraňují jednak nečistoty vzniklé převážně jako vedlejší produkty kvašení, jednak se výrobek zesiluje, aby se získal výrobek s maximálním obsahem etanolu. Zesilování (rektifikace) je opakovaná destilace surového ovocného destilátu, aby se dosáhlo zesílení výrobku za současného ponechání části vedlejších produktů kvašení, které nejsou pro produkt typické. Odvodňování (dehydrace) lihu je zbavování lihu posledních podílů vody, popřípadě nečistot z rafinovaného lihu. Regenerace je redestilace lihovitých odpadních tekutin a louhů, vznikajících při zpracování (použití) lihu jako hlavní nebo pomocné suroviny k výrobě jiných látek a zboží.

(4) Lihovarskými závody podle této vyhlášky jsou

a) lihovary průmyslové (melasové), zemědělské, ovocné a lihovary provádějící pěstitelské pálení;

b) drožďárny, u kterých je líh vedlejším výrobkem, rafinerie lihu, výrobny bezvodého lihu, denaturovny, mísírny a sklady denaturačních prostředků, samostatné sklady lihu;

c) zušlechťovny destilátů (egalizační stanice);

d) výrobny lihu syntetického, výrobny lihu sulfitového a výrobny, ve kterých se vyrábí líh jiným oddělením než destilací.

(5) Lihovarskými závody nejsou závody zpracovávající líh jako hlavní surovinu, jako octárny, výrobny lihovin, trestí a jiných vonných a chuťových látek apod.

(6) Lihovary průmyslové zpracovávají melasu a jiné produkty cukrovarské výroby. Lihovary zemědělské zpracovávají převážně suroviny obsahující škrob a inulin, jako brambory, obilí, kukuřici nebo odpady při zpracování těchto surovin, jako např. zadní a kalový škrob, odpadní vody při výrobě škrobu. Ovocné lihovary zpracovávají ovoce, víno, odpady při výrobě vína nebo zpracování ovoce, plody jalovce apod. Lihovary provádějící pěstitelské pálení zpracovávají kvasy a ovoce z vlastní sklizně pěstitelů. Výrobny lihu syntetického získávají líh hydratací etylénu, lihovary sulfitové zpracovávají sulfitové výluhy.