Příloha č. 1
Členění potravin do skupin
Skupiny potravin Potraviny zařazené Část potraviny,
do skupiny na kterou se vztahují MLR *)
I. POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU
1. Ovoce
čerstvé, sušené, mražené
nebo tepelně neupravené;
ořechy
i) CITRUSOVÉ PLODY grapefruity Celá potravina
citrony
limety
mandarinky (včetně
klementinek a
podobných hybridů)
pomeranče
pumelo (pomelo)
ostatní
ii) OŘECHY NA mandle Celá potravina po odstranění
DŘEVINÁCH para ořechy skořápky
kešu oříšky
kaštany jedlé
kokosové ořechy
lískové oříšky
makadamové ořechy
pekanové ořechy
piniové oříšky
pistáciové ořechy
vlašské ořechy
ostatní
iii) JÁDROVINY jablka Celá potravina po odstranění stopek
hrušky
kdoule
ostatní
iv) PECKOVINY meruňky Celá potravina po odstranění stopek
třešně, višně
broskve (včetně nektarinek
a podobných hybridů)
slívy, švestky
ostatní
v) BOBULOVITÉ A hrozny Celá potravina po odstranění okvětí
DROBNÉ OVOCE hrozny stolní a stopek (pokud má),
hrozny moštové v případě rybízu celá potravina
jahody
keřové ovoce
ostružiny
ostružiny ježeníku
ostružiny Loganovy
maliny
ostatní
ostatní bobulovité a
drobné ovoce
borůvky
klikvy
rybíz
angrešt
ostatní
volně rostoucí bobulovité
a drobné ovoce
vi) RŮZNÉ OVOCE avokádo Celá potravina po odstranění stopek
banány (pokud má),
datle v případě ananasu po odstranění
fíky vrcholu,
kiwi v případě oliv po odstranění hlíny
liči (pokud má)
kumkvaty pod tekoucí vodou
mango
olivy
papája
plody mučenky
ananas
granátová jablka
ostatní
2. Zelenina
čerstvá, sušená, mražená
nebo tepelně neupravená
i) KOŘENOVÁ A červená řepa Celá potravina po odstranění
HLÍZNATÁ ZELENINA mrkev vrcholových částí a ulpívající
kasava
celer bulvový - hlízy hlíny (pokud má)
křen opláchnutím pod tekoucí vodou
slunečnice topinambur nebo důkladným očištěním suchého
pastinák produktu kartáčem
petržel kořenová
ředkvičky, ředkve
černý kořen
batáty
tuřín
vodnice
yamy (hlíza čeledi
Dioscoraceae)
ostatní
ii) CIBULOVÁ ZELENINA česnek Cibule, šalotka, česnek (suché):
cibule celá potravina po odstranění snadno
šalotka oddělitelné slupky a hlíny
(pokud má).
cibule jarní Cibule, šalotka, česnek jiné než
ostatní suché, cibule jarní: celá potravina
po odstranění kořenů a hlíny
(pokud má)
iii) PLODOVÁ ZELENINA lilkovité Celá potravina po odstranění stopek
rajčata
paprika
lilek
ostatní
tykvovité-jedlá slupka
okurky
okurky salátové
okurky nakládačky
cukety
ostatní
tykvovité-nejedlá slupka
melouny
tykve
melouny vodní
ostatní
kukuřice cukrová Zrna nebo palice bez šustí
iv) BRUKVOVITÁ květáková brukv. zel. Květák a brokolice: pouze jedlá část
ZELENINA brokolice
květák
ostatní
hlávková brukv. zel. Produkt po odstranění poškozených
kapusta růžičková listů (pokud má)
zelí, kapusta hlávková
ostatní
listová brukv. zel. Produkt po odstranění poškozených
zelí pekingské, čínské listů (pokud má)
kadeřávek
ostatní
kedlubny Celá potravina po odstranění
vrcholových částí a ulpívající hlíny
(pokud má)
opláchnutím pod tekoucí vodou
nebo očištěním suchého
produktu kartáčem
v) LISTOVÁ ZELENINA salát a podobná zel. Produkt po odstranění poškozených
A ČERSTVÉ řeřicha listů, kořenů a hlíny (pokud má)
ZELENINOVÉ NATÉ salát kadeřavý
salát hlávkový
endivie širokolistá
ostatní
špenát a podobná zel.
špenát
mangold
řeřišnice potoční
čekanka salátová
zeleninové natě
kerblík
pažitka
petrželová nať
celerová nať
ostatní
vi) LUSKOVÁ ZELENINA fazolové lusky Celá potravina po odstranění lusků,
(čerstvá) fazole vyluštěné nebo s lusky, jsou-li určeny k jídlu
hrachové lusky
hrách vyluštěný
ostatní
vii) ŘAPÍKATÁ A chřest Celá potravina po odstranění
STONKOVÁ ZELENINA kardy poškozené tkáně (pokud má).
celer řapíkatý Pór a fenykl: celá potravina
fenykl po odstranění kořenů a půdy
artyčoky (pokud má)
pór
reveň
ostatní
viii) HOUBY houby pěstované Celá potravina po odstranění hlíny
houby volně rostoucí nebo růstového substrátu
3. Luštěniny fazole Celá potravina
čočka
hrách
ostatní
4. Olejnatá semena a
olejnaté potraviny
i) OLEJNATÁ SEMENA lněné semeno Celé semena nebo zrna, po
arašídy odstranění skořápky nebo slupky,
mák je-li to možné.
sezamové semeno Slunečnicové semeno: celé semeno
slunečnicové semeno včetně slupky, pokud je ve slupce,
řepkové semeno bez slupky, pokud ji nemá.
sójové boby
hořčičné semeno
bavlníkové semeno
konopné semeno
ostatní
ii) ROSTLINNÉ OLEJE Celá potravina
A TUKY
5. Brambory brambory ranné Celá potravina po odstranění hlíny
brambory uskladněné (pokud má)
opláchnutím pod tekoucí vodou
nebo důkladným očištěním suchého
produktu kartáčem
6. Čaj Celá potravina
(sušené listy a výhonky,
fermentované, nebo jinak
zpracované)
Cammellia sinensis
7. Chmel Celá potravina
(sušený), včetně pecek a
nekoncentrovaného prachu
8. Koření kmín (plod) Celá potravina
jalovec (plod)
muškátový oříšek
pepř černý, bílý
vanilkové lusky
ostatní
9. Obilniny a obilné
potraviny
i) OBILNINY pšenice Celá zrna
žito
ječmen
oves
kukuřice
rýže
čirok
pohanka
proso
ostatní
ii) OBILNÉ POTRAVINY mouka Celá potravina
chléb
ovesné vločky
celozrnné výrobky
müsli
10. Tropická semena a
potraviny z nich
i) TROPICKÁ SEMENA kakaové boby Celá potravina, nepražená bez
slupek
kávové boby a skořápek
ii) POTRAVINY kakaové potraviny Celá potravina
Z TROPICKÝCH kakaová hmota
SEMEN kakaový prášek
kakaové máslo
kakaové zrno
káva Celá potravina
11. Jiné rostlinné potraviny cukrovka Celá potravina po odstranění
vrcholových částí a ulpívající hlíny
(pokud má)
(opláchnutím pod tekoucí vodou
nebo důkladným očištěním suchého
produktu kartáčem)
léčivé byliny Část produktu, používaná pro
farmaceutické účely
ostatní jedlá část
II. POTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
12. Maso, včetně drůbežího Celá potravina (bez kostí)
včetně tuku, vnitřností a
masných výrobků:
čerstvé, chlazené, mražené
i) MASO JATEČNÝCH maso, játra, ledviny, tuk
ZVÍŘAT hovězí
vepřové
skopové
kozí
koňské
ostatní
ii) MASO DRŮBEŽÍ maso a játra
slepičí
kuřecí
kachní
husí
krůtí
perliččí
13. Mléko a mléčné potraviny Celá potravina
i) MLÉKO kravské mléko
kozí mléko
ovčí mléko
ostatní
ii) MLÉČNÉ POTRAVINY smetana
máslo
sýr
tvaroh
ostatní
14. Vejce a vaječné potraviny Celá potravina bez skořápky
i) VEJCE slepičí vejce
kachní vejce
husí vejce
ostatní
15. Divoce žijící zvěř - lovná holub Celá potravina (bez kostí)
bažant
zajíc
jelen a ostatní volně žijící
přežvýkavci
králík
koroptev
divoká kachna
prase divoké
ostatní
16. Rybí potraviny ryby Jedlá část
játra
jikry
plody moře
ostatní
17. Jiné živočišné rybí olej Celá potravina
potraviny med a jiné včelí výrobky
ostatní
------------------------------------------------------------------
*) MLR - maximální limit reziduí.
------------------------------------------------------------------