Příloha č. 3
Kvalitativní znaky jednotlivých druhů lihu
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| | Ethanol v % | Methanol | Vyšší | Aldehydy | Fural v | Volné | Dusíkaté | Odparek | Estery | |
| | objemových | v g/la *) | alkoholy | v mg/l *) | mg/la *) | kyseliny | zásady jako | sušený při | v mg/la *) | |
| | nejméně | nejvýše | v mg/la *) | nejvýše | nejvýše | jako | methylamin | 105 °C v | nejvýše | |
| Druh lihu | | | nejvýše | | | kyselina | v mg/la *) | mg/la *) | | Ostatní znaky |
| | | | | | | octová v | nejvýše | nejvýše | | |
| | | | | | | mg/la *) | | | | |
| | | | | | | nejvýše | | | | |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Syntetický destilačně | 95,7 | | 50 | 50 | | 10 | | 10 | 25 | |
| rafinovaný | | | | | | | | | | |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Syntetický bezvodý | 99,7 | | 250 | | | 50 | | 30 | | Benzen a benzin nejvýše 0,1 % |
| | | | | | | | | | | objemových. Dietylester nejvýše 0,1 % |
| | | | | | | | | | | hmotnostních. |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Syntetický technický | 92,9 | | 300 | | | 15 | | 25 | | Dietylester nejvýše 4 g/la. Celkový |
| | | | | | | | | | | obsah vyšších alkoholů a ostatních |
| | | | | | | | | | | těkavých složek nejméně 5 g/la. |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Sulfitový surový | 95,0 | 40,0 | 400 | 500 | 0,1 | 40,0 | | | | |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Kvasný surový: | | | | | | | | | | |
| - bramborový | 80,0 | 3,0 | 3 500 | 500 | 2,0 | 200 | | | | |
| - obilní | 80,0 | 1,0 | 4 000 | 500 | 5,0 | 200 | | | | |
| - škrobový | 80,0 | 3,0 | 3 500 | 500 | 1,0 | 200 | | | | |
| - drožďárenský | 85,0 | | | 4 500 | 0,01 | 500 | 150 | | | |
| - melasový | 85,0 | | 3 000 | 700 | 0,01 | 300 | | | | |
| - datlový | 70,0 | 15,0 | 5 000 | 800 | 6,0 | 500 | | | | |
| - řepný | 80,0 | | 3 000 | 700 | 5,0 | 250 | | | | |
| - z ovocných odpadů | 70,0 | 15,0 | 5 000 | 800 | 6,0 | 500 | | | | |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Kvasný rafinovaný: | | | | | | | | | | Vůně a chuť čistá, bez cizích pachů |
| - jemný | 95,7 | 0,8 | 35 | 20 | negativní | 25 | 1 | 10 | 50 | a příchutí, odpovídající zpracované |
| - velejemný | 96,0 | 0,0 | 1 | 5 | negativní | 10 | 0 | 5 | 30 | surovině, vzhled čirý bez zákalů |
| | | | | | | | | | | a sedlin **) |
| | | | | | | | | | | |
| - velejemný neutrální | 96,0 | 0,3 | 5,0 | 5,0 | neprokazatelný | 15 | 1,0 | 15 | 13 | Vůně a chuť čistá, bez cizích pachů |
| - technický | 95,7 | 2,4 | 150 | 100 | negativní | 50 | 2 | 15 | | a příchutí, odpovídající zpracované |
| | | | | | | | | | | surovině, vzhled čirý bez zákalů |
| | | | | | | | | | | a sedlin, obsah terciárního butanolu |
| | | | | | | | | | | (2-methyl-2-propanolu) nejvýše 5 |
| | | | | | | | | | | mg/la *) |
| | | | | | | | | | | Vzhled čirý, bez zákalů a sedlin **) |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Kvasný bezvodý: | | | | | | | | | | |
| - k průmyslovým | 99,8 | 3,0 | | 750 | | 30 | | 20 | | Vzhled čirý, bez zákalů a sedlin **) |
| účelům | | | | | | | | | | |
| - ke zvláštním | 99,7 | 1,0 | 60 | 50 | | 60 | | 10 | | |
| průmyslovým účelům | | | | | | | | | | |
| - k analytickým | 99,9 | 0,1 | 10 | 20 | | 10 | | 10 | | |
| a zvláštním | | | | | | | | | | |
| zdravotním účelům | | | | | | | | | | |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Ovocné a jiné | | | | | | | | | | Vůně a chuť čistá, bez cizích pachů |
| destiláty | | | | | | | | | | a příchutí, odpovídající zpracované |
| (polotovar): | | | | | | | | | | surovině a stupni rektifikace **) |
| - borovičkový | 37,5 až 70 | | | | | | | | | |
| - hruškový | 38 až 75 | 15 | | | 40 | | | | | |
| - jablečný | 38 až 75 | 15 | | | 40 | | | | | |
| - meruňkový | 38 až 75 | 15 | | | | | | | | Vzhled čirý, bez zákalů a sedlin **) |
| - slivovicový | 38 až 75 | 15 | | | 50 | | | | | |
| - třešňový | 38 až 75 | 15 | | | 40 | | | | | |
| - vinný | 37,5 až 75 | 2 | | | 80 | | | | | |
| - whiskový | 40 až 94 | 15 | | | 40 | | | | | |
| - broskvový | 38 až 75 | 15 | | | | | | | | |
| - višňový | 38 až 75 | 15 | | | 40 | | | | | |
| - obilní | 40 až 94 | 15 | | | 20 | | | | | |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Zvláštně denaturovaný | | | | | | | | | | Z celkového obsahu vyšších alkoholů |
| kvasný | | | | | | | | | | obsah terciárního butanolu nejméně 50 |
| - hydrogenačně | 90 ***) | 0,39 | | 316 | | 25 | 20 | 25 | 790 | mg/la *), Denatonium benzoát 10 mg/la |
| rafinovaný | | | | | | | | | | *), suma vyšších alkoholů nejméně |
| | | | | | | | | | | 7 000 mg/la. |
| | | | | | | | | | | |
| - bezvodý, určený | 99,7 | | 16 000 | | | 60 | | | | Čirý, bez zákalů a sedlin, maximální |
| a) do motorových | ***) | | | | | | | | | obsah vody 0,3 % (m/m), denaturační |
| paliv *****) | | | | | | | | | | prostředky v druzích a množství |
| b) pro výrobu ETBE | | | | | | | | | | určených v příloze č. 2 této vyhlášky |
| | | | | | | | | | | v položce |
| - ostatní | 72 ***) | | | | | | | | | a) 22 |
| | | | | | | | | | | b) 23 a 24. |
| | | | | | | | | | | Množství denaturačních prostředků |
| | | | | | | | | | | nesmí překročit minimální množství |
| | | | | | | | | | | stanovené touto vyhláškou o více než |
| | | | | | | | | | | 50 %. Denaturační prostředky v |
| | | | | | | | | | | druzích a množství určených v příloze |
| | | | | | | | | | | č. 2 této vyhlášky. |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Zvláštně denaturovaný | 95,7 ***) | | | | | | | | | Denaturační prostředky v druzích |
| syntetický | | | | | | | | | | a množství určených v příloze č. 2 |
| | | | | | | | | | | této vyhlášky |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Zvláštně denaturovaný | 92,9 ***) | | | | | | | | | Celkový obsah vyšších alkoholů |
| syntetický technický | | | | | | | | | | a ostatních těkavých složek nejméně 7 |
| | | | | | | | | | | g/la *), z toho nejméně 4 g/la *) |
| | | | | | | | | | | sumy všech butanolů, Denatonium |
| | | | | | | | | | | benzoát 2 mg/la *). |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Obecně denaturovaný | | | | | | | | | | Denaturační prostředky v druzích |
| kvasný: | | | | | | | | | | a množství určených v příloze č. 2 |
| - 92 % | 92,0 ***) | | | | | 150 | | 250 | | této vyhlášky. |
| - 95 % | 95,0 ***) | | | | | 150 | | 250 | | Čirý, bez zákalů a sedlin, maximální |
| - 99,7 %, určený | 99,7 % ***) | | | | | | | | | obsah vody 0,3 % (m/m), množství |
| a) do motorových | | | | | | | | | | denaturačních prostředků nesmí |
| paliv *****) | | | | | | | | | | překročit minimální množství |
| b) pro výrobu ETBE | | | | | | | | | | stanovené touto vyhláškou o více než |
| | | | | | | | | | | 50 %. |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Obecně denaturovaný | 95,0 ***) | | | | | | | | | |
| syntetický | | | | | | | | | | |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
| Úkapy | 93,1 ****) | | | | | | | | | Vůně silně ovlivněna příměsí z nižší |
| Dokapy | 88,0 ****) | | | | | | | | | a vyšší destilační frakce před, resp. |
| | | | | | | | | | | po oddělení etanolu |
+-----------------------+-------------+-----------+------------+-----------+----------------+----------+-------------+------------+------------+---------------------------------------+
Poznámka:
*) la = 1 litr etanolu o koncentraci 100 % objemových
**) hodnotí se ze vzorku po zředění vodou na 30 % objemových etanolu a při teplotě 30 až 35 stupňů C
***) před přidáním denaturačního prostředku
****) neplatí pro výrobu a rektifikaci ovocných a jiných destilátů
*****) kvalitou musí splňovat ČSN 65 6511.
+-------------+-------------+---------------+----------------+-------------+--------------+---------------------+
| | Etanol v % | Veškeré vyšší | Volné kyseliny | Hustota při | Směs etanolu | Podíl amylalkoholů |
| Druh lihu | objemových | alkoholy v % | jako kyselina | 20 st. C | a vody v % | (destilát od 110 do |
| | nejvýše | objemových | octová v mg/la | v kg/m3 | objemových | 135 st. C) v % |
| | | nejméně | nejvýše | nejvýše | nejvýše | objemových nejméně |
+-------------+-------------+---------------+----------------+-------------+--------------+---------------------+
| Přiboudlina | 15 | 80 | 500 | 847 | 20 | 45 |
+-------------+-------------+---------------+----------------+-------------+--------------+---------------------+
------------------------------------------------------------------