CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 137/1989 Sb. Nařízení vlády o závodním stravování § 6

§ 6

137/1989 Sb. Nařízení vlády o závodním stravování

§ 6

(1) Náklady na závodní stravování jsou

a) materiální náklady s výjimkou nákladů uvedených v písmenu c), služby nemateriální povahy a finanční náklady závodního stravování (dále jen "věcné náklady"),

b) mzdové a ostatní osobní náklady pracovníků zařízení závodního stravování (dále jen "osobní náklady"),

c) náklady na suroviny (potraviny) spotřebované na přípravu jídel pro závodní stravování včetně ztrát vzniklých přirozeným úbytkem surovin (dále jen "pořizovací cena surovin"),

d) náklady na zboží určené k prodeji v kantýnách,

e) náklady na suroviny pro pomocná hospodářství závodního stravování.

(2) Má-li organizace několik zařízení závodního stravování, zahrnují se do osobních nákladů také náklady na jejich případné společné řízení.

(3) Věcné náklady, osobní náklady a úhradu zvýšených cen potravinářských surovin a polotovarů ve výši 0,60 Kčs na jedno hlavní jídlo kryje organizace v plné výši, a to rozpočtové organizace ze svých rozpočtů, příspěvkové organizace ze svých rozpočtových výdajů a ostatní organizace na vrub nákladů své hlavní činnosti. Ze stejných zdrojů kryje organizace i přirážku uvedenou v § 4 odst. 1.

(4) Pořizovací cenu surovin, náklady na zboží určené k prodeji v kantýnách a přímé materiální náklady na suroviny pro pomocné hospodářství kryje organizace tržbami a ostatními výnosy závodního stravování.

(5) Zajišťuje-li organizace závodní stravování v zařízení veřejného stravování, kryje kalkulační přirážku ke kalkulační ceně spotřebovaných surovin na jedno hlavní jídlo z prostředků uvedených v odstavci 3.

(6) Organizace určí v dohodě s příslušným odborovým orgánem použití receptur, normy spotřeby surovin na jedno hlavní jídlo a průměrný roční finanční limit pořizovací ceny surovin na jedno hlavní jídlo (dále jen "finanční limit"), které odpovídají charakteru práce a pracovnímu režimu, popřípadě stanoví, že se jídla budou připravovat za pořizovací ceny spotřebovaných surovin; jestliže se jídla připravují ve více finančních limitech, sleduje se čerpání jednotlivých limitů odděleně.

(7) Při dodávkách polotovarů, hotových jídel a opracovaných surovin se do spotřeby surovin pro přípravu jídel započítává pouze pořizovací cena surovin spotřebovaných na jejich výrobu stanovená zvláštním ceníkem. Ostatní náklady spojené s výrobou u dodavatele (včetně jeho zisku) hradí odběratelská organizace jako věcné náklady závodního stravování.