§ 3
(1) Závodní stravování zabezpečuje organizace
a) svým pracovníkům,
b) žákům středních odborných učilišť (zvláštních odborných učilišť), pokud není jejich stravování zajištěno podle zvláštních předpisů,
c) žákům, studentům a vědeckým aspirantům po dobu jejich činnosti v organizaci, pokud není jejich stravování zajištěno podle zvláštních předpisů.
(2) Organizace může v souladu s kolektivní smlouvou zabezpečovat závodní stravování ve stravovacích zařízeních, v nichž poskytuje závodní stravování svým pracovníkům, též důchodcům, kteří v ní pracovali do odchodu do důchodu, svým pracovníkům v době jejich omluvené nepřítomnosti v práci a pracovníkům činným pro organizaci na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr.
(3) Organizace může se souhlasem příslušného odborového orgánu poskytnout závodní stravování též
a) občanům, k jejichž stravování se zavázala smlouvou o závodním stravování s jinou organizací,
b) pracovníkům jiných organizací a funkcionářům společenských organizací, kteří jsou v ní na pracovní cestě nebo jinak činní,
c) rodinným příslušníkům svých pracovníků a důchodců, kteří v ní pracovali do odchodu do důchodu,
d) důchodcům, kteří v ní do odchodu do důchodu nepracovali.