CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 133/2025 Sb. Vyhláška o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich § 2 - Vymezení některých pojmů

§ 2 - Vymezení některých pojmů

133/2025 Sb. Vyhláška o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

§ 2

Vymezení některých pojmů

(1) Pro účely této vyhlášky se rozumí

a) škrobem prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu, popřípadě následně modifikovaný fyzikálním způsobem nebo enzymy,

b) maltodextrinem škrob modifikovaný enzymatickou hydrolýzou škrobu,

c) výrobkem ze škrobu škrob s přídavkem dalších látek, určený pro přípravu pokrmů,

d) pudingem v prášku výrobek ze škrobu s obsahem škrobové složky nejméně 60 % s přídavkem dalších látek, určený pro přípravu pokrmů,

e) dextrózovým ekvivalentem (DE) obsah redukujících cukrů v sušině v procentech vyjádřený jako glukóza, který určuje stupeň hydrolýzy škrobu,

f) luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin,

g) předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu,

h) luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky a půlená technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami,

i) luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek, popřípadě tříděné podle velikosti částic, ze sójové mouky odhořčené,

j) luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin, v případě sóji příčně řezaná, mačkaná a odhořčená,

k) vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin,

l) naklíčenými luštěninami luštěniny technologicky upravené klíčením tak, aby došlo ke zvýšení výživových hodnot a zvýšení stravitelnosti,

m) bílkovinným hydrolyzátem z luštěnin luštěniny technologicky upravené tak, že hydrolytickým rozštěpením bílkovin dojde ke vzniku směsi různých peptidů a aminokyselin, případně směsi aminokyselin,

n) proteinovým izolátem z luštěnin prášek získaný hydrolýzou při štěpení bílkovin obsažených v luštěninách,

o) sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracovaných sójových bobů, sójové mouky nebo sójové bílkoviny,

p) sójovou moukou loupané sójové boby mleté na stejnorodý prášek, popřípadě tříděné podle velikosti částic,

q) sójovým extrudátem výrobek získaný za použití extruze ze sójových mouk, krupic, sójových koncentrátů nebo izolátů,

r) tekutým sójovým bílkovinným hydrolyzátem sójový výrobek ze sójových bobů nebo jejich částí získaný kyselou hydrolýzou, při které dochází ke štěpení bílkovin a polysacharidů na směs aminokyselin a dalších jednodušších látek,

s) tofu sójový výrobek ze sójových bobů získaný vysrážením bílkovin,

t) sufu fermentovaný sójový výrobek z tofu fermentovaného plísní Actinomucor elegans, Mucor spp. a Rhizopus spp.,

u) tempehem tepelně upravená fermentovaná sója, jiná luštěnina, obilnina nebo jejich kombinace,

v) natto sójový výrobek ze sójových bobů fermentovaný pomocí Bacillus subtilis,

w) sójovou omáčkou omáčka vyrobená fermentací sójových bobů nebo směsi sójových bobů a pšenice anebo vyrobená ze sójového bílkovinného hydrolyzátu,

x) miso fermentovaná pasta z luštěnin nebo ze směsi luštěnin a obilnin,

y) okarou drť ze sójových bobů vznikající jako vedlejší produkt při jejich zpracování,

z) hummusem pomazánka vyrobená z převažujícího podílu cizrny a ze sezamové pasty.

(2) Pro účely této vyhlášky se dále rozumí

a) olejnatými semeny suchá, čištěná a tříděná semena olejnin neloupaná nebo loupaná,

b) obsahem opiových alkaloidů suma opiových alkaloidů morfinu a 0,2násobku kodeinu,

c) sezamovou pastou pasta vyrobená z drcených loupaných nebo neloupaných sezamových semen,

d) moukou z olejnatých semen výrobek získaný mletím a proséváním olejnatých semen a vnějších slupek,

e) vlákninou z olejnatých semen stejnorodý prášek získaný mletím neodtučněných olejnatých semen.