Příloha č. 1
Druhy, skupiny a podskupiny potravin a surovin, které je povoleno ozářit ionizujícím zářením a nejvyšší přípustné celkové průměrné absorbované dávky záření (NPD)
+------------------------------------------------------------+--------------+
| Skupina potravin | NPD v kGy *) |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 1. Sušené byliny, koření, kořenící přípravky | 10,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 2. Zmrazené byliny | 10,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 3. Brambory | 0,2 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 4. Sladké brambory | 0,2 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 5. Cibule, šalotka | 0,2 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 6. Česnek | 0,2 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 7. Luštěniny, sušená zelenina, čerstvá zelenina s výjimkou | 1,0 |
| cibule, šalotky, česneku, rebarbory | |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 8. Čerstvé ovoce, čerstvé houby, rebarbora | 2,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 9. Sušené ovoce | 1,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 10. Mlýnské obilné výrobky s výjimkou rýžové mouky, vloček | 1,0 |
| a klíčků určených pro mléčné výrobky | |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 11. Vločky a klíčky pro mléčné výrobky | 10,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 12. Rýžová mouka | 4,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 13. Arabská guma | 3,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 14. Kuřecí maso, drůbeží maso (kur domácí, husy, kachny, | 7,0 |
| perličky, holuby, křepelky, krocani) | |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 15. Drůbeží droby, drůbeží separát | 5,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 16. Mražená žabí stehýnka | 5,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 17. Sušená živočišná krev, plasma, koaguláty | 10,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 18. Ryby a ostatní mořští živočichové s výjimkou mražených | 3,0 |
| krájených nebo dekapitovaných krevet a mražených | |
| žabích stehýnek | |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 19. Mražené krájené nebo dekapitované krevety | 5,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 20. Vaječný bílek | 3,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| 21. Kasein, kaseináty | 6,0 |
+------------------------------------------------------------+--------------+
*) Dávka se vyjadřuje v jednotkách gray (Gy). Stanovené hodnoty platí pro maximální celkovou průměrnou, jednorázovou i kumulovanou (§ 4 odst. 4 této vyhlášky) absorbovanou dávku.
------------------------------------------------------------------