Příloha č. 9
Seznam ukazatelů pro denní kontrolu při výrobě balených vod
+--------------------------------------+---------------------+
| Kontrolní ukazatele | Poznámka |
+------------------+-------------------+---------------------+
| organoleptické | Pach | |
| +-------------------+---------------------+
| | Chuť | |
| +-------------------+---------------------+
| | Zákal | |
+------------------+-------------------+---------------------+
| základní | Konduktivita | |
| +-------------------+---------------------+
| | pH | |
+------------------+-------------------+---------------------+
| doplňkové | NO3- | |
| +-------------------+---------------------+
| | NO2- | |
| +-------------------+---------------------+
| | NH4+ | |
| +-------------------+---------------------+
| | CHSK-Mn | |
+------------------+-------------------+---------------------+
| mikrobiologické | Koliformní | |
| | bakterie | |
| +-------------------+---------------------+
| | Escherichia coli | |
| +-------------------+---------------------+
| | Intestinální | |
| | enterokoky | |
| +-------------------+---------------------+
| | Pseudomonas | u kojenecké vody |
| | aeruginosa | a vod určených pro |
| | | přípravu kojenecké |
| | | stravy a nápojů |
| +-------------------+---------------------+
| | Počet kolonií | |
| | při 22 °C | |
| +-------------------+---------------------+
| | Počet kolonií | |
| | při 36 °C | |
+------------------+-------------------+---------------------+
------------------------------------------------------------------
1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/54/ES ze dne 18. června 2009 o využívání a prodeji přírodních minerálních vod (Přepracované znění).
Směrnice Komise 2003/40/ES ze dne 16. května 2003, kterou se stanoví seznam, koncentrační limity a požadavky na označování složek přírodních minerálních vod a požadavky na použití vzduchu obohaceného ozonem při úpravě přírodních minerálních vod a pramenitých vod.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2020/2184 ze dne 16. prosince 2020 o jakosti vody určené k lidské spotřebě (přepracované znění).
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění.
3) § 3 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
4) § 5 zákona č. 164/2001 Sb., o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, přírodních léčebných lázních a lázeňských místech a o změně některých souvisejících zákonů (lázeňský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
5) Seznam přírodních minerálních vod uznaných členskými státy podle čl. 1 odst. 5 směrnice Rady 2009/54/ES.
6) Vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů.
7) § 2 odst. 2 zákona č. 164/2001 Sb.
8) Příloha č. 1 k vyhlášce č. 423/2001 Sb., kterou se stanoví způsob a rozsah hodnocení přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod a další podrobnosti jejich využívání, požadavky na životní prostředí a vybavení přírodních léčebných lázní a náležitosti odborného posudku o využitelnosti přírodních léčivých zdrojů a klimatických podmínek k léčebným účelům, přírodní minerální vody k výrobě přírodních minerálních vod a o stavu životního prostředí přírodních léčebných lázní (vyhláška o zdrojích a lázních).
9) Vyhláška č. 133/2004 Sb., o podmínkách ozařování potravin a surovin, o nejvyšší přípustné dávce záření a o způsobu označení ozáření na obalu.
10) Příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.
11) Čl. 5 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 ze dne 20. prosince 2006 o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, v platném znění.
12) Vyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin.
******************************************************************