§ 12
(1) Pro potravinářský podnik, který v rámci své maloobchodní činnosti zpracovává vejce, vaječné složky, směsi různých vaječných složek nebo tekutá vejce, platí veterinární a hygienické požadavky stanovené předpisem Evropské unie, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu 15).
(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na potravinářský podnik uvedený v odstavci 1, který vaječné výrobky, vaječné složky, směsi různých vaječných složek nebo tekutá vejce, vyrobené ve vlastní provozovně,
a) používá k výrobě potravin určených k přímému dodání konečnému spotřebiteli,
b) zpracovává na potraviny, které obsahují také produkty rostlinného původu 16) a které jsou před spotřebou podrobeny tepelnému nebo jinému ošetření, jež zaručuje, že budou zničeny patogenní mikroorganizmy.
------------------------------------------------------------------
15) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.
16) Čl. 1 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.