§ 4
Zřizování, provoz, změna a zrušení zařízení závodního stravování
(1) Zařízení závodního stravování zřizují a provozují organizace ze svých prostředků nebo z prostředků více organizací jako sdružené zařízení, 2) a to v dohodě s okresní (obvodní) odborovou radou (dále jen "okresní odborová rada") v souladu s příslušnými předpisy. 3) Přitom mohou spolupracovat s jinými organizacemi, a to i s organizacemi zabezpečujícími jiné formy účelového stravování. 1)
(2) Organizace jsou povinny umožňovat využití volné kapacity zařízení závodního stravování i pro pracující jiných organizací.
(3) Zařízení závodního stravování může organizace se souhlasem nadřízeného orgánu a v dohodě s okresní odborovou radou zrušit, popřípadě jeho provoz podstatně omezit, jen ruší-li se organizace nebo její část nebo omezuje-li se podstatně její provoz nebo nelze-li zabezpečit provoz zařízení závodního stravování tak, aby odpovídal hygienickým předpisům nebo aby neohrožoval bezpečnost a zdraví pracovníků nebo jiných osob. Před zrušením nebo omezením provozu zařízení závodního stravování je organizace povinna zabezpečit stravování svých pracovníků jinou formou závodního stravování.
(4) Při plánování investiční výstavby nových závodů nebo provozů, popřípadě při jejich rekonstrukci nebo modernizaci, zabezpečuje investor v plánu investiční výstavby současně také výstavbu, popřípadě rekonstrukci nebo modernizaci zařízení závodního stravování v souladu s příslušnými předpisy. Využívá přitom možnosti sdružování prostředků s jinými organizacemi zabezpečujícími závodní stravování, s národním výborem, popřípadě s organizacemi zabezpečujícími jiné formy účelového stravování. Tento záměr je organizace povinna projednat před řízením podle zvláštních předpisů 4) s příslušným národním výborem a s okresní odborovou radou podle místa stavby, a jde-li o zařízení závodního stravování s kapacitou více než 1000 porcí hlavních jídel denně, i s ministerstvem obchodu České socialistické republiky nebo ministerstvem obchodu Slovenské socialistické republiky.
------------------------------------------------------------------
1) Účelovým stravováním se rozumí neveřejné formy stravování, určené ke stravování vymezeného okruhu osob (závodní stravování, školní stravování, učňovské stravování, stravování v menzách, stravování ve společenských a družstevních organizacích, stravování ozbrojených sil a sborů, ústavní stravování, stravování důchodců, stravování ve zdravotnických zařízeních, v rekreačních zařízeních, v zařízeních pro výchovu a vzdělávání dospělých apod.).
2) § 360a hospodářského zákoníku. Vyhláška federálního ministerstva financí, ministerstva financí České socialistické republiky a ministerstva financí Slovenské socialistické republiky č. 151/1978 Sb., o sdružování prostředků socialistických organizací.
3) § 140 odst. 1 věta třetí zákoníku práce.
4) Zákon č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), a předpisy jej provádějící.