§ 21
Náhradní stravování v zařízeních restauračního stravování
(1) Nemůže-li organizace zajistit závodní stravování, protože tomu brání povaha práce nebo častá změna pracoviště, může výjimečně zajistit náhradní stravování svých pracovníků a učňů [§ 5 odst. 1 písm. b)], kteří nepobírají stravné nebo paušalované stravné podle předpisů o náhradách cestovních výdajů, v průběhu pracovní směny na poukázky v zařízeních restauračního stravování. K tomu uzavírá organizace se souhlasem okresní odborové rady vždy nejdéle na dobu jednoho roku písemnou smlouvu s organizací restauračního stravování.
(2) Náhradní stravování lze provádět jen na poukázky, které musí znít na dohodnutou průměrnou cenu teplého hlavního jídla, do níž je zahrnut příspěvek organizace i podíl z ceny, který uhrazuje strávník. Je-li cena jídla vyšší než cena uvedená na poukázce, platí rozdíl strávník.
(3) Poukázka smí být použita pouze k úhradě jednoho teplého hlavního jídla nejpozději do tří měsíců od jejího vydání a její použití musí být i místně omezené. Organizace restauračního stravování, se kterou byla uzavřena smlouva o náhradním stravování, zabezpečuje denně aspoň dva druhy hlavního jídla v ceně uvedené na poukázce. Obě smluvní strany jsou povinny provádět důslednou kontrolu náhradního stravování, zejména aby poukázky byly používány v souladu s tímto nařízením. Právo společenské kontroly má i okresní odborová rada.
(4) Organizace přispívají na náhradní stravování na jedno hlavní jídlo denně částkou 2,45 Kčs. Příspěvek hradí rozpočtové organizace ze svého rozpočtu, příspěvkové organizace ze svých rozpočtových výdajů a ostatní organizace na vrub nákladů své činnosti.