CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... Částka 50 (Vydáno: 10.04.2001) 124/2001 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na odběr vzorků a principy metod laboratorního zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů a způsob uchovávání vzorků

124/2001 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na odběr vzorků a principy metod laboratorního zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů a způsob uchovávání vzorků

Odběr vzorků krmiv, doplňkových látek a premixů § 1 § 2 § 3 § 4 § 5 § 6 Laboratorní zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů § 7 § 8 § 9 Chemické zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů § 10 § 11 § 11a § 12 § 13 § 14 Příloha č. 1 - Pomůcky a zařízení pro odběr vzorků krmiv, doplňkových látek a premixů Příloha č. 2 - Minimální počty dílčích vzorků Příloha č. 3 - Minimální hmotnost souhrnného vzorku Příloha č. 4 - Minimální počet souhrnných vzorků pro stanovení nežádoucích a zakázaných látek a produktů Příloha č. 5 - Minimální hmotnost konečného vzorku Příloha č. 6 - Postup odběru vzorků krmiv, doplňkových látek a premixů Příloha č. 7 - Úprava konečných vzorků krmiv, doplňkových látek a premixů k laboratornímu zkoušení 1. Obecné postupy úpravy vzorků 2. Úprava konečného vzorku předsoušením 3. Speciální postupy úpravy vzorků 3.1. Úprava konečného vzorku odtučněním 3.2. Úprava konečného vzorku předsoušením s nasávací hmotou 3.3. Úprava konečného vzorku mixováním 3.4. Úprava konečného vzorku drcením 3.5. Úprava konečného vzorku s obsahem močoviny 3.6. Úprava konečného vzorku živočišného nebo rostlinného tuku a oleje 3.7. Postupy přípravy vzorků a požadavky na analytické metody používané k provádění odborného dozoru a zkoušení obsahu dioxinů (PCDD/PCDF) a dioxinům podobných polychlorovaných bifenylů v některých krmivech jsou uvedeny v příloze č. 18 části 2 Příloha č. 8 - Uchovávání vzorků krmiv, doplňkových látek a premixů Příloha č. 9 - Metody laboratorního zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů Seznam chemických metod laboratorního zkoušení krmiv 1. Vlhkost, těkavé látky 1.1. Stanovení obsahu vlhkosti Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 1.2. Stanovení obsahu vlhkosti v olejích a tucích Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2. Dusíkaté sloučeniny 2.1. Stanovení obsahu dusíkatých látek Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.2. Stanovení obsahu bílkovin Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.3. Stanovení obsahu aminokyselin Účel, rozsah a princip Volné aminokyseliny Veškeré aminokyseliny Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.4. Stanovení obsahu močoviny Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.5. Stanovení obsahu těkavých dusíkatých látek Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.6. Stanovení aktivity ureázy v sóji a jejích produktech Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.7. Ureázový test Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.8. Stanovení obsahu biuretu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.9. Stanovení obsahu hydroxyanalogu methioninu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.10. Stanovení obsahu dusíkatých látek rozpustných působením pepsinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.11. Stanovení aktivity pepsinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.12. Stanovení obsahu methioninu v premixech Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 2.13. Stanovení obsahu tryptofanu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 3. Tuk 3.1. Stanovení obsahu oleje a tuku Účel, rozsah a princip Postup A - přímo extrahovatelné tuky Postup B - celkový obsah tuku 1.1. Interpretace výsledků Opakovatelnost Reprodukovatelnost 3.2. Stanovení čísla kyselosti tuku Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 3.3. Stanovení obsahu nerozpustných nečistot v tucích a olejích Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 3.4. Stanovení obsahu nezmýdelnitelných látek v tucích a olejích Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 3.5. Stanovení peroxidového čísla Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 3.6. Stanovení obsahu lecitinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 3.7 Stanovení obsahu mastných kyselin Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 4. Polysacharidy 4.1. Stanovení obsahu vlákniny Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 5. Bezdusíkaté látky výtažkové 5.1. Stanovení obsahu škrobu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 5.2. Stanovení obsahu cukrů Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 5.3. Stanovení obsahu laktosy Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 5.4. Stanovení obsahu bezdusíkatých látek výtažkových výpočtem Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 6. Popel 6.1. Stanovení obsahu popele Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 6.2. Stanovení obsahu popele nerozpustného v kyselině chlorovodíkové Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 7. Makroprvky 7.1. Stanovení obsahu fosforu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 7.2. Stanovení obsahu hořčíku Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 7.3. Stanovení obsahu draslíku Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 7.4. Stanovení obsahu sodíku Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 7.5. Stanovení obsahu ve vodě rozpustných chloridů Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 7.6. Stanovení obsahu celkových uhličitanů Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 7.7. Stanovení celkového obsahu síry Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 7.8. Stanovení obsahu vápníku Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 8. Mikroprvky 8.1. Stanovení obsahů železa, mědi, manganu a zinku Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 9. Kyselost 9.1. Stanovení volné, vázané a celkové kyselosti vodního výluhu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 9.2. Stanovení kyselosti vodního výluhu v mléčných krmných směsích Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10. Nežádoucí látky 10.1. Stanovení obsahu kyanovodíku Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.2. Stanovení obsahu glukosinolátů v řepce Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.3. Stanovení obsahu 5-vinyl-2-thiooxazolidonu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.4. Stanovení obsahu kyseliny erukové Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.5. Stanovení obsahu olova a kadmia Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.6. Stanovení obsahu ricinových slupek Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.7. Stanovení obsahu reziduí organochlorových pesticidů Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.8. Stanovení obsahu indikačních kongenerů polychlorovaných bifenylů (PCB) Účet, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.9. Stanovení obsahu toxaphenu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.10. Stanovení obsahu rtuti Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.11. Stanovení obsahu aflatoxinu Bt Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 10.12. Stanovení obsahu arsenu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.13. Stanovení obsahu gossypolu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 10.14. Stanovení obsahu theobrominu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 11. Zkoušení siláží 11.1. Zkoušení jakosti siláží Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Příloha č. 10 - Metody laboratorního zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů Seznam chemických metod laboratorního zkoušení doplňkových látek, premixů a krmných směsí s doplňkovými látkami a premixy 1. Stimulátory růstu 1.1. Stanovení obsahu avilamycinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 1.2. Stanovení obsahu olachindoxu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 1.3. Stanovení obsahu monensinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 1.4. Stanovení obsahu salinomycinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 1.5. Stanovení obsahu tylosinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 1.6. Stanovení obsahu zinkbacitracinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 1.7. Stanovení obsahu flavofosfolipolu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 1.8. Stanovení obsahu avoparcinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Mez stanovitelnosti 1.9. Stanovení obsahu monensinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 1.10. Stanovení obsahu spiramycinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 1.11. Stanovení obsahu virginiamycinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2. Antikokcidika 2.1. Stanovení obsahu amprolia Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.2. Stanovení obsahu maduramicinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.3. Stanovení obsahu methylbenzochátu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.4. Stanovení obsahu narasinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.5. Stanovení obsahu nikarbazinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.6. Stanovení obsahu robenidinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.7. Stanovení obsahu meticlorpindolu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.8. Stanovení obsahu salinomycinu 2.9. Stanovení obsahu monensinu 2.10. Stanovení obsahu halofuginonu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.11. Stanovení obsahu ethopabátu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.12. Stanovení obsahu semduramicinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.13. Stanovení obsahu diclazurilu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.14 Stanovení obsahu carbadoxu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 2.15. Stanovení obsahu olachindoxu 2.16. Stanovení obsahu lasalocidu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 3. Chemoterapeutika 3.1. Stanovení obsahu dimetridazolu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 4. Vitaminy 4.1. Stanovení obsahu cholinu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 4.2. Stanovení obsahu pantothenanu vápenatého Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 4.3. Stanovení vitaminů B1, B2, B6 Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 4.4. Stanovení obsahu vitaminu B2 Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 4.5. Stanovení obsahu vitaminu B6 Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 4.6. Stanovení obsahu vitaminu A Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 4.7. Stanovení obsahu vitaminu E Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 4.8. Stanovení obsahu vitaminu D Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 5. Mikroprvky 5.1. Stanovení obsahu mědi, železa, manganu a zinku 5.2. Stanovení obsahu kobaltu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 5.3. Stanovení obsahu selenu Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 6. Výpočty 6.1. Vyhodnocování a výpočet výsledků stanovení obsahu doplňkových látek pro difúzně plotnové metody Účel, rozsah a princip 7. Barviva 7.1. Stanovení beta-karotenu spektrofotometrickou metodou Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Mez stanovitelnosti 8. Mikrobiotika 8.1. Stanovení počtu zárodků bakterií rodu Enterococcus Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost 8.2. Stanovení počtu zárodků bakterií rodu Bacillus Účel, rozsah a princip Opakovatelnost Reprodukovatelnost Příloha č. 11 - Laboratorní zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů Seznam postupů fyzikálního zkoušení krmiv 1. Stanovení odrolu lisovaných krmiv 2. Stanovení zrnitosti 3. Stanovení ferromagnetických příměsí Příloha č. 12 - Laboratorní zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů Seznam postupů smyslového zkoušení krmiv 1. Posuzování barvy, struktury a konzistence 2. Posuzování pachu Příloha č. 13 - Laboratorní zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů Seznam postupů speciálního zkoušení krmiv 1. Mikroskopie krmiv 2. Stanovení škůdců v obilovinách, luštěninách a olejninách 3. Stanovení škůdců v krmných směsích 4. Stanovení snětivosti pšenice 5. Stanovení botanické čistoty, nečistot a škodlivých nečistot u krmných surovin Princip 6. Podmínky pro mikroskopické stanovení, identifikaci nebo určování složek živočišného původu v krmivech Účel, rozsah a princip Příloha č. 14 - Zkoušení homogenity 1. Homogenita premixů a krmiv s použitím premixů 2. Zkoušení homogenity partie 3. Stanovení celkového rozptylu 4. Stanovení rozptylu metody 5. Partie krmiva nebo premixu se považuje za homogenní pouze tehdy, když platí 6. Počet vzorkovaných obalů nebo hypotetických částí je následující Příloha č. 15 - Obecné podmínky pro použití zkušební metody Příloha č. 16 - Způsob posouzení pracovní přesnosti míchacího zařízení Vzor protokolu o zkouškách Příloha č. 17 - Způsob hodnocení krmiv a premixů při křížové kontaminaci doplňkovými látkami Příloha č. 18 Část 1: Metody odběru vzorků pro odborný dozor a zkoušení obsahu dioxinů (PCDD/PCDF) a určování dioxinům podobných PCB v některých krmivech 1. Účel a oblast působnosti 2. Soulad partie nebo subpartie se specifikací Tabulka PCB s dioxinovým efektem Část 2 - Příprava vzorků a požadavky na metody analytického zkoušení používané při provádění odborného dozoru a zkoušení obsahu dioxinů (pcdd/pcdf) a stanovení dioxinům podobných pcb v některých krmivech 1. Cíl a oblast použití 2. Obecně 3. Příprava vzorků 4. Požadavky kladené na laboratoře 5. Požadavky kladené na analytické metody zkoušení dioxinů a dioxinům podobných PCB 6. Zvláštní požadavky, které musí splňovat metody GC/MS, aby vyhovovaly pro účely vyhledávání nebo ověřování 7. Vyhledávací analytické metody 7.1 Úvod 7.2. Požadavky kladené na analytické metody používané pro vyhledávání 7.3. Zvláštní požadavky kladené na biologické zkoušky sloučenin 7.4. Zvláštní požadavky kladené na biologické zkoušky sloučenin prováděné pomocí souprav (kitů) 8. Oznamování výsledků Část 3 - Souvislosti