Čl. I
Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel, ve znění vyhlášky č. 130/2010 Sb., se mění takto:
1. V § 1 odstavec 1 včetně poznámek pod čarou č. 1 a 2 zní:
"§ 1
Předmět úpravy
(1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie 2) a upravuje množství a druhy přídatných látek, podmínky jejich použití při výrobě potravin, stanoví potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat, a upravuje podmínky a požadavky na použití extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.
------------------------------------------------------------------
1) Přílohy I, II, III, IV a V směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/36/ES ze dne 30. června 1994 o barvivech pro použití v potravinách.
Přílohy I, II, III, IV, V a VI směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/2/ES ze dne 20. února 1995 o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla, ve znění směrnice 96/85/ES, směrnice 98/72/ES, směrnice 2001/5/ES, směrnice 2003/52/ES, směrnice 2003/114/ES, směrnice 2006/52/ES a směrnice 2010/69/EU.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES ze dne 23. dubna 2009 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.
Směrnice Komise 2009/163/EU ze dne 22. prosince 2009, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/35/ES o náhradních sladidlech pro použití v potravinách, pokud jde o neotam.
Směrnice Komise 2010/59/EU ze dne 26. srpna 2010, o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.
Směrnice Komise 2010/69/EU ze dne 22. října 2010, kterou se mění přílohy směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/2/ES o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla.
2) Nařízení Rady (EHS) č. 1601/91 ze dne 10. června 1991, kterým se stanoví obecná pravidla pro definici, označování a obchodní úpravu aromatizovaných vín, aromatizovaných vinných nápojů a aromatizovaných vinných koktejlů.
Nařízení Rady (ES) č. 1037/2001 ze dne 22. května 2001, kterým se povoluje nabízení nebo dodávání některých dovážených vín, u nichž mohlo být použito enologických postupů nestanovených v nařízení (ES) č. 1493/1999, k přímé lidské spotřebě.
Nařízení Rady (ES) č. 2585/2001 ze dne 19. prosince 2001, kterým se mění nařízení (ES) č. 1493/1999 o společné organizaci trhu s vínem.
Nařízení Rady (ES) č. 527/2003 ze dne 17. března 2003, kterým se povoluje nabízení nebo dodávání některých vín dovážených z Argentiny, u nichž mohlo být použito enologických postupů nestanovených v nařízení (ES) č. 1493/1999, k přímé lidské spotřebě.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS.
Nařízení Komise (ES) č. 884/2007 ze dne 26. července 2007 o mimořádných opatřeních, kterými se pozastavuje používání barviva E 128 červeň 2G jako potravinového barviva.
Nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007, kterým se stanoví společná organizace zemědělských trhů a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty (jednotné nařízení o společné organizaci trhů).
Nařízení Rady (ES) č. 3/2008 ze dne 17. prosince 2007 o informačních a propagačních opatřeních na podporu zemědělských produktů na vnitřním trhu a ve třetích zemích.
Nařízení Komise (ES) č. 555/2008 ze dne 27. června 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008 o společné organizaci trhu s vínem, pokud jde o programy podpory, obchod se třetími zeměmi, produkční potenciál a kontroly v odvětví vína.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách.
Nařízení Komise (ES) č. 606/2009 ze dne 10. července 2009, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008, pokud jde o druhy výrobků z révy vinné, enologické postupy a omezení, která se na ně použijí.
Nařízení Komise (ES) č. 607/2009 ze dne 14. července 2009, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008, pokud jde o chráněná označení původu a zeměpisná označení, tradiční výrazy, označování a obchodní úpravu některých vinařských produktů.".
2. V § 2 se na konci písmene d) tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena e) a f), která znějí:
"e) rozpouštědlem látka používaná k rozpouštění potravin nebo jejich součástí včetně všech kontaminujících látek, které se vyskytují v potravinách nebo na jejich povrchu,
f) extrakčním rozpouštědlem rozpouštědlo, které se používá při extrakčním procesu během zpracování surovin, potravin nebo jejich součástí nebo složek a jež se odstraňuje, které však může vést k nezamýšlenému, ale technicky nevyhnutelnému výskytu reziduí nebo derivátů v potravinách nebo ve složkách potravin.".
3. Příloha č. 2 včetně poznámky pod čarou č. 4 zní:
"Příloha č. 2
Seznam dalších přídatných látek povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin s výjimkou barviv a sladidel a podmínky jejich použití
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| | | | -1 |
| Číslo E | Přídatná látka | Potravina nebo skupina potravin | NPM #) mg.l |
| | | | -1 |
| | | | resp. mg.kg |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 297 | Kyselina fumarová | náplně a sladké dezertní omáčky | 2 500 |
| | | (toppingy) pro jemné a trvanlivé pečivo | |
| | | a cukrářské výrobky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky | 1 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | gelovité deserty | 4 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | deserty s ovocnou příchutí | 4 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | práškové směsi pro přípravu desertů | 4 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | práškové výrobky pro přípravu nápojů | 1 000 |
| | | na bázi ovoce | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | instantní výrobky pro přípravu | 1 000 |
| | | aromatizovaného čaje a | |
| | | aromatizovaných instantních bylinných | |
| | | čajů | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | žvýkačka | 2 000 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| Podle uvedených aplikacích mohou být nejvyšší množství kyseliny fosforečné a fosforečnanů |
| E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 a E 452 přidána jednotlivě nebo v kombinaci |
| (vyjádřeno jako P O ) |
| 2 5 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 338 | Kyselina fosforečná | ochucené nealkoholické nápoje | 700 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| E 339 | Fosforečnany sodné | sterilované a UHT mléko | 1 000 |
| | (i) dihydrogen- +------------------------------------------+----------------+
| | fosforečnan sodný | proslazené ovoce | 800 |
| | (ii) monohydrogen- +------------------------------------------+----------------+
| | fosforečnan sodný | ovocné přípravky | 800 |
| | (iii) fosforečnan sodný +------------------------------------------+----------------+
| | | zahuštěné mléko do 28 % sušiny | 1 000 |
| E 340 | Fosforečnany draselné +------------------------------------------+----------------+
| | (i) dihydrogen- | zahuštěné mléko s obsahem sušiny 28 % | 1 500 |
| | fosforečnan draselný | a více | |
| | (ii) monohydrogen- +------------------------------------------+----------------+
| | fosforečnan draselný | sušené mléko a sušené odtučněné mléko | 2 500 |
| | (iii) fosforečnan | | |
| | draselný +------------------------------------------+----------------+
| | | pasterovaná, sterilovaná a UHT smetana | 5 000 |
| E 341 | Fosforečnany vápenaté +------------------------------------------+----------------+
| | (i) dihydrogen- | šlehaná smetana a její náhrady s obsahem | 5 000 |
| | fosforečnan vápenatý | rostlinného tuku | |
| | (ii) monohydrogen- +------------------------------------------+----------------+
| | fosforečnan vápenatý | nápoje pro sportovce a balené stolní | 500 |
| | (iii) fosforečnan | vody | |
| | vápenatý +------------------------------------------+----------------+
| | | nápoje na bázi čokolády a sladu | 2 000 |
| E 343 | Fosforečnany hořečnaté +------------------------------------------+----------------+
| | (i) dihydrogen- | nápoje s obsahem rostlinných bílkovin | 20 000 |
| | fosforečnan hořečnatý +------------------------------------------+----------------+
| | (ii) hydrogen- | alkoholické nápoje (mimo piva a vína) | 1 000 |
| | fosforečnan hořečnatý +------------------------------------------+----------------+
| | | nápoje na bázi kávy pro prodejní | 2 000 |
| E 450 | Difosforečnany | automaty | |
| | (i) dihydrogen- +------------------------------------------+----------------+
| | difosforečnan sodný | instantní čaje a bylinné čaje | 2 000 |
| | (ii) monohydrogen- +------------------------------------------+----------------+
| | difosforečnan sodný | nezrající sýry (kromě sýra "Mozzarella") | 2 000 |
| | (iii) difosforečnan +------------------------------------------+----------------+
| | sodný | tavené sýry a analogy tavených sýrů | 20 000 |
| | (v) difosforečnan +------------------------------------------+----------------+
| | draselný | masné výrobky | 5 000 |
| | (vi) difosforečnan +------------------------------------------+----------------+
| | vápenatý | sůl, náhrady soli | 10 000 |
| | (vii) dihydrogendi- +------------------------------------------+----------------+
| | fosforečnan vápenatý | práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 30 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| E 451 | Trifosforečnany | práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 50 000 |
| | (i) trifosforečnan | pro prodejní automaty | |
| | sodný | | |
| | (ii) trifosforečnan +------------------------------------------+----------------+
| | draselný | mražené krémy, zmrzliny | 1 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| E 452 | Polyfosforečnany | deserty s výjimkou mražených krémů a | 3 000 |
| | (i) polyfosforečnan | zmrzlin | |
| | sodný +------------------------------------------+----------------+
| | (ii) polyfosforečnan | práškové směsi pro přípravu desertů | 7 000 |
| | draselný +------------------------------------------+----------------+
| | (iii) polyfosforečnan | sušené práškové potraviny | 10 000 |
| | sodnovápenatý +------------------------------------------+----------------+
| | (iv) polyfosforečnan | těstoviny | 2 000 |
| | vápenatý +------------------------------------------+----------------+
| | | směs k přípravě šlehaného těsta | 12 000 |
| | | a k obalování potravin před smažením | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | výrobky z brambor (včetně zmrazených, | 5 000 |
| | | chlazených a sušených) a zmrazené a | |
| | | předsmažené brambory | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | mouka | 2 500 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | mouka s kypřícím práškem do pečiva | 20 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 20 000 |
| | | výrobky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | sladké dezertní omáčky (toppingy) a | 3 000 |
| | | podobné výrobky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | studené omáčky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | polévky a vývary | 3 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | žvýkačky | NM ##) |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | obilné snídaně | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | snacky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | surimi | 1 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | zmrazené rybí filé (nezpracované) | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | pasty z ryb a korýšů | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | zmrazení měkkýši a korýši, zpracovaní | 5 000 |
| | | a nezpracovaní | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | konzervované výrobky z korýšů | 1 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | moučkový cukr | 10 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | tekutá vejce (bílek, žloutek nebo | 10 000 |
| | | vaječné obsahy) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | leštící látky pro masné a zeleninové | 4 000 |
| | | výrobky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | roztíratelné, směsné roztíratelné a | 5 000 |
| | | tekuté emulgované tuky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | mlékárenské máslo se smetanovým zákysem | 2 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | rozprašovací vodní emulze na bázi vody | 30 000 |
| | | pro potírání pečících plechů | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy v pevné formě stanovené | NM |
| | | vyhláškou č. 225/2008 Sb. 4) v pevné | |
| | | formě | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | potraviny pro zvláštní výživové účely | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | aromata | 40 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | kypřící prášek | NM |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | "soda bread" | 20 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | sportovní nápoje s obsahem syrovátkových | 4 000 |
| | | bílkovin | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 353 | Kyselina metavinná | víno | 100 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | "Made wine" | 100 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 355 | Kyselina adipová | náplně a sladké dezertní omáčky | 2 000 |
| E 356 | Adipát sodný | (toppingy) pro jemné a trvanlivé pečivo | jako kyselina |
| E 357 | Adipát draselný | a cukrářské výrobky | adipová |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | gelovité deserty | 6 000 |
| | | | jako kyselina |
| | | | adipová |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | deserty s ovocnou příchutí | 1 000 |
| | | | jako kyselina |
| | | | adipová |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | práškové směsi pro přípravu desertů | 1 000 |
| | | | jako kyselina |
| | | | adipová |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | nápoje v prášku | 10 000 |
| | | | jako kyselina |
| | | | adipová |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 363 | Kyselina jantarová | deserty | 6 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | polévky a vývary | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | nápoje v prášku | 3 000 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 385 | Dvojsodno-vápenatá | studené emulgované omáčky | 75 |
| | sůl kyseliny ethylen- +------------------------------------------+----------------+
| | diamintetraoctové | sterilované luštěniny, sterilovaná | 250 |
| | (synonymum: | lusková zelenina, žampióny a artyčoky | |
| | kalciumdinatrium EDTA) +------------------------------------------+----------------+
| | | sterilované výrobky z korýšů a měkkýšů | 75 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | sterilované výrobky z ryb | 75 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | roztíratelné, směsné roztíratelné a | 100 |
| | | tekuté emulgované tuky s obsahem tuku | |
| | | nejvýše 41 % stanovené podle nařízení | |
| | | Rady (ES) č. 1234/2007 2) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | zmrazení a hluboko zmrazení korýši | 75 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | Libamáj, egészben és tömbben | 250 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 405 | Propan 1,2-diol-alginát | roztíratelné, směsné roztíratelné a | 3 000 |
| | (synonymum: | tekuté emulgované tuky | |
| | propylenglykol-alginát) +------------------------------------------+----------------+
| | | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 2 000 |
| | | výrobky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | náplně, sladké dezertní omáčky | 5 000 |
| | | (toppingy) a polevy pro jemné a | |
| | | trvanlivé pečivo, cukrářské výrobky a | |
| | | deserty s výjimkou mražených vodových | |
| | | krémů a zmrzlin | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky | 1 500 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | mražené vodové krémy a zmrzliny | 3 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | snacky na bázi obilovin či brambor | 3 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | studené omáčky | 8 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | žvýkačky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | ovocné a zeleninové přípravky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | ochucené nealkoholické nápoje | 300 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | emulzní likéry | 10 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 1 200 |
| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. 3) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 1 000 |
| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | pivo | 100 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cider kromě "cidre bouché" | 100 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 416 | Guma karaya | snacky na bázi obilovin či brambor | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | polevy na ořechová jádra | 10 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | náplně, sladké dezertní omáčky | 5 000 |
| | | (toppingy) a polevy pro jemné | |
| | | a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | deserty | 6 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | studené emulgované omáčky | 10 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | vaječné likéry | 10 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | žvýkačky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |
| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | aromata | 50 000 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 420 | Sorbitol | potraviny obecně | NM |
| | (i) sorbitol | (kromě nápojů a potravin uvedených v | jiný účel |
| | (ii) sorbitolový sirup | § 4 odst. 3, potravin pro zvláštní | než sladidla |
| | | kojeneckou a dětskou výživu a potravin | |
| E 421 | Mannitol | uvedených v příloze č. 3) k této | |
| E 953 | Isomalt | vyhlášce) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | zmrazené nezpracované ryby, korýši, | NM |
| E 965 | Maltitol | měkkýši a hlavonožci | jiný účel |
| | (i) maltitol | | než sladidla |
| | (ii) maltitolový sirup +------------------------------------------+----------------+
| | | likéry | NM |
| E 966 | Laktitol | | jiný účel |
| E 967 | Xylitol | | než sladidla |
| E 968 | Erytritol | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 425 | Konjak *) | potraviny obecně | 10 000 |
| | i) konjaková guma | (kromě potravin uvedených v § 4 odst. 3, | |
| | ii) konjakový | potravin pro zvláštní kojeneckou a | |
| | glukomannan | dětskou výživu, potravin uvedených | |
| | jednotlivě nebo | v příloze č. 3 k této vyhlášce a želé | |
| | v kombinaci | cukrovinek včetně "mini-cups") | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 426 | Sójová hemicelulosa | nápoje na bázi mléka určené pro | 5 000 |
| | | maloobchodní prodej | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou, | 1 500 |
| | | č. 225/2008 Sb. | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | emulgované omáčky | 30 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | balené jemné pekařské zboží určené pro | 10 000 |
| | | maloobchodní prodej | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | balené hotové orientální nudle určené | 10 000 |
| | | pro maloobchodní prodej | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | balená hotová rýže určená pro | 10 000 |
| | | maloobchodní prodej | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | balené zpracované produkty z brambor | 10 000 |
| | | a rýže (včetně zmrazených, hluboce | |
| | | zmrazených, chlazených a sušených | |
| | | produktů) určené pro maloobchodní prodej | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | sušené, zahuštěné, zmrazené nebo hluboce | 10 000 |
| | | zmrazené vaječné výrobky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | želé cukrovinky, kromě želé cukrovinek | 10 000 |
| | | ve tvaru minipohárků | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 427 | Kasiová guma | potravinářský a nápojový led | 2 500 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | fermentované mléčné výrobky s výjimkou | 2 500 |
| | | živých fermentovaných mléčných výrobků | |
| | | bez příchuti | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | deserty na bázi mléka a obdobné výrobky | 2 500 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | náplně, sladké omáčky (toppingy) a | 2 500 |
| | | polevy pro jemné pekárenské výrobky a | |
| | | deserty | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | zpracované sýry | 2 500 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | omáčky a salátové zálivky (dressingy) | 2 500 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | dehydrované polévky a vývary | 2 500 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | tepelně ošetřené masné výrobky | 1 500 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 432 | Polyoxyethylen- | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 3 000 |
| | sorbitanmonolaurát | výrobky | |
| | (synonymum: +------------------------------------------+----------------+
| | Polysorbate 20) | roztíratelné, směsné roztíratelné | 10 000 |
| | | a tekuté emulgované tuky pro pekařské | |
| E 433 | Polyoxyethylen- | účely | |
| | sorbitanmonooleát +------------------------------------------+----------------+
| | (synonymum: | nemléčné náhrady mléka a smetany | 5 000 |
| | Polysorbate 80) +------------------------------------------+----------------+
| | | mražené krémy, zmrzliny | 1 000 |
| E 434 | Polyoxyethylen- +------------------------------------------+----------------+
| | sorbitanmono-palmitát | deserty s výjimkou mražených krému a | 3 000 |
| | (synonymum: | zmrzlin | |
| | Polysorbate 40) +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky | 1 000 |
| E 435 | Polyoxyethylen- +------------------------------------------+----------------+
| | sorbitanmonostearát | studené emulgované omáčky | 5 000 |
| | (synonymum: +------------------------------------------+----------------+
| | Polysorbate 60) | polévky | 1 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| E 436 | Polyoxyethylen- | žvýkačky | 5 000 |
| | sorbitantristearát +------------------------------------------+----------------+
| | (synonymum: | potraviny pro zvláštní léčebné účely | 1 000 |
| | Polysorbate 65) | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | jednotlivě nebo | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |
| | v kombinaci | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | aromata kromě tekutých kouřových | 10 000 |
| | | aromat a látek na bázi oleoresinů | |
| | | z koření ***) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | potraviny obsahující tekutá kouřová | 1 000 |
| | | aromata a aromata na bázi oleoresinů | |
| | | z koření | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 442 | Amonné soli | kakaové a čokoládové výrobky včetně | 10 000 |
| | fostatidových kyselin | náplní, cukrovinky na bázi těchto | |
| | (synonymum: | výrobků | |
| | Emulgátor RM, | | |
| | Emulgátor LM) | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 444 | Acetát isobutyrát- | nealkoholické ochucené zakalené nápoje | 300 |
| | sacharosy +------------------------------------------+----------------+
| | | ochucené alkoholické zakalené nápoje | 300 |
| | | s obsahem alkoholu nižším než 15 % V/V | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 445 | Glycerolester | nealkoholické ochucené zakalené nápoje | 100 |
| | borovicové pryskyřice +------------------------------------------+----------------+
| | | alkoholické zakalené nápoje s obsahem | 100 |
| | | alkoholu 15 % V/V a více | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | alkoholické zakalené nápoje s obsahem | 100 |
| | | alkoholu méně než 15 % V/V | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | ošetření povrchu citrusových plodů | 50 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 459 | Beta-cyklodextrin | potraviny ve formě tablet | NM |
| | | a potahovaných tablet | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | aromata zapouzdřená v těchto | |
| | | potravinových skupinách: | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - ochucené čaje a ochucené instantní | 500 |
| | | práškové nápoje | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - ochucené snacky | 1 000 |
| | | | v potravinách |
| | | | určených |
| | | | k přímé |
| | | | spotřebě nebo |
| | | | připravovaných |
| | | | podle návodu |
| | | | výrobce |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 468 | Zesíťovaná sodná sůl | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 30 000 |
| | karboxy- | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |
| | methylcelulosy | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 473 | Estery sacharosy | konzervovaný výluh z kávy | 1 000 |
| | s mastnými kyselinami +------------------------------------------+----------------+
| | (z jedlých tuků) | tepelně opracované masné výrobky | 5 000 |
| | (synonymum: Cukroestery)| | v přepočtu na |
| | | | tuk |
| E 474 | Cukroglyceridy +------------------------------------------+----------------+
| | jednotlivě nebo | roztíratelné, směsné roztíratelné | 10 000 |
| | v kombinaci | a tekuté emulgované tuky pro pekařské | |
| | | účely | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 10 000 |
| | | výrobky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 20 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | mražené krémy, zmrzliny | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | deserty | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | studené omáčky | 10 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | polévky a vývary | 2 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | čerstvé ovoce (k ošetření povrchu) | NM |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | alkoholické nápoje (kromě piva a vína) | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | práškové směsi pro přípravu teplých | 10 000 |
| | | nápojů | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | nápoje na bázi mléka | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 5 000 |
| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |
| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | žvýkačky | 10 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | nealkoholické nápoje na bázi anýzu | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | nealkoholické nápoje na bázi kokosu a | 5 000 |
| | | mandlí | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | nemléčné náhrady smetany a mléka | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | trvanlivá smetana a trvanlivá smetana | 5 000 |
| | | se sníženým obsahem tuku | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 475 | Estery polyglycerolu s | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 10 000 |
| | mastnými kyselinami | výrobky | |
| | (z jedlých tuků) +------------------------------------------+----------------+
| | | emulzní likéry | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | výrobky z vajec | 1 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 500 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | žvýkačky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | emulgované tuky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | nemléčné náhrady mléka a smetany | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky | 2 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | deserty | 2 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 5 000 |
| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |
| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | obilné snídaně typu "Granola" | 10 000 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 476 | Polyglycerol-polyricin- | mlékárenské máslo, roztíratelné, směsné | 4 000 |
| | oleát | roztíratelné a tekuté emulgované tuky | |
| | | s obsahem tuku nejvýše 41 %, podobné | |
| | | roztíratelné výrobky s obsahem tuku méně | |
| | | než 10 % | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | dresingy | 4 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | čokoláda, čokoládové bonbony | 5 000 |
| | | a cukrovinky na bázi čokolády nebo kakaa | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 477 | Estery propan-1,2-diolu | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 5 000 |
| | s mastnými kyselinami | výrobky | |
| | (z jedlých tuků) +------------------------------------------+----------------+
| | | emulgované tuky pro pekařské účely | 10 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | nemléčné náhrady mléka a smetany | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | práškové náhrady mléka do teplých | 1 000 |
| | | nápojů | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | mražené krémy, zmrzliny | 3 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | deserty s výjimkou mražených krému a | 5 000 |
| | | zmrzlin | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | přípravky nahrazující smetanu ke šlehání | 30 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 1 000 |
| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 479b | Směsný produkt | roztíratelné, směsné roztíratelné | 5 000 |
| | interakce tepelně | a tekuté emulgované tuky pro smažení | |
| | oxidovaného sojového | | |
| | oleje s mono- a | | |
| | diglyceridy mastných | | |
| | kyselin z jedlých tuků | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 481 | Stearoyl-2-laktylát | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 5 000 |
| | sodný | výrobky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| E 482 | Stearoyl-2-laktylát | předvařená rýže | 4 000 |
| | vápenatý +------------------------------------------+----------------+
| | jednotlivě nebo | obilné snídaně | 5 000 |
| | v kombinaci +------------------------------------------+----------------+
| | | emulzní likéry | 8 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | snacky na bázi obilovin | 2 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | žvýkačky | 2 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | roztíratelné, směsné roztíratelné a | 10 000 |
| | | tekuté emulgované tuky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | deserty | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | práškové náhrady mléka do teplých | 3 000 |
| | | nápojů | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | snacky na bázi obilovin a brambor | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | masové konzervy z mletého a | 4 000 |
| | | mělněného masa | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | práškové směsi pro přípravu teplých | 2 000 |
| | | nápojů | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 2 000 |
| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | chléb (kromě druhů uvedených v části 2) | 3 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | alkoholické nápoje s obsahem alkoholu | 8 000 |
| | | méně než 15 % (V/V) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | "Mostarda di frutta" | 2 000 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 483 | Stearyltartarát | pečivo (kromě druhů uvedených | 4 000 |
| | | v příloze č. 6 k této vyhlášce) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | deserty | 5 000 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 491 | Sorbitanmonostearát | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 10 000 |
| E 492 | Sorbitantristearát | výrobky | |
| E 493 | Sorbitanmonolaurát +------------------------------------------+----------------+
| E 494 | Sorbitanmonooleát | sladké dezertní omáčky (toppingy) a | 5 000 |
| E 495 | Sorbitanmonopalmitát | polevy pro jemné a trvanlivé pečivo a | |
| | | cukrářské výrobky | |
| | (jednotlivě nebo v +------------------------------------------+----------------+
| | kombinaci) | rosoly (pouze E 493) | 25 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | roztíratelné, směsné roztíratelné a | 10 000 |
| | | tekuté emulgované tuky | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | nemléčné náhrady mléka a smetany | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | práškové náhrady mléka do teplých | 5 000 |
| | | nápojů | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | tekuté koncentráty z čaje, tekuté | 500 |
| | | koncentráty výluhů z ovoce a z bylin | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | mražené krémy, zmrzliny | 500 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | deserty s výjimkou mražených krémů a | 5 000 |
| | | zmrzlin | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky na bázi cukru | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | čokoláda a cukrovinky na bázi | 10 000 |
| | | čokolády a kakaa (pouze E 492) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | emulgované studené omáčky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | droždí | NM |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | žvýkačky | 5 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 5 000 |
| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |
| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 512 | Chlorid cínatý | konzervovaný bílý chřest | 25 |
| | | v plechovkách a sklenicích | jako cín |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 520 | Síran hlinitý | vaječný bílek | 30 |
| E 521 | Síran sodno-hlinitý +------------------------------------------+----------------+
| E 522 | Síran draselno-hlinitý | proslazené, v cukru obalené nebo | 200 |
| E 523 | Síran amonno-hlinitý | glazované ovoce a zelenina | jako hliník |
| | | | |
| | jednotlivě nebo | | |
| | v kombinaci | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 535 | Hexakyanoželeznatan | sůl a náhrady soli | 20 |
| | sodný | | jako |
| | (synonymum: | | ferrokyanid |
| | ferrokyanid sodný) | | draselný |
| | | | |
| E 536 | Hexakyanoželeznatan | | |
| | draselný (synonymum: | | |
| | ferrokyanid draselný) | | |
| | | | |
| E 538 | Hexakyanoželeznatan | | |
| | vápenatý | | |
| | (synonymum: | | |
| | ferrokyanid vápenatý) | | |
| | | | |
| | jednotlivě nebo | | |
| | v kombinaci | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 541 | Hydrogenfosforečnan | jemné pečivo (pouze "scones" | 1 000 |
| | sodnohlinitý | a piškotové pečivo) | jako hliník |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 551 | Oxid křemičitý | aromata (pouze E 551) | 50 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| E 552 | Křemičitan vápenatý | rýže (pouze E 553 b) | NM |
| | +------------------------------------------+----------------+
| E 533 a | Křemičitany hořečnaté | suché práškovité potraviny | 10 000 |
| | (i) křemičitan | (včetně cukrů) | |
| | hořečnatý +------------------------------------------+----------------+
| | (ii) trisilikát | jedlá sůl a náhrady soli | 10 000 |
| | hořečnatý +------------------------------------------+----------------+
| | (prostý azbestu) | plátkované nebo strouhané tvrdé, | 10 000 |
| | | polotvrdé a tavené sýry | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| E 553 b | Talek (prostý azbestu) | plátkované nebo strouhané náhrady sýra | 10 000 |
| | (synonymum: Mastek) | a náhrady taveného sýra | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| E 554 | Křemičitan | žvýkačky (pouze E 553 b) | NM |
| | sodnohlinitý +------------------------------------------+----------------+
| | | drobné masné výrobky (pouze E 553 b | NM |
| E 555 | Křemičitan | a pouze k ošetření povrchu) | |
| | draselnohlinitý +------------------------------------------+----------------+
| | | koření | 30 000 |
| E 556 | Křemičitan +------------------------------------------+----------------+
| | vápenatohlinitý | cukrovinky kromě čokolády | NM |
| | | (pouze k ošetření povrchu) | |
| E 559 | Křemičitan hlinitý +------------------------------------------+----------------+
| | (synonymum: Kaolin) | výrobky pro vymazání pečicích plechů | 30 000 |
| | | tukem | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | tabletované potraviny | NM |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |
| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 579 | Glukonát železnatý | olivy ztmavlé oxidací | 150 |
| | | | jako železo |
| E 585 | Mléčnan železnatý +------------------------------------------+----------------+
| | | olivy ztmavlé oxidací | 150 |
| | | | jako železo |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 620 | Kyselina glutamová | potraviny obecně | 10 000 |
| E 621 | Glutamát sodný | (kromě nápojů a potravin uvedených v | jako kyselina |
| E 622 | Glutamát draselný | § 4 odst. 3, potravin pro zvláštní | glutamová |
| E 623 | Glutamát vápenatý | kojeneckou a dětskou výživu a potravin | |
| E 624 | Glutamát amonný | uvedených v příloze č. 3 k této | |
| E 625 | Glutamát hořečnatý | vyhlášce) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | jednotlivě nebo | kořenící a ochucovací přípravky | NM |
| | v kombinaci | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 626 | Kyselina guanylová | potraviny obecně | 500 |
| E 627 | Guanylát sodný | (kromě potravin uvedených v části 1 | jako kyselina |
| E 628 | Guanylát draselný | oddíle C odstavci 3, části 2 a 3) | guanylová |
| E 629 | Guanylát vápenatý +------------------------------------------+----------------+
| E 630 | Kyselina inosinová | kořenící a ochucovací přípravky | NM |
| E 631 | Inosinát sodný | | |
| E 632 | Inosinát draselný | | |
| E 633 | Inosinát vápenatý | | |
| E 634 | Vápenaté soli 5'- | | |
| | ribonukleotidů | | |
| E 635 | Sodné soli 5'- | | |
| | ribonukleotidů | | |
| | jednotlivě nebo | | |
| | v kombinaci | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 650 | Octan zinečnatý | žvýkačky | 1 000 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 900 | Dimethylpolysiloxan | džemy, rosoly, marmelády a podobné | 10 |
| | | výrobky z ovoce, zahuštěné zeleninové | |
| | | protlaky včetně těchto výrobků | |
| | | se sníženou energetickou hodnotou | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | polévky a vývary | 10 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | tuky a oleje pro smažení | 10 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky (kromě čokolády) | 10 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | nealkoholické ochucené nápoje | 10 |
| | | a nápojové koncentráty k jejich | |
| | | přípravě | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | ananasová šťáva | 10 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | sterilované ovoce a zelenina | 10 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | směs k přípravě šlehaného těsta | 10 |
| | | a k obalování potravin před smažením | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | žvýkačky | 100 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | aromata | 10 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cider kromě "cidre bouché" | 10 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | "Sod ... Saft" | 10 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 901 | Včelí vosk bílý a žlutý | cukrovinky (pouze k leštění povrchu) | NM |
| E 902 | Kandelilový vosk +------------------------------------------+----------------+
| E 904 | Šelak | čokoláda a drobné jemné a trvanlivé | NM |
| | | pečivo s čokoládovou polevou (pouze k | |
| | | leštění povrchu) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | snacky (pouze k leštění povrchu) | NM |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | ořechová jádra | NM |
| | | (pouze k leštění povrchu) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | zrnková káva (pouze k leštění povrchu) | NM |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | čerstvé ovoce (skupina citrusových | NM |
| | | plodů, melouny, jablka, hrušky, | |
| | | broskve, ananasy) (pouze k ošetření | |
| | | povrchu) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | aromata pro nealkoholické ochucené | 200 |
| | | nápoje (pouze u E 901) | v ochucených |
| | | | nápojích |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |
| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | balené oplatky ke zmrzlině (pouze u | NM |
| | | E 901 a pouze pro leštění povrchu) | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 903 | Karnaubský vosk | vařená vejce ve skořápce (k ošetření | NM |
| | | povrchu) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | leštící látka pouze pro: | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - cukrovinky (včetně čokolády) | 500 |
| | | | 1 200 |
| | | | (jen pro |
| | | | žvýkačky) |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - drobné jemné a trvanlivé pečivo s | 200 |
| | | čokoládovou polevou | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - snacky | 200 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - ořechová jádra | 200 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - zrnková káva | 200 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - doplňky stravy | 200 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - čerstvé citrusové ovoce, melouny, | 200 |
| | | jablka, hrušky, broskve, ananasy | |
| | | (pouze k ošetření povrchu) | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 905 | Mikrokrystalický vosk | leštící látka pouze pro | 500 |
| | | - cukrovinky (včetně čokolády) | 1 200 |
| | | | (jen pro |
| | | | žvýkačky) |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - drobné jemné a trvanlivé pečivo s | 200 |
| | | čokoládovou polevou | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - snacky | 200 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 912 | Estery montanových | - ořechová jádra | 200 |
| | kyselin +------------------------------------------+----------------+
| E 914 | Oxidovaný | - zrnková káva | 200 |
| | polyetylénový vosk | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 927 b | Močovina | - doplňky stravy stanovené vyhláškou | 200 |
| | (synonymum: | č. 225/2008 Sb. | |
| | Carbamid) | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 943 a | Butan | - čerstvé citrusové ovoce, melouny, | 200 |
| E 943 b | Isobutan | jablka, hrušky, broskve, ananasy | |
| E 944 | Propan | (pouze k ošetření povrchu) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | emulgované spreje na bázi vody | NM |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 950 | Acesulfam K | žvýkačky | 800 |
| | | (pouze pro zvýraznění chuti) **) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| E 951 | Aspartam | žvýkačky | 2 500 |
| | | (pouze pro zvýraznění chuti) **) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| E 957 | Thaumatin | žvýkačky | 10 |
| | | (pouze pro zvýraznění chuti) **) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | ochucené nealkoholické nápoje na bázi | 0,5 |
| | | vody (pouze pro zvýraznění chuti) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | deserty na bázi mléka nebo bez mléka | 5 |
| | | (pouze pro zvýraznění chuti) | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 959 | Neohesperidin DC | žvýkačka | 150 |
| | | (pouze pro zvýraznění chuti) **) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | margariny a směsné emulgované tuky | 5 |
| | | (pouze pro zvýraznění chuti) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | masné výrobky | 5 |
| | | (pouze pro zvýraznění chuti) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | ovocné rosoly (pouze pro zvýraznění | 5 |
| | | chuti) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | výrobky z rostlinných bílkovin (pouze | 5 |
| | | pro zvýraznění chuti) | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 961 | Neotam | ochucené nápoje na bázi vody se sníženou | 2 |
| | | energetickou hodnotou nebo bez přidaného | |
| | | cukru (látka zvýrazňující chuť) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | mléčné nápoje a nápoje na bázi mléka | 2 |
| | | nebo ovocné šťávy se sníženou | |
| | | energetickou hodnotou a bez přidaného | |
| | | cukru (látka zvýrazňující chuť) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | snacky v podobě ochucených balených | 2 |
| | | suchých výrobků na bázi škrobu a ořechů | |
| | | s polevou (látka zvýrazňující chuť) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky na bázi škrobu se sníženou | 3 |
| | | energetickou hodnotou nebo bez přidaného | |
| | | cukru (látka zvýrazňující chuť) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cukrovinky pro osvěžení dechu bez | 3 |
| | | přidaného cukru (látka zvýrazňující | |
| | | chuť) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | pastilky pro osvěžení dechu s výraznou | 3 |
| | | příchutí bez přidaného cukru (látka | |
| | | zvýrazňující chuť) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | žvýkačky s přidaným cukrem (látka | 3 |
| | | zvýrazňující chuť) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | džemy, rosoly a marmelády se sníženou | 2 |
| | | energetickou hodnotou (látka | |
| | | zvýrazňující chuť) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | omáčky (látka zvýrazňující chuť) | 2 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 2 |
| | | č. 225/2008 Sb. v tekuté formě (látka | |
| | | zvýrazňující chuť) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 2 |
| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě (látka | |
| | | zvýrazňující chuť) | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 2 |
| | | č. 225/2008 Sb. na bázi vitaminů nebo | |
| | | minerálních látek a dodávané ve formě | |
| | | sirupu nebo žvýkacích tablet (látka | |
| | | zvýrazňující chuť) | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 999 | Extrakt z kvilaje | ochucené nealkoholické nápoje na bázi | 200 |
| | | vody | jako bezvodý |
| | | | extrakt |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | cider kromě "cidre bouché" | 200 |
| | | | jako bezvodý |
| | | | extrakt |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 1201 | Polyvinylpyrrolidon | doplňky stravy stanovené vyhláškou, | NM |
| E 1202 | Polyvinylpoly- | č. 225/2008 Sb. ve formě tablet a | |
| | pyrrolidon | potahovaných tablet. | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 1203 | Polyvinylalkohol | doplňky stanovené vyhláškou č. 225/2008 | 18 000 |
| | | Sb. ve formě tablet a tobolek | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 1204 | Pullulan | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |
| | | č. 225/2008 Sb. ve formě tablet a | |
| | | potahovaných tablet | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | mikrocukrovinky na osvěžení dechu ve | NM |
| | | formě plátků | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 1452 | Škrobový oktenyl- | vitaminové přípravky stanovené vyhláškou | 35 000 |
| | sukcinát hlinitý (SAOS) | č. 225/2008 Sb. ve formě tobolek | doplňku stravy |
| | | v doplňcích stravy | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 1505 | Triethylcitrát | sušený vaječný bílek | NM |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 3 500 |
| | | č. 225/2008 Sb. ve formě tobolek a | |
| | | tablet | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 1518 | Trioctan glycerinu | žvýkačky | NM |
| | (triacetin) | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 907 | Hydrogenovaný poly- | leštící látka pouze pro | |
| | 1-decen | - cukrovinky | 2 000 |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - sušené ovoce | 2 000 |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 1505 | Triethylcitrát | aromata | 3 000 |
| E 1517 | Glyceryl-diacetát | | ze všech |
| | (diacetin) | | zdrojů |
| E 1518 | Glyceryl-triacetát | | v potravinách |
| | (triacetin) | | určených |
| E 1520 | Propandiol | | k přímé |
| | (propylenglykol) | | spotřebě nebo |
| | | | k přípravě |
| | | | podle návodu |
| | | | výrobce, |
| | | | jednotlivě |
| | | | nebo |
| | | | v kombinaci |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 1519 | Benzylalkohol | aromata pro | 100 |
| | | - likéry, aromatizovaná vína, nápoje na | |
| | | bázi aromatizovaného vína a míchané | |
| | | nápoje obsahující aromatizované víno | |
| | +------------------------------------------+----------------+
| | | - cukrovinky včetně čokolády a jemné | 250 |
| | | trvanlivé pečivo | ze všech |
| | | | zdrojů |
| | | | v potravinách |
| | | | určených |
| | | | k přímé |
| | | | spotřebě nebo |
| | | | k přípravě |
| | | | podle návodu |
| | | | výrobce |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 1520 | Propandiol | nápoje | 1 000 |
| | (propylenglykol) | | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
| E 1521 | Polyethylengklykol | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 10 000 |
| | | č. 225/2008 Sb. ve formě tablet a | |
| | | tobolek | |
+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+
Poznámka:
# ) Nejvyšší povolené množství.
##) Nezbytné množství.
*) Tyto látky nelze použít pro výrobu dehydratovaných potravin určených k rehydrataci při spotřebě.
**) Při použití přídatných látek E 950, E 951, E 957 a E 959 k výrobě žvýkaček v kombinaci musí být množství každé z látek úměrně sníženo tak, aby jejich celkové množství nepřekročilo nejvyšší povolené množství.
***) Oleoresiny z koření jsou definovány jako směs těkavého oleje a pryskyřičnatých látek vyextrahovaných z koření po odpaření extrakčního rozpouštědla.
4) Vyhláška č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, ve znění vyhlášky č. 352/2009 Sb.".
4. V příloze č. 3 položka "Balené polotovary z čerstvě mletého masa" zní:
+------------------------+-----------+---------------------------------+-------------------------+
| "Balené polotovary z | E 261 | octan draselný | NM |
| čerstvě mletého masa +-----------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 262(i) | octan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 262(ii) | hydrogenoctan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 300 | kyselina askorbová | NM |
| +-----------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 301 | askorbát sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 302 | askorbát vápenatý | NM |
| +-----------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 325 | mléčnan sodný | NM |
| +-----------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 326 | mléčnan draselný | NM |
| +-----------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 330 | kyselina citrónová | NM |
| +-----------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 331 | citráty sodné | NM |
| +-----------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 332 | citráty draselné | NM |
| +-----------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 333 | citráty vápenaté | NM.". |
+------------------------+-----------+---------------------------------+-------------------------+
5. V příloze č. 3 se na konci tabulky doplňuje nová položka "Neochucené kysané smetanové výrobky s živou kulturou a náhražky o obsahu tuku nižším než 20 %", která zní:
+------------------------+------------+---------------------------------+-------------------------+
| "Neochucené kysané | E 406 | agar | NM |
| smetanové výrobky +------------+---------------------------------+-------------------------+
| s živou kulturou a | E 407 | karagenan | NM |
| náhražky o obsahu tuku +------------+---------------------------------+-------------------------+
| nižším než 20 % | E 410 | karubin | NM |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 412 | guma guar | NM |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 415 | xanthan | NM |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 440 | pektiny | NM |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 460 | celulosa | NM |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 466 | karboxymethylcelulosa | NM |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 471 | mono- a diglyceridy mastných | NM |
| | | kyselin | |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 1404 | oxidovaný škrob | NM |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 1410 | fosfát škrobu | NM |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 1412 | zesíťovaný fosfát škrobu | NM |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 1413 | fosfát zesíťovaného | NM |
| | | fosfátu škrobu | |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 1414 | acetylovaný zesíťovaný fosfát | NM |
| | | škrobu | |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 1420 | acetylovaný škrob | NM |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 1422 | acetylovaný zesíťovaný adipát | NM |
| | | škrobu | |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 1440 | hydroxypropylether škrobu | NM |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 1442 | hydroxypropylether | NM |
| | | zesíťovaného fosfátu škrobu | |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 1450 | sodná sůl oktenylsukcinátu | NM |
| | | škrobu | |
| +------------+---------------------------------+-------------------------+
| | E 1451 | acetylovaný oxidovaný škrob | NM.". |
+------------------------+------------+---------------------------------+-------------------------+
6. V příloze č. 6 se na konci tabulky č. 2 doplňují nové položky, které znějí:
+--------------------------------------+---------+---------+-------+--------------+-------+-------+
| "Analogy výrobků z ryb na bázi | 1 000 | 500 | - | - | - | - |
| mořských řas | | | | | | |
+--------------------------------------+---------+---------+-------+--------------+-------+-------+
| Pivo v KEG sudech obsahující více | 200 | 200 | | 400 | - | - |
| než 0,5 % přidaného | | | | | | |
| fermentovatelného cukru a/nebo | | | | | | |
| ovocné šťávy či koncentrátů | | | | | | |
+--------------------------------------+---------+---------+-------+--------------+-------+-------+
| Neloupané čerstvé citrusové plody | 20 | - | - | - | - | - |
| (pouze k ošetření povrchu) | | | | | | |
+--------------------------------------+---------+---------+-------+--------------+-------+-------+
| Doplňky stravy stanovené vyhláškou | - | - | | 1 000 ve | - | -.". |
| č. 225/2008 Sb. v sušené formě s | | | | výrobku | | |
| obsahem přípravků vitaminu A a | | | | určeném k | | |
| kombinací vitaminu A a D | | | | přímé | | |
| | | | | spotřebě | | |
+--------------------------------------+---------+---------+-------+--------------+-------+-------+
7. V příloze č. 6 se na konci tabulky č. 4 doplňují nové položky, které znějí:
+------------------------------------------------------------------------------+------------------+
| "borůvky (pouze Vaccinium corymbosum) | 10 |
+------------------------------------------------------------------------------+------------------+
| skořice (pouze Cinnamomum ceylanicum) | 150.". |
+------------------------------------------------------------------------------+------------------+
8. V příloze č. 6 tabulka č. 5 zní:
"Tabulka č. 5
Seznam dalších konzervantů povolených při výrobě potravin nebo skupiny potravin a podmínky jejich použití
+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+
| | | | -1 |
| Číslo E | Konzervant | Potravina nebo skupina potravin | NPM mg.l |
| | | | -1 |
| | | | resp. mg.kg |
+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+
| E 234 | nisin *) | pudinky ze semoliny a tapioky | 3 |
| | | a podobné výrobky | |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | zrající sýry a tavené sýry | 12,5 |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | Clotted cream | 10 |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | Mascarpone | 10 |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | tekutá pasterizovaná vejce (bílek, | 6,25 |
| | | žloutek nebo celá vejce | |
+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+
| | | | -2 |
| E 235 | natamycin | sýry přírodní tvrdé, polotvrdé, | 1 mg.dm |
| | (synonymum: | poloměkké - jen k ošetření povrchu | nepřítomnost |
| | pimaricin) | | v hloubce 5 mm |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | | -2 |
| | | trvanlivé salámy a trvanlivé masné | 1 mg.dm |
| | | výrobky sušené studeným kouřem - jen | nepřítomnost |
| | | k ošetření povrchu | v hloubce 5 mm |
+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+
| E 239 | hexamethylentetramin | sýr "Provolone" | 25 |
| | | | zbytkové |
| | | | množství jako |
| | | | formaldehyd |
+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+
| E 242 | dimethyldiuhličitan | ochucené nealkoholické nápoje | 250 |
| | | | dávkování při |
| | | | výrobě, |
| | | | residua nesmí být |
| | | | detekovatelná |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | tekuté čajové koncentráty | 250 |
| | | | dávkování při |
| | | | výrobě, |
| | | | residua nesmí být |
| | | | detekovatelná |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | nealkoholické víno | 250 |
| | | | dávkování při |
| | | | výrobě, |
| | | | residua nesmí být |
| | | | detekovatelná |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | jablečné víno (cider), hruškové víno | 250 |
| | | (poiré), ovocná vína | dávkování při |
| | | | výrobě, |
| | | | residua nesmí být |
| | | | detekovatelná |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | vína s nízkým obsahem alkoholu | 250 |
| | | | dávkování při |
| | | | výrobě, |
| | | | residua nesmí být |
| | | | detekovatelná |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | ochucené nápoje na bázi vína | 250 |
| | | a výrobky z oblasti působnosti nařízení | dávkování při |
| | | Rady (EHS) č. 1601/91 2) | výrobě, |
| | | | residua nesmí být |
| | | | detekovatelná |
+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+
| E 280 | kyselina propionová | balený plátkový chléb s trvanlivostí | 3 000 |
| E 281 | propionát sodný | delší než 5 dnů a žitný chléb | jako kyselina |
| E 282 | propionát vápenatý | | propionová |
| E 283 | propionát draselný +-------------------------------------------+--------------------+
| | | chléb se sníženým obsahem energie s | 2 000 |
| | | trvanlivostí delší než 5 dnů | jako kyselina |
| | | | propionová |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | předpečený balený chléb s trvanlivostí | 2 000 |
| | | delší než 5 dnů | jako kyselina |
| | | | propionová |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | balené jemné pečivo, cukrářské | 2 000 |
| | | výrobky z mouky s trvanlivostí delší | jako kyselina |
| | | než 5 dnů s vodní aktivitou vyšší než | propionová |
| | | 0,65 a balené výrobky "rolls", "buns" | |
| | | a "pitta" | |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | balený chléb s trvanlivostí delší než | 1 000 |
| | | 5 dnů | jako kyselina |
| | | | propionová |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | "Christmas pudding" | 1 000 |
| | | | jako kyselina |
| | | | propionová |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | balený "polsebrod", "boller" a "dansk | 2 000 |
| | | flutes" | jako kyselina |
| | | | propionová |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | sýr a analogy sýra (pouze k ošetření | NM |
| | | povrchu) | |
+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+
| E 284 | kyselina boritá | kaviár | 4 000 |
+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+
| E 285 | tetraboritan sodný | kaviár | 4 000 |
| | | | jako kyselina |
| | | | boritá |
+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+
| E 1105 | lysozym | sýr přírodní zrající | NM |
| | +-------------------------------------------+--------------------+
| | | víno v souladu s nařízením Komise | NM |
| | | (ES) č. 606/2009 2) | |
+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+
Poznámka:
*) Tato látka se může nacházet v některých sýrech v důsledku procesu fermentace.".
9. Příloha č. 7 zní:
"Příloha č. 7
Seznam antioxidantů povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití
+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+
| | | | NPM |
| Číslo E | Antioxidant | Potravina nebo skupina potravin | -1 |
| | | | mg.kg |
+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+
| E 310 | Propylgalát | tuky a oleje pro výrobu tepelně | 200 *) |
| E 311 | Oktylgalát | opracovaných potravin | (galáty, TBHQ a |
| E 312 | Dodecylgalát | | BHA jednotlivě |
| E 319 | Terciární butyl- | oleje a tuky na smažení, kromě oleje z | nebo v kombinaci) |
| E 320 | hydrochinon (TBHQ) | olivových výlisků | |
| E 321 | Butylhydroxyanisol | sádlo; rybí tuk; hovězí lůj, drůbeží tuk | 100 *) |
| | (BHA) | a skopový lůj | (BHA) |
| | Butylhydroxytoluen | | obojí vyjádřeno |
| | (BHT) | | na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | směsi pro přípravu moučníků | 200 |
| | | snacky na bázi obilovin | (galáty, TBHQ |
| | | sušené mléko pro prodejní automaty | a BHA jednotlivě |
| | | | nebo v kombinaci) |
| | | sušené polévky a vývary | vyjádřeno na tuk |
| | | omáčky | |
| | | sušené maso | |
| | | zpracovaná ořechová jádra | |
| | | předvařené obiloviny | |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | kořenící a ochucovací přípravky | 200 |
| | | | (galáty, a BHA |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | sušené brambory | 25 |
| | | | (galáty, TBHQ a |
| | | | BHA jednotlivě |
| | | | nebo v kombinaci) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | žvýkačky | 400 |
| | | | (galáty, TBHQ a |
| | | | BHA jednotlivě |
| | | | nebo v kombinaci) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou č. | 400 |
| | | 225/2008 Sb. | (galáty, TBHQ a |
| | | | BHA jednotlivě |
| | | | nebo v kombinaci) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | vonné silice | 1 000 |
| | | | (galáty, TBHQ, BHT |
| | | | a BHA jednotlivě |
| | | | nebo v kombinaci) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | látky určené k aromatizaci jiné než vonné | 100 *) |
| | | silice | (galáty jednotlivě |
| | | | nebo v kombinaci |
| | | | 200 |
| | | | (TBHQ a BHA |
| | | | jednotlivě nebo |
| | | | v kombinaci) |
+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+
| E 315 | Kyselina | masné výrobky nasolené či naložené do | 500 |
| | erythorbová | solící směsi a masné konzervy | (jako kyselina |
| | (synonymum: | | erythorbová) |
| | kyselina +--------------------------------------------+--------------------+
| | isoaskorbová) | rybí konzervy a polokonzervy | 1 500 |
| | | | (jako kyselina |
| E 316 | Erythorban sodný | | erythorbová) |
| | (synonymum: +--------------------------------------------+--------------------+
| | isoaskorbát sodný) | zmrazené a hluboce zmrazené ryby s | 1 500 |
| | | červenou kůží | (jako kyselina |
| | | | erythorbová) |
+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+
| E 392 | Rozmarýnové | rostlinné oleje (kromě panenských olejů a | 30 |
| | extrakty | olivových olejů) a tuky s obsahem | (jako součet |
| | | polynenasycených mastných kyselin vyšším | karnosolu a |
| | | než 15 % hmotnostních z celkového množství | karnosolové |
| | | mastných kyselin pro použití v tepelně | kyseliny) |
| | | neošetřených potravinářských výrobcích | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | rybí oleje a olej z mořských řas | 50 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | hovězí a ovčí lůj, drůbeží a vepřový tuk | 50 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | tuky a oleje pro profesionální výrobu | 50 |
| | | tepelně ošetřených potravin | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | fritovací oleje a fritovací tuk, kromě | 50 |
| | | olivového oleje a oleje z výlisků oliv | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | snacky na bázi obilovin, brambor nebo | 50 |
| | | škrobu | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | omáčky | 100 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | jemné pekárenské výrobky | 200 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou č. | 400 |
| | | 225/2008 Sb. | (jako součet |
| | | | kamosolu a |
| | | | kamosolové |
| | | | kyseliny) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | sušené brambory | 200 |
| | | | (jako součet |
| | | | kamosolu a |
| | | | kamosolové |
| | | | kyseliny) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | vaječné výrobky | 200 |
| | | | (jako součet |
| | | | kamosolu a |
| | | | kamosolové |
| | | | kyseliny) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | žvýkačky | 200 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | mléko v prášku pro použití v prodejních | 200 |
| | | automatech | (jako součet |
| | | | karnosolu |
| | | | a karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | koření a ochucovadla | 200 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu |
| | | | a karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | zpracované ořechy | 200 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu |
| | | | a karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | dehydrované polévky a vývary | 50 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | sušené maso | 150 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | masné a rybí výrobky, kromě sušeného | 150 |
| | | masa a sušených masných výrobků | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | | | vyjádřeno na tuk |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | sušené masné výrobky | 100 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | potravinářská aromata | 1 000 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
| | +--------------------------------------------+--------------------+
| | | sušené mléko pro výrobu zmrzliny | 30 |
| | | | (jako součet |
| | | | karnosolu a |
| | | | karnosolové |
| | | | kyseliny) |
+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+
| E 586 | 4-hexylresorcinol | čerství, zmrazení a hluboko zmrazení | 2 |
| | | korýši | zbytkové množství |
| | | | v mase korýšů |
+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+
Poznámka:
Pokud jsou galáty, TBHQ, BHA a BHT použity v kombinaci, musí být jejich jednotlivá množství úměrně snížena tak, aby jejich celkové množství nepřekročilo nejvyšší povolené množství.".
10. V příloze č. 8 položka "Polyethylenglykol 6000" zní:"
+-------------+---------------------------------------------+-------------------------------------+
| "E 1521 | Polyethylenglykol | sladidla.". |
+-------------+---------------------------------------------+-------------------------------------+
11. V příloze č. 9 se na konci tabulky č. 4 doplňuje nová položka, která zní:
+-------------+---------------------+------------------------------------------+------------------+
| "E 920 | L-cystein | sušenky pro kojence a malé děti | 1 000.". |
+-------------+---------------------+------------------------------------------+------------------+
12. Příloha č. 10 zní:
"Příloha č. 10
Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití
Tabulka č. 1
Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Látka | Podmínky použití | NPM reziduí |
| | | rozpouštědla |
| | | v extrahované potravině |
| | | -1 |
| | | mg.kg |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Hexan *) | Výroba nebo frakcionace tuků a olejů, | 1 |
| | výroba kakaového másla | v tuku, oleji či kakaovém |
| | | prášku |
| +-----------------------------------------------+---------------------------+
| | Výroba či frakcionace bílkovinných | 10 |
| | produktů a odtučněných mlýnských | v bílkovinném produktu či |
| | výrobků | mlýnském výrobku |
| | +---------------------------+
| | | 30 |
| | | v odtučněném sojovém |
| | | produktu při prodeji |
| | | spotřebiteli |
| +-----------------------------------------------+---------------------------+
| | Výroba odtučněných obilních klíčků | 5 |
| | | v odtučněných klíčcích |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Methylacetát | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo | 20 |
| | odstraňování senzoricky nežádoucích | v kávě a čaji |
| | látek a hořčin z těchto produktů | |
| +-----------------------------------------------+---------------------------+
| | Výroba cukru z melasy | 1 |
| | | v cukru |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Ethylmethyl-keton, | Frakcionace tuků a olejů | 5 |
| synon. butan-2-on | | v tuku či oleji |
| +-----------------------------------------------+---------------------------+
| | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se | 20 |
| | sníženým obsahem kofeinu nebo | v kávě a čaji |
| | odstraňování senzoricky nežádoucích | |
| | látek a hořčin z těchto produktů | |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Dichlormethan | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se | 2 |
| | sníženým obsahem kofeinu nebo | v pražené kávě |
| | odstraňování senzoricky nežádoucích | 5 |
| | látek a hořčin z těchto produktů | v čaji |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Methanol | Výroba potravin | 10 |
| | | v potravině |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Propan-2-ol synon. | Výroba potravin | 10 |
| isopropylalkohol | | v potravině |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
| Dimethylether | Výroba odtučněných bílkovinných potravin | 0,009 |
| | živočišného původu | v odtučněné bílkovinné |
| | | potravině |
+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+
Poznámka:
*) Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C.
Tabulka č. 2
Nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině
+-------------------------+---------------------------------------------+
| Látka | NPM reziduí rozpouštědla v potravině při |
| | použití extrakčních rozpouštědel při |
| | přípravě látek určených k aromatizaci |
| | z přírodních aromatických surovin |
| | -1 |
| | mg.kg |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| diethylether | 2 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| hexan *) | 1 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| methylacetát | 1 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| butan-1-ol | 1 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| butan-2-ol | 1 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| ethylmethylketon | 1 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| dichlormethan | 0,02 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| 1,1,1,2-tetrafluorethan | 0,02 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| propanol | 1 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| cyklohexan | 1 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| methanol | 1,5 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
| propan-2-ol | 1 |
+-------------------------+---------------------------------------------+
Poznámka:
*) Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C.".