CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 122/2011 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, ve znění vyhlášky č. 130/2010 Sb. Čl. I

Čl. I

122/2011 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, ve znění vyhlášky č. 130/2010 Sb.

Čl. I

Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel, ve znění vyhlášky č. 130/2010 Sb., se mění takto:

1. V § 1 odstavec 1 včetně poznámek pod čarou č. 1 a 2 zní:

"§ 1

Předmět úpravy

(1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie 2) a upravuje množství a druhy přídatných látek, podmínky jejich použití při výrobě potravin, stanoví potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat, a upravuje podmínky a požadavky na použití extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.

------------------------------------------------------------------

1) Přílohy I, II, III, IV a V směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/36/ES ze dne 30. června 1994 o barvivech pro použití v potravinách.

Přílohy I, II, III, IV, V a VI směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/2/ES ze dne 20. února 1995 o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla, ve znění směrnice 96/85/ES, směrnice 98/72/ES, směrnice 2001/5/ES, směrnice 2003/52/ES, směrnice 2003/114/ES, směrnice 2006/52/ES a směrnice 2010/69/EU.

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES ze dne 23. dubna 2009 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.

Směrnice Komise 2009/163/EU ze dne 22. prosince 2009, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/35/ES o náhradních sladidlech pro použití v potravinách, pokud jde o neotam.

Směrnice Komise 2010/59/EU ze dne 26. srpna 2010, o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.

Směrnice Komise 2010/69/EU ze dne 22. října 2010, kterou se mění přílohy směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/2/ES o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla.

2) Nařízení Rady (EHS) č. 1601/91 ze dne 10. června 1991, kterým se stanoví obecná pravidla pro definici, označování a obchodní úpravu aromatizovaných vín, aromatizovaných vinných nápojů a aromatizovaných vinných koktejlů.

Nařízení Rady (ES) č. 1037/2001 ze dne 22. května 2001, kterým se povoluje nabízení nebo dodávání některých dovážených vín, u nichž mohlo být použito enologických postupů nestanovených v nařízení (ES) č. 1493/1999, k přímé lidské spotřebě.

Nařízení Rady (ES) č. 2585/2001 ze dne 19. prosince 2001, kterým se mění nařízení (ES) č. 1493/1999 o společné organizaci trhu s vínem.

Nařízení Rady (ES) č. 527/2003 ze dne 17. března 2003, kterým se povoluje nabízení nebo dodávání některých vín dovážených z Argentiny, u nichž mohlo být použito enologických postupů nestanovených v nařízení (ES) č. 1493/1999, k přímé lidské spotřebě.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS.

Nařízení Komise (ES) č. 884/2007 ze dne 26. července 2007 o mimořádných opatřeních, kterými se pozastavuje používání barviva E 128 červeň 2G jako potravinového barviva.

Nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007, kterým se stanoví společná organizace zemědělských trhů a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty (jednotné nařízení o společné organizaci trhů).

Nařízení Rady (ES) č. 3/2008 ze dne 17. prosince 2007 o informačních a propagačních opatřeních na podporu zemědělských produktů na vnitřním trhu a ve třetích zemích.

Nařízení Komise (ES) č. 555/2008 ze dne 27. června 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008 o společné organizaci trhu s vínem, pokud jde o programy podpory, obchod se třetími zeměmi, produkční potenciál a kontroly v odvětví vína.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách.

Nařízení Komise (ES) č. 606/2009 ze dne 10. července 2009, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008, pokud jde o druhy výrobků z révy vinné, enologické postupy a omezení, která se na ně použijí.

Nařízení Komise (ES) č. 607/2009 ze dne 14. července 2009, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008, pokud jde o chráněná označení původu a zeměpisná označení, tradiční výrazy, označování a obchodní úpravu některých vinařských produktů.".

2. V § 2 se na konci písmene d) tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena e) a f), která znějí:

"e) rozpouštědlem látka používaná k rozpouštění potravin nebo jejich součástí včetně všech kontaminujících látek, které se vyskytují v potravinách nebo na jejich povrchu,

f) extrakčním rozpouštědlem rozpouštědlo, které se používá při extrakčním procesu během zpracování surovin, potravin nebo jejich součástí nebo složek a jež se odstraňuje, které však může vést k nezamýšlenému, ale technicky nevyhnutelnému výskytu reziduí nebo derivátů v potravinách nebo ve složkách potravin.".

3. Příloha č. 2 včetně poznámky pod čarou č. 4 zní:

"Příloha č. 2

Seznam dalších přídatných látek povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin s výjimkou barviv a sladidel a podmínky jejich použití

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| | | | -1 |

| Číslo E | Přídatná látka | Potravina nebo skupina potravin | NPM #) mg.l |

| | | | -1 |

| | | | resp. mg.kg |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 297 | Kyselina fumarová | náplně a sladké dezertní omáčky | 2 500 |

| | | (toppingy) pro jemné a trvanlivé pečivo | |

| | | a cukrářské výrobky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky | 1 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | gelovité deserty | 4 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | deserty s ovocnou příchutí | 4 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | práškové směsi pro přípravu desertů | 4 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | práškové výrobky pro přípravu nápojů | 1 000 |

| | | na bázi ovoce | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | instantní výrobky pro přípravu | 1 000 |

| | | aromatizovaného čaje a | |

| | | aromatizovaných instantních bylinných | |

| | | čajů | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | žvýkačka | 2 000 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| Podle uvedených aplikacích mohou být nejvyšší množství kyseliny fosforečné a fosforečnanů |

| E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 a E 452 přidána jednotlivě nebo v kombinaci |

| (vyjádřeno jako P O ) |

| 2 5 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 338 | Kyselina fosforečná | ochucené nealkoholické nápoje | 700 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| E 339 | Fosforečnany sodné | sterilované a UHT mléko | 1 000 |

| | (i) dihydrogen- +------------------------------------------+----------------+

| | fosforečnan sodný | proslazené ovoce | 800 |

| | (ii) monohydrogen- +------------------------------------------+----------------+

| | fosforečnan sodný | ovocné přípravky | 800 |

| | (iii) fosforečnan sodný +------------------------------------------+----------------+

| | | zahuštěné mléko do 28 % sušiny | 1 000 |

| E 340 | Fosforečnany draselné +------------------------------------------+----------------+

| | (i) dihydrogen- | zahuštěné mléko s obsahem sušiny 28 % | 1 500 |

| | fosforečnan draselný | a více | |

| | (ii) monohydrogen- +------------------------------------------+----------------+

| | fosforečnan draselný | sušené mléko a sušené odtučněné mléko | 2 500 |

| | (iii) fosforečnan | | |

| | draselný +------------------------------------------+----------------+

| | | pasterovaná, sterilovaná a UHT smetana | 5 000 |

| E 341 | Fosforečnany vápenaté +------------------------------------------+----------------+

| | (i) dihydrogen- | šlehaná smetana a její náhrady s obsahem | 5 000 |

| | fosforečnan vápenatý | rostlinného tuku | |

| | (ii) monohydrogen- +------------------------------------------+----------------+

| | fosforečnan vápenatý | nápoje pro sportovce a balené stolní | 500 |

| | (iii) fosforečnan | vody | |

| | vápenatý +------------------------------------------+----------------+

| | | nápoje na bázi čokolády a sladu | 2 000 |

| E 343 | Fosforečnany hořečnaté +------------------------------------------+----------------+

| | (i) dihydrogen- | nápoje s obsahem rostlinných bílkovin | 20 000 |

| | fosforečnan hořečnatý +------------------------------------------+----------------+

| | (ii) hydrogen- | alkoholické nápoje (mimo piva a vína) | 1 000 |

| | fosforečnan hořečnatý +------------------------------------------+----------------+

| | | nápoje na bázi kávy pro prodejní | 2 000 |

| E 450 | Difosforečnany | automaty | |

| | (i) dihydrogen- +------------------------------------------+----------------+

| | difosforečnan sodný | instantní čaje a bylinné čaje | 2 000 |

| | (ii) monohydrogen- +------------------------------------------+----------------+

| | difosforečnan sodný | nezrající sýry (kromě sýra "Mozzarella") | 2 000 |

| | (iii) difosforečnan +------------------------------------------+----------------+

| | sodný | tavené sýry a analogy tavených sýrů | 20 000 |

| | (v) difosforečnan +------------------------------------------+----------------+

| | draselný | masné výrobky | 5 000 |

| | (vi) difosforečnan +------------------------------------------+----------------+

| | vápenatý | sůl, náhrady soli | 10 000 |

| | (vii) dihydrogendi- +------------------------------------------+----------------+

| | fosforečnan vápenatý | práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 30 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| E 451 | Trifosforečnany | práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 50 000 |

| | (i) trifosforečnan | pro prodejní automaty | |

| | sodný | | |

| | (ii) trifosforečnan +------------------------------------------+----------------+

| | draselný | mražené krémy, zmrzliny | 1 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| E 452 | Polyfosforečnany | deserty s výjimkou mražených krémů a | 3 000 |

| | (i) polyfosforečnan | zmrzlin | |

| | sodný +------------------------------------------+----------------+

| | (ii) polyfosforečnan | práškové směsi pro přípravu desertů | 7 000 |

| | draselný +------------------------------------------+----------------+

| | (iii) polyfosforečnan | sušené práškové potraviny | 10 000 |

| | sodnovápenatý +------------------------------------------+----------------+

| | (iv) polyfosforečnan | těstoviny | 2 000 |

| | vápenatý +------------------------------------------+----------------+

| | | směs k přípravě šlehaného těsta | 12 000 |

| | | a k obalování potravin před smažením | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | výrobky z brambor (včetně zmrazených, | 5 000 |

| | | chlazených a sušených) a zmrazené a | |

| | | předsmažené brambory | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | mouka | 2 500 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | mouka s kypřícím práškem do pečiva | 20 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 20 000 |

| | | výrobky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | sladké dezertní omáčky (toppingy) a | 3 000 |

| | | podobné výrobky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | studené omáčky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | polévky a vývary | 3 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | žvýkačky | NM ##) |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | obilné snídaně | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | snacky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | surimi | 1 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | zmrazené rybí filé (nezpracované) | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | pasty z ryb a korýšů | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | zmrazení měkkýši a korýši, zpracovaní | 5 000 |

| | | a nezpracovaní | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | konzervované výrobky z korýšů | 1 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | moučkový cukr | 10 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | tekutá vejce (bílek, žloutek nebo | 10 000 |

| | | vaječné obsahy) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | leštící látky pro masné a zeleninové | 4 000 |

| | | výrobky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | roztíratelné, směsné roztíratelné a | 5 000 |

| | | tekuté emulgované tuky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | mlékárenské máslo se smetanovým zákysem | 2 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | rozprašovací vodní emulze na bázi vody | 30 000 |

| | | pro potírání pečících plechů | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy v pevné formě stanovené | NM |

| | | vyhláškou č. 225/2008 Sb. 4) v pevné | |

| | | formě | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | potraviny pro zvláštní výživové účely | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | aromata | 40 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | kypřící prášek | NM |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | "soda bread" | 20 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | sportovní nápoje s obsahem syrovátkových | 4 000 |

| | | bílkovin | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 353 | Kyselina metavinná | víno | 100 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | "Made wine" | 100 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 355 | Kyselina adipová | náplně a sladké dezertní omáčky | 2 000 |

| E 356 | Adipát sodný | (toppingy) pro jemné a trvanlivé pečivo | jako kyselina |

| E 357 | Adipát draselný | a cukrářské výrobky | adipová |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | gelovité deserty | 6 000 |

| | | | jako kyselina |

| | | | adipová |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | deserty s ovocnou příchutí | 1 000 |

| | | | jako kyselina |

| | | | adipová |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | práškové směsi pro přípravu desertů | 1 000 |

| | | | jako kyselina |

| | | | adipová |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | nápoje v prášku | 10 000 |

| | | | jako kyselina |

| | | | adipová |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 363 | Kyselina jantarová | deserty | 6 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | polévky a vývary | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | nápoje v prášku | 3 000 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 385 | Dvojsodno-vápenatá | studené emulgované omáčky | 75 |

| | sůl kyseliny ethylen- +------------------------------------------+----------------+

| | diamintetraoctové | sterilované luštěniny, sterilovaná | 250 |

| | (synonymum: | lusková zelenina, žampióny a artyčoky | |

| | kalciumdinatrium EDTA) +------------------------------------------+----------------+

| | | sterilované výrobky z korýšů a měkkýšů | 75 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | sterilované výrobky z ryb | 75 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | roztíratelné, směsné roztíratelné a | 100 |

| | | tekuté emulgované tuky s obsahem tuku | |

| | | nejvýše 41 % stanovené podle nařízení | |

| | | Rady (ES) č. 1234/2007 2) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | zmrazení a hluboko zmrazení korýši | 75 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | Libamáj, egészben és tömbben | 250 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 405 | Propan 1,2-diol-alginát | roztíratelné, směsné roztíratelné a | 3 000 |

| | (synonymum: | tekuté emulgované tuky | |

| | propylenglykol-alginát) +------------------------------------------+----------------+

| | | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 2 000 |

| | | výrobky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | náplně, sladké dezertní omáčky | 5 000 |

| | | (toppingy) a polevy pro jemné a | |

| | | trvanlivé pečivo, cukrářské výrobky a | |

| | | deserty s výjimkou mražených vodových | |

| | | krémů a zmrzlin | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky | 1 500 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | mražené vodové krémy a zmrzliny | 3 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | snacky na bázi obilovin či brambor | 3 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | studené omáčky | 8 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | žvýkačky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | ovocné a zeleninové přípravky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | ochucené nealkoholické nápoje | 300 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | emulzní likéry | 10 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 1 200 |

| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. 3) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 1 000 |

| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | pivo | 100 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cider kromě "cidre bouché" | 100 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 416 | Guma karaya | snacky na bázi obilovin či brambor | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | polevy na ořechová jádra | 10 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | náplně, sladké dezertní omáčky | 5 000 |

| | | (toppingy) a polevy pro jemné | |

| | | a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | deserty | 6 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | studené emulgované omáčky | 10 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | vaječné likéry | 10 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | žvýkačky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |

| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | aromata | 50 000 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 420 | Sorbitol | potraviny obecně | NM |

| | (i) sorbitol | (kromě nápojů a potravin uvedených v | jiný účel |

| | (ii) sorbitolový sirup | § 4 odst. 3, potravin pro zvláštní | než sladidla |

| | | kojeneckou a dětskou výživu a potravin | |

| E 421 | Mannitol | uvedených v příloze č. 3) k této | |

| E 953 | Isomalt | vyhlášce) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | zmrazené nezpracované ryby, korýši, | NM |

| E 965 | Maltitol | měkkýši a hlavonožci | jiný účel |

| | (i) maltitol | | než sladidla |

| | (ii) maltitolový sirup +------------------------------------------+----------------+

| | | likéry | NM |

| E 966 | Laktitol | | jiný účel |

| E 967 | Xylitol | | než sladidla |

| E 968 | Erytritol | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 425 | Konjak *) | potraviny obecně | 10 000 |

| | i) konjaková guma | (kromě potravin uvedených v § 4 odst. 3, | |

| | ii) konjakový | potravin pro zvláštní kojeneckou a | |

| | glukomannan | dětskou výživu, potravin uvedených | |

| | jednotlivě nebo | v příloze č. 3 k této vyhlášce a želé | |

| | v kombinaci | cukrovinek včetně "mini-cups") | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 426 | Sójová hemicelulosa | nápoje na bázi mléka určené pro | 5 000 |

| | | maloobchodní prodej | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou, | 1 500 |

| | | č. 225/2008 Sb. | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | emulgované omáčky | 30 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | balené jemné pekařské zboží určené pro | 10 000 |

| | | maloobchodní prodej | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | balené hotové orientální nudle určené | 10 000 |

| | | pro maloobchodní prodej | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | balená hotová rýže určená pro | 10 000 |

| | | maloobchodní prodej | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | balené zpracované produkty z brambor | 10 000 |

| | | a rýže (včetně zmrazených, hluboce | |

| | | zmrazených, chlazených a sušených | |

| | | produktů) určené pro maloobchodní prodej | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | sušené, zahuštěné, zmrazené nebo hluboce | 10 000 |

| | | zmrazené vaječné výrobky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | želé cukrovinky, kromě želé cukrovinek | 10 000 |

| | | ve tvaru minipohárků | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 427 | Kasiová guma | potravinářský a nápojový led | 2 500 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | fermentované mléčné výrobky s výjimkou | 2 500 |

| | | živých fermentovaných mléčných výrobků | |

| | | bez příchuti | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | deserty na bázi mléka a obdobné výrobky | 2 500 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | náplně, sladké omáčky (toppingy) a | 2 500 |

| | | polevy pro jemné pekárenské výrobky a | |

| | | deserty | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | zpracované sýry | 2 500 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | omáčky a salátové zálivky (dressingy) | 2 500 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | dehydrované polévky a vývary | 2 500 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | tepelně ošetřené masné výrobky | 1 500 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 432 | Polyoxyethylen- | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 3 000 |

| | sorbitanmonolaurát | výrobky | |

| | (synonymum: +------------------------------------------+----------------+

| | Polysorbate 20) | roztíratelné, směsné roztíratelné | 10 000 |

| | | a tekuté emulgované tuky pro pekařské | |

| E 433 | Polyoxyethylen- | účely | |

| | sorbitanmonooleát +------------------------------------------+----------------+

| | (synonymum: | nemléčné náhrady mléka a smetany | 5 000 |

| | Polysorbate 80) +------------------------------------------+----------------+

| | | mražené krémy, zmrzliny | 1 000 |

| E 434 | Polyoxyethylen- +------------------------------------------+----------------+

| | sorbitanmono-palmitát | deserty s výjimkou mražených krému a | 3 000 |

| | (synonymum: | zmrzlin | |

| | Polysorbate 40) +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky | 1 000 |

| E 435 | Polyoxyethylen- +------------------------------------------+----------------+

| | sorbitanmonostearát | studené emulgované omáčky | 5 000 |

| | (synonymum: +------------------------------------------+----------------+

| | Polysorbate 60) | polévky | 1 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| E 436 | Polyoxyethylen- | žvýkačky | 5 000 |

| | sorbitantristearát +------------------------------------------+----------------+

| | (synonymum: | potraviny pro zvláštní léčebné účely | 1 000 |

| | Polysorbate 65) | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | jednotlivě nebo | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |

| | v kombinaci | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | aromata kromě tekutých kouřových | 10 000 |

| | | aromat a látek na bázi oleoresinů | |

| | | z koření ***) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | potraviny obsahující tekutá kouřová | 1 000 |

| | | aromata a aromata na bázi oleoresinů | |

| | | z koření | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 442 | Amonné soli | kakaové a čokoládové výrobky včetně | 10 000 |

| | fostatidových kyselin | náplní, cukrovinky na bázi těchto | |

| | (synonymum: | výrobků | |

| | Emulgátor RM, | | |

| | Emulgátor LM) | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 444 | Acetát isobutyrát- | nealkoholické ochucené zakalené nápoje | 300 |

| | sacharosy +------------------------------------------+----------------+

| | | ochucené alkoholické zakalené nápoje | 300 |

| | | s obsahem alkoholu nižším než 15 % V/V | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 445 | Glycerolester | nealkoholické ochucené zakalené nápoje | 100 |

| | borovicové pryskyřice +------------------------------------------+----------------+

| | | alkoholické zakalené nápoje s obsahem | 100 |

| | | alkoholu 15 % V/V a více | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | alkoholické zakalené nápoje s obsahem | 100 |

| | | alkoholu méně než 15 % V/V | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | ošetření povrchu citrusových plodů | 50 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 459 | Beta-cyklodextrin | potraviny ve formě tablet | NM |

| | | a potahovaných tablet | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | aromata zapouzdřená v těchto | |

| | | potravinových skupinách: | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - ochucené čaje a ochucené instantní | 500 |

| | | práškové nápoje | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - ochucené snacky | 1 000 |

| | | | v potravinách |

| | | | určených |

| | | | k přímé |

| | | | spotřebě nebo |

| | | | připravovaných |

| | | | podle návodu |

| | | | výrobce |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 468 | Zesíťovaná sodná sůl | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 30 000 |

| | karboxy- | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |

| | methylcelulosy | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 473 | Estery sacharosy | konzervovaný výluh z kávy | 1 000 |

| | s mastnými kyselinami +------------------------------------------+----------------+

| | (z jedlých tuků) | tepelně opracované masné výrobky | 5 000 |

| | (synonymum: Cukroestery)| | v přepočtu na |

| | | | tuk |

| E 474 | Cukroglyceridy +------------------------------------------+----------------+

| | jednotlivě nebo | roztíratelné, směsné roztíratelné | 10 000 |

| | v kombinaci | a tekuté emulgované tuky pro pekařské | |

| | | účely | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 10 000 |

| | | výrobky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 20 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | mražené krémy, zmrzliny | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | deserty | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | studené omáčky | 10 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | polévky a vývary | 2 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | čerstvé ovoce (k ošetření povrchu) | NM |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | alkoholické nápoje (kromě piva a vína) | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | práškové směsi pro přípravu teplých | 10 000 |

| | | nápojů | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | nápoje na bázi mléka | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 5 000 |

| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |

| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | žvýkačky | 10 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | nealkoholické nápoje na bázi anýzu | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | nealkoholické nápoje na bázi kokosu a | 5 000 |

| | | mandlí | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | nemléčné náhrady smetany a mléka | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | trvanlivá smetana a trvanlivá smetana | 5 000 |

| | | se sníženým obsahem tuku | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 475 | Estery polyglycerolu s | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 10 000 |

| | mastnými kyselinami | výrobky | |

| | (z jedlých tuků) +------------------------------------------+----------------+

| | | emulzní likéry | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | výrobky z vajec | 1 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | práškové náhrady mléka do teplých nápojů | 500 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | žvýkačky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | emulgované tuky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | nemléčné náhrady mléka a smetany | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky | 2 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | deserty | 2 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 5 000 |

| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |

| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | obilné snídaně typu "Granola" | 10 000 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 476 | Polyglycerol-polyricin- | mlékárenské máslo, roztíratelné, směsné | 4 000 |

| | oleát | roztíratelné a tekuté emulgované tuky | |

| | | s obsahem tuku nejvýše 41 %, podobné | |

| | | roztíratelné výrobky s obsahem tuku méně | |

| | | než 10 % | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | dresingy | 4 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | čokoláda, čokoládové bonbony | 5 000 |

| | | a cukrovinky na bázi čokolády nebo kakaa | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 477 | Estery propan-1,2-diolu | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 5 000 |

| | s mastnými kyselinami | výrobky | |

| | (z jedlých tuků) +------------------------------------------+----------------+

| | | emulgované tuky pro pekařské účely | 10 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | nemléčné náhrady mléka a smetany | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | práškové náhrady mléka do teplých | 1 000 |

| | | nápojů | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | mražené krémy, zmrzliny | 3 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | deserty s výjimkou mražených krému a | 5 000 |

| | | zmrzlin | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | přípravky nahrazující smetanu ke šlehání | 30 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 1 000 |

| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 479b | Směsný produkt | roztíratelné, směsné roztíratelné | 5 000 |

| | interakce tepelně | a tekuté emulgované tuky pro smažení | |

| | oxidovaného sojového | | |

| | oleje s mono- a | | |

| | diglyceridy mastných | | |

| | kyselin z jedlých tuků | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 481 | Stearoyl-2-laktylát | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 5 000 |

| | sodný | výrobky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| E 482 | Stearoyl-2-laktylát | předvařená rýže | 4 000 |

| | vápenatý +------------------------------------------+----------------+

| | jednotlivě nebo | obilné snídaně | 5 000 |

| | v kombinaci +------------------------------------------+----------------+

| | | emulzní likéry | 8 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | snacky na bázi obilovin | 2 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | žvýkačky | 2 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | roztíratelné, směsné roztíratelné a | 10 000 |

| | | tekuté emulgované tuky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | deserty | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | práškové náhrady mléka do teplých | 3 000 |

| | | nápojů | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | snacky na bázi obilovin a brambor | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | masové konzervy z mletého a | 4 000 |

| | | mělněného masa | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | práškové směsi pro přípravu teplých | 2 000 |

| | | nápojů | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 2 000 |

| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | chléb (kromě druhů uvedených v části 2) | 3 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | alkoholické nápoje s obsahem alkoholu | 8 000 |

| | | méně než 15 % (V/V) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | "Mostarda di frutta" | 2 000 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 483 | Stearyltartarát | pečivo (kromě druhů uvedených | 4 000 |

| | | v příloze č. 6 k této vyhlášce) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | deserty | 5 000 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 491 | Sorbitanmonostearát | jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské | 10 000 |

| E 492 | Sorbitantristearát | výrobky | |

| E 493 | Sorbitanmonolaurát +------------------------------------------+----------------+

| E 494 | Sorbitanmonooleát | sladké dezertní omáčky (toppingy) a | 5 000 |

| E 495 | Sorbitanmonopalmitát | polevy pro jemné a trvanlivé pečivo a | |

| | | cukrářské výrobky | |

| | (jednotlivě nebo v +------------------------------------------+----------------+

| | kombinaci) | rosoly (pouze E 493) | 25 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | roztíratelné, směsné roztíratelné a | 10 000 |

| | | tekuté emulgované tuky | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | nemléčné náhrady mléka a smetany | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | práškové náhrady mléka do teplých | 5 000 |

| | | nápojů | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | tekuté koncentráty z čaje, tekuté | 500 |

| | | koncentráty výluhů z ovoce a z bylin | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | mražené krémy, zmrzliny | 500 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | deserty s výjimkou mražených krémů a | 5 000 |

| | | zmrzlin | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky na bázi cukru | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | čokoláda a cukrovinky na bázi | 10 000 |

| | | čokolády a kakaa (pouze E 492) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | emulgované studené omáčky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | droždí | NM |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | žvýkačky | 5 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | potraviny pro zvláštní lékařské účely | 5 000 |

| | | stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb. | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |

| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 512 | Chlorid cínatý | konzervovaný bílý chřest | 25 |

| | | v plechovkách a sklenicích | jako cín |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 520 | Síran hlinitý | vaječný bílek | 30 |

| E 521 | Síran sodno-hlinitý +------------------------------------------+----------------+

| E 522 | Síran draselno-hlinitý | proslazené, v cukru obalené nebo | 200 |

| E 523 | Síran amonno-hlinitý | glazované ovoce a zelenina | jako hliník |

| | | | |

| | jednotlivě nebo | | |

| | v kombinaci | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 535 | Hexakyanoželeznatan | sůl a náhrady soli | 20 |

| | sodný | | jako |

| | (synonymum: | | ferrokyanid |

| | ferrokyanid sodný) | | draselný |

| | | | |

| E 536 | Hexakyanoželeznatan | | |

| | draselný (synonymum: | | |

| | ferrokyanid draselný) | | |

| | | | |

| E 538 | Hexakyanoželeznatan | | |

| | vápenatý | | |

| | (synonymum: | | |

| | ferrokyanid vápenatý) | | |

| | | | |

| | jednotlivě nebo | | |

| | v kombinaci | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 541 | Hydrogenfosforečnan | jemné pečivo (pouze "scones" | 1 000 |

| | sodnohlinitý | a piškotové pečivo) | jako hliník |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 551 | Oxid křemičitý | aromata (pouze E 551) | 50 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| E 552 | Křemičitan vápenatý | rýže (pouze E 553 b) | NM |

| | +------------------------------------------+----------------+

| E 533 a | Křemičitany hořečnaté | suché práškovité potraviny | 10 000 |

| | (i) křemičitan | (včetně cukrů) | |

| | hořečnatý +------------------------------------------+----------------+

| | (ii) trisilikát | jedlá sůl a náhrady soli | 10 000 |

| | hořečnatý +------------------------------------------+----------------+

| | (prostý azbestu) | plátkované nebo strouhané tvrdé, | 10 000 |

| | | polotvrdé a tavené sýry | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| E 553 b | Talek (prostý azbestu) | plátkované nebo strouhané náhrady sýra | 10 000 |

| | (synonymum: Mastek) | a náhrady taveného sýra | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| E 554 | Křemičitan | žvýkačky (pouze E 553 b) | NM |

| | sodnohlinitý +------------------------------------------+----------------+

| | | drobné masné výrobky (pouze E 553 b | NM |

| E 555 | Křemičitan | a pouze k ošetření povrchu) | |

| | draselnohlinitý +------------------------------------------+----------------+

| | | koření | 30 000 |

| E 556 | Křemičitan +------------------------------------------+----------------+

| | vápenatohlinitý | cukrovinky kromě čokolády | NM |

| | | (pouze k ošetření povrchu) | |

| E 559 | Křemičitan hlinitý +------------------------------------------+----------------+

| | (synonymum: Kaolin) | výrobky pro vymazání pečicích plechů | 30 000 |

| | | tukem | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | tabletované potraviny | NM |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |

| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 579 | Glukonát železnatý | olivy ztmavlé oxidací | 150 |

| | | | jako železo |

| E 585 | Mléčnan železnatý +------------------------------------------+----------------+

| | | olivy ztmavlé oxidací | 150 |

| | | | jako železo |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 620 | Kyselina glutamová | potraviny obecně | 10 000 |

| E 621 | Glutamát sodný | (kromě nápojů a potravin uvedených v | jako kyselina |

| E 622 | Glutamát draselný | § 4 odst. 3, potravin pro zvláštní | glutamová |

| E 623 | Glutamát vápenatý | kojeneckou a dětskou výživu a potravin | |

| E 624 | Glutamát amonný | uvedených v příloze č. 3 k této | |

| E 625 | Glutamát hořečnatý | vyhlášce) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | jednotlivě nebo | kořenící a ochucovací přípravky | NM |

| | v kombinaci | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 626 | Kyselina guanylová | potraviny obecně | 500 |

| E 627 | Guanylát sodný | (kromě potravin uvedených v části 1 | jako kyselina |

| E 628 | Guanylát draselný | oddíle C odstavci 3, části 2 a 3) | guanylová |

| E 629 | Guanylát vápenatý +------------------------------------------+----------------+

| E 630 | Kyselina inosinová | kořenící a ochucovací přípravky | NM |

| E 631 | Inosinát sodný | | |

| E 632 | Inosinát draselný | | |

| E 633 | Inosinát vápenatý | | |

| E 634 | Vápenaté soli 5'- | | |

| | ribonukleotidů | | |

| E 635 | Sodné soli 5'- | | |

| | ribonukleotidů | | |

| | jednotlivě nebo | | |

| | v kombinaci | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 650 | Octan zinečnatý | žvýkačky | 1 000 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 900 | Dimethylpolysiloxan | džemy, rosoly, marmelády a podobné | 10 |

| | | výrobky z ovoce, zahuštěné zeleninové | |

| | | protlaky včetně těchto výrobků | |

| | | se sníženou energetickou hodnotou | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | polévky a vývary | 10 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | tuky a oleje pro smažení | 10 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky (kromě čokolády) | 10 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | nealkoholické ochucené nápoje | 10 |

| | | a nápojové koncentráty k jejich | |

| | | přípravě | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | ananasová šťáva | 10 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | sterilované ovoce a zelenina | 10 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | směs k přípravě šlehaného těsta | 10 |

| | | a k obalování potravin před smažením | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | žvýkačky | 100 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | aromata | 10 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cider kromě "cidre bouché" | 10 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | "Sod ... Saft" | 10 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 901 | Včelí vosk bílý a žlutý | cukrovinky (pouze k leštění povrchu) | NM |

| E 902 | Kandelilový vosk +------------------------------------------+----------------+

| E 904 | Šelak | čokoláda a drobné jemné a trvanlivé | NM |

| | | pečivo s čokoládovou polevou (pouze k | |

| | | leštění povrchu) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | snacky (pouze k leštění povrchu) | NM |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | ořechová jádra | NM |

| | | (pouze k leštění povrchu) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | zrnková káva (pouze k leštění povrchu) | NM |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | čerstvé ovoce (skupina citrusových | NM |

| | | plodů, melouny, jablka, hrušky, | |

| | | broskve, ananasy) (pouze k ošetření | |

| | | povrchu) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | aromata pro nealkoholické ochucené | 200 |

| | | nápoje (pouze u E 901) | v ochucených |

| | | | nápojích |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |

| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | balené oplatky ke zmrzlině (pouze u | NM |

| | | E 901 a pouze pro leštění povrchu) | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 903 | Karnaubský vosk | vařená vejce ve skořápce (k ošetření | NM |

| | | povrchu) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | leštící látka pouze pro: | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - cukrovinky (včetně čokolády) | 500 |

| | | | 1 200 |

| | | | (jen pro |

| | | | žvýkačky) |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - drobné jemné a trvanlivé pečivo s | 200 |

| | | čokoládovou polevou | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - snacky | 200 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - ořechová jádra | 200 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - zrnková káva | 200 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - doplňky stravy | 200 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - čerstvé citrusové ovoce, melouny, | 200 |

| | | jablka, hrušky, broskve, ananasy | |

| | | (pouze k ošetření povrchu) | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 905 | Mikrokrystalický vosk | leštící látka pouze pro | 500 |

| | | - cukrovinky (včetně čokolády) | 1 200 |

| | | | (jen pro |

| | | | žvýkačky) |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - drobné jemné a trvanlivé pečivo s | 200 |

| | | čokoládovou polevou | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - snacky | 200 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 912 | Estery montanových | - ořechová jádra | 200 |

| | kyselin +------------------------------------------+----------------+

| E 914 | Oxidovaný | - zrnková káva | 200 |

| | polyetylénový vosk | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 927 b | Močovina | - doplňky stravy stanovené vyhláškou | 200 |

| | (synonymum: | č. 225/2008 Sb. | |

| | Carbamid) | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 943 a | Butan | - čerstvé citrusové ovoce, melouny, | 200 |

| E 943 b | Isobutan | jablka, hrušky, broskve, ananasy | |

| E 944 | Propan | (pouze k ošetření povrchu) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | emulgované spreje na bázi vody | NM |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 950 | Acesulfam K | žvýkačky | 800 |

| | | (pouze pro zvýraznění chuti) **) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| E 951 | Aspartam | žvýkačky | 2 500 |

| | | (pouze pro zvýraznění chuti) **) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| E 957 | Thaumatin | žvýkačky | 10 |

| | | (pouze pro zvýraznění chuti) **) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | ochucené nealkoholické nápoje na bázi | 0,5 |

| | | vody (pouze pro zvýraznění chuti) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | deserty na bázi mléka nebo bez mléka | 5 |

| | | (pouze pro zvýraznění chuti) | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 959 | Neohesperidin DC | žvýkačka | 150 |

| | | (pouze pro zvýraznění chuti) **) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | margariny a směsné emulgované tuky | 5 |

| | | (pouze pro zvýraznění chuti) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | masné výrobky | 5 |

| | | (pouze pro zvýraznění chuti) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | ovocné rosoly (pouze pro zvýraznění | 5 |

| | | chuti) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | výrobky z rostlinných bílkovin (pouze | 5 |

| | | pro zvýraznění chuti) | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 961 | Neotam | ochucené nápoje na bázi vody se sníženou | 2 |

| | | energetickou hodnotou nebo bez přidaného | |

| | | cukru (látka zvýrazňující chuť) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | mléčné nápoje a nápoje na bázi mléka | 2 |

| | | nebo ovocné šťávy se sníženou | |

| | | energetickou hodnotou a bez přidaného | |

| | | cukru (látka zvýrazňující chuť) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | snacky v podobě ochucených balených | 2 |

| | | suchých výrobků na bázi škrobu a ořechů | |

| | | s polevou (látka zvýrazňující chuť) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky na bázi škrobu se sníženou | 3 |

| | | energetickou hodnotou nebo bez přidaného | |

| | | cukru (látka zvýrazňující chuť) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cukrovinky pro osvěžení dechu bez | 3 |

| | | přidaného cukru (látka zvýrazňující | |

| | | chuť) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | pastilky pro osvěžení dechu s výraznou | 3 |

| | | příchutí bez přidaného cukru (látka | |

| | | zvýrazňující chuť) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | žvýkačky s přidaným cukrem (látka | 3 |

| | | zvýrazňující chuť) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | džemy, rosoly a marmelády se sníženou | 2 |

| | | energetickou hodnotou (látka | |

| | | zvýrazňující chuť) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | omáčky (látka zvýrazňující chuť) | 2 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 2 |

| | | č. 225/2008 Sb. v tekuté formě (látka | |

| | | zvýrazňující chuť) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 2 |

| | | č. 225/2008 Sb. v pevné formě (látka | |

| | | zvýrazňující chuť) | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 2 |

| | | č. 225/2008 Sb. na bázi vitaminů nebo | |

| | | minerálních látek a dodávané ve formě | |

| | | sirupu nebo žvýkacích tablet (látka | |

| | | zvýrazňující chuť) | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 999 | Extrakt z kvilaje | ochucené nealkoholické nápoje na bázi | 200 |

| | | vody | jako bezvodý |

| | | | extrakt |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | cider kromě "cidre bouché" | 200 |

| | | | jako bezvodý |

| | | | extrakt |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 1201 | Polyvinylpyrrolidon | doplňky stravy stanovené vyhláškou, | NM |

| E 1202 | Polyvinylpoly- | č. 225/2008 Sb. ve formě tablet a | |

| | pyrrolidon | potahovaných tablet. | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 1203 | Polyvinylalkohol | doplňky stanovené vyhláškou č. 225/2008 | 18 000 |

| | | Sb. ve formě tablet a tobolek | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 1204 | Pullulan | doplňky stravy stanovené vyhláškou | NM |

| | | č. 225/2008 Sb. ve formě tablet a | |

| | | potahovaných tablet | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | mikrocukrovinky na osvěžení dechu ve | NM |

| | | formě plátků | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 1452 | Škrobový oktenyl- | vitaminové přípravky stanovené vyhláškou | 35 000 |

| | sukcinát hlinitý (SAOS) | č. 225/2008 Sb. ve formě tobolek | doplňku stravy |

| | | v doplňcích stravy | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 1505 | Triethylcitrát | sušený vaječný bílek | NM |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 3 500 |

| | | č. 225/2008 Sb. ve formě tobolek a | |

| | | tablet | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 1518 | Trioctan glycerinu | žvýkačky | NM |

| | (triacetin) | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 907 | Hydrogenovaný poly- | leštící látka pouze pro | |

| | 1-decen | - cukrovinky | 2 000 |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - sušené ovoce | 2 000 |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 1505 | Triethylcitrát | aromata | 3 000 |

| E 1517 | Glyceryl-diacetát | | ze všech |

| | (diacetin) | | zdrojů |

| E 1518 | Glyceryl-triacetát | | v potravinách |

| | (triacetin) | | určených |

| E 1520 | Propandiol | | k přímé |

| | (propylenglykol) | | spotřebě nebo |

| | | | k přípravě |

| | | | podle návodu |

| | | | výrobce, |

| | | | jednotlivě |

| | | | nebo |

| | | | v kombinaci |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 1519 | Benzylalkohol | aromata pro | 100 |

| | | - likéry, aromatizovaná vína, nápoje na | |

| | | bázi aromatizovaného vína a míchané | |

| | | nápoje obsahující aromatizované víno | |

| | +------------------------------------------+----------------+

| | | - cukrovinky včetně čokolády a jemné | 250 |

| | | trvanlivé pečivo | ze všech |

| | | | zdrojů |

| | | | v potravinách |

| | | | určených |

| | | | k přímé |

| | | | spotřebě nebo |

| | | | k přípravě |

| | | | podle návodu |

| | | | výrobce |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 1520 | Propandiol | nápoje | 1 000 |

| | (propylenglykol) | | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

| E 1521 | Polyethylengklykol | doplňky stravy stanovené vyhláškou | 10 000 |

| | | č. 225/2008 Sb. ve formě tablet a | |

| | | tobolek | |

+-----------+-------------------------+------------------------------------------+----------------+

Poznámka:

# ) Nejvyšší povolené množství.

##) Nezbytné množství.

*) Tyto látky nelze použít pro výrobu dehydratovaných potravin určených k rehydrataci při spotřebě.

**) Při použití přídatných látek E 950, E 951, E 957 a E 959 k výrobě žvýkaček v kombinaci musí být množství každé z látek úměrně sníženo tak, aby jejich celkové množství nepřekročilo nejvyšší povolené množství.

***) Oleoresiny z koření jsou definovány jako směs těkavého oleje a pryskyřičnatých látek vyextrahovaných z koření po odpaření extrakčního rozpouštědla.

4) Vyhláška č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, ve znění vyhlášky č. 352/2009 Sb.".

4. V příloze č. 3 položka "Balené polotovary z čerstvě mletého masa" zní:

+------------------------+-----------+---------------------------------+-------------------------+

| "Balené polotovary z | E 261 | octan draselný | NM |

| čerstvě mletého masa +-----------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 262(i) | octan sodný | NM |

| +-----------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 262(ii) | hydrogenoctan sodný | NM |

| +-----------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 300 | kyselina askorbová | NM |

| +-----------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 301 | askorbát sodný | NM |

| +-----------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 302 | askorbát vápenatý | NM |

| +-----------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 325 | mléčnan sodný | NM |

| +-----------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 326 | mléčnan draselný | NM |

| +-----------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 330 | kyselina citrónová | NM |

| +-----------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 331 | citráty sodné | NM |

| +-----------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 332 | citráty draselné | NM |

| +-----------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 333 | citráty vápenaté | NM.". |

+------------------------+-----------+---------------------------------+-------------------------+

5. V příloze č. 3 se na konci tabulky doplňuje nová položka "Neochucené kysané smetanové výrobky s živou kulturou a náhražky o obsahu tuku nižším než 20 %", která zní:

+------------------------+------------+---------------------------------+-------------------------+

| "Neochucené kysané | E 406 | agar | NM |

| smetanové výrobky +------------+---------------------------------+-------------------------+

| s živou kulturou a | E 407 | karagenan | NM |

| náhražky o obsahu tuku +------------+---------------------------------+-------------------------+

| nižším než 20 % | E 410 | karubin | NM |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 412 | guma guar | NM |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 415 | xanthan | NM |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 440 | pektiny | NM |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 460 | celulosa | NM |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 466 | karboxymethylcelulosa | NM |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 471 | mono- a diglyceridy mastných | NM |

| | | kyselin | |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 1404 | oxidovaný škrob | NM |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 1410 | fosfát škrobu | NM |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 1412 | zesíťovaný fosfát škrobu | NM |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 1413 | fosfát zesíťovaného | NM |

| | | fosfátu škrobu | |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 1414 | acetylovaný zesíťovaný fosfát | NM |

| | | škrobu | |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 1420 | acetylovaný škrob | NM |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 1422 | acetylovaný zesíťovaný adipát | NM |

| | | škrobu | |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 1440 | hydroxypropylether škrobu | NM |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 1442 | hydroxypropylether | NM |

| | | zesíťovaného fosfátu škrobu | |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 1450 | sodná sůl oktenylsukcinátu | NM |

| | | škrobu | |

| +------------+---------------------------------+-------------------------+

| | E 1451 | acetylovaný oxidovaný škrob | NM.". |

+------------------------+------------+---------------------------------+-------------------------+

6. V příloze č. 6 se na konci tabulky č. 2 doplňují nové položky, které znějí:

+--------------------------------------+---------+---------+-------+--------------+-------+-------+

| "Analogy výrobků z ryb na bázi | 1 000 | 500 | - | - | - | - |

| mořských řas | | | | | | |

+--------------------------------------+---------+---------+-------+--------------+-------+-------+

| Pivo v KEG sudech obsahující více | 200 | 200 | | 400 | - | - |

| než 0,5 % přidaného | | | | | | |

| fermentovatelného cukru a/nebo | | | | | | |

| ovocné šťávy či koncentrátů | | | | | | |

+--------------------------------------+---------+---------+-------+--------------+-------+-------+

| Neloupané čerstvé citrusové plody | 20 | - | - | - | - | - |

| (pouze k ošetření povrchu) | | | | | | |

+--------------------------------------+---------+---------+-------+--------------+-------+-------+

| Doplňky stravy stanovené vyhláškou | - | - | | 1 000 ve | - | -.". |

| č. 225/2008 Sb. v sušené formě s | | | | výrobku | | |

| obsahem přípravků vitaminu A a | | | | určeném k | | |

| kombinací vitaminu A a D | | | | přímé | | |

| | | | | spotřebě | | |

+--------------------------------------+---------+---------+-------+--------------+-------+-------+

7. V příloze č. 6 se na konci tabulky č. 4 doplňují nové položky, které znějí:

+------------------------------------------------------------------------------+------------------+

| "borůvky (pouze Vaccinium corymbosum) | 10 |

+------------------------------------------------------------------------------+------------------+

| skořice (pouze Cinnamomum ceylanicum) | 150.". |

+------------------------------------------------------------------------------+------------------+

8. V příloze č. 6 tabulka č. 5 zní:

"Tabulka č. 5

Seznam dalších konzervantů povolených při výrobě potravin nebo skupiny potravin a podmínky jejich použití

+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+

| | | | -1 |

| Číslo E | Konzervant | Potravina nebo skupina potravin | NPM mg.l |

| | | | -1 |

| | | | resp. mg.kg |

+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+

| E 234 | nisin *) | pudinky ze semoliny a tapioky | 3 |

| | | a podobné výrobky | |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | zrající sýry a tavené sýry | 12,5 |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | Clotted cream | 10 |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | Mascarpone | 10 |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | tekutá pasterizovaná vejce (bílek, | 6,25 |

| | | žloutek nebo celá vejce | |

+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+

| | | | -2 |

| E 235 | natamycin | sýry přírodní tvrdé, polotvrdé, | 1 mg.dm |

| | (synonymum: | poloměkké - jen k ošetření povrchu | nepřítomnost |

| | pimaricin) | | v hloubce 5 mm |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | | -2 |

| | | trvanlivé salámy a trvanlivé masné | 1 mg.dm |

| | | výrobky sušené studeným kouřem - jen | nepřítomnost |

| | | k ošetření povrchu | v hloubce 5 mm |

+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+

| E 239 | hexamethylentetramin | sýr "Provolone" | 25 |

| | | | zbytkové |

| | | | množství jako |

| | | | formaldehyd |

+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+

| E 242 | dimethyldiuhličitan | ochucené nealkoholické nápoje | 250 |

| | | | dávkování při |

| | | | výrobě, |

| | | | residua nesmí být |

| | | | detekovatelná |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | tekuté čajové koncentráty | 250 |

| | | | dávkování při |

| | | | výrobě, |

| | | | residua nesmí být |

| | | | detekovatelná |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | nealkoholické víno | 250 |

| | | | dávkování při |

| | | | výrobě, |

| | | | residua nesmí být |

| | | | detekovatelná |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | jablečné víno (cider), hruškové víno | 250 |

| | | (poiré), ovocná vína | dávkování při |

| | | | výrobě, |

| | | | residua nesmí být |

| | | | detekovatelná |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | vína s nízkým obsahem alkoholu | 250 |

| | | | dávkování při |

| | | | výrobě, |

| | | | residua nesmí být |

| | | | detekovatelná |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | ochucené nápoje na bázi vína | 250 |

| | | a výrobky z oblasti působnosti nařízení | dávkování při |

| | | Rady (EHS) č. 1601/91 2) | výrobě, |

| | | | residua nesmí být |

| | | | detekovatelná |

+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+

| E 280 | kyselina propionová | balený plátkový chléb s trvanlivostí | 3 000 |

| E 281 | propionát sodný | delší než 5 dnů a žitný chléb | jako kyselina |

| E 282 | propionát vápenatý | | propionová |

| E 283 | propionát draselný +-------------------------------------------+--------------------+

| | | chléb se sníženým obsahem energie s | 2 000 |

| | | trvanlivostí delší než 5 dnů | jako kyselina |

| | | | propionová |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | předpečený balený chléb s trvanlivostí | 2 000 |

| | | delší než 5 dnů | jako kyselina |

| | | | propionová |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | balené jemné pečivo, cukrářské | 2 000 |

| | | výrobky z mouky s trvanlivostí delší | jako kyselina |

| | | než 5 dnů s vodní aktivitou vyšší než | propionová |

| | | 0,65 a balené výrobky "rolls", "buns" | |

| | | a "pitta" | |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | balený chléb s trvanlivostí delší než | 1 000 |

| | | 5 dnů | jako kyselina |

| | | | propionová |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | "Christmas pudding" | 1 000 |

| | | | jako kyselina |

| | | | propionová |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | balený "polsebrod", "boller" a "dansk | 2 000 |

| | | flutes" | jako kyselina |

| | | | propionová |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | sýr a analogy sýra (pouze k ošetření | NM |

| | | povrchu) | |

+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+

| E 284 | kyselina boritá | kaviár | 4 000 |

+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+

| E 285 | tetraboritan sodný | kaviár | 4 000 |

| | | | jako kyselina |

| | | | boritá |

+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+

| E 1105 | lysozym | sýr přírodní zrající | NM |

| | +-------------------------------------------+--------------------+

| | | víno v souladu s nařízením Komise | NM |

| | | (ES) č. 606/2009 2) | |

+---------+----------------------+-------------------------------------------+--------------------+

Poznámka:

*) Tato látka se může nacházet v některých sýrech v důsledku procesu fermentace.".

9. Příloha č. 7 zní:

"Příloha č. 7

Seznam antioxidantů povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

| | | | NPM |

| Číslo E | Antioxidant | Potravina nebo skupina potravin | -1 |

| | | | mg.kg |

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

| E 310 | Propylgalát | tuky a oleje pro výrobu tepelně | 200 *) |

| E 311 | Oktylgalát | opracovaných potravin | (galáty, TBHQ a |

| E 312 | Dodecylgalát | | BHA jednotlivě |

| E 319 | Terciární butyl- | oleje a tuky na smažení, kromě oleje z | nebo v kombinaci) |

| E 320 | hydrochinon (TBHQ) | olivových výlisků | |

| E 321 | Butylhydroxyanisol | sádlo; rybí tuk; hovězí lůj, drůbeží tuk | 100 *) |

| | (BHA) | a skopový lůj | (BHA) |

| | Butylhydroxytoluen | | obojí vyjádřeno |

| | (BHT) | | na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | směsi pro přípravu moučníků | 200 |

| | | snacky na bázi obilovin | (galáty, TBHQ |

| | | sušené mléko pro prodejní automaty | a BHA jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci) |

| | | sušené polévky a vývary | vyjádřeno na tuk |

| | | omáčky | |

| | | sušené maso | |

| | | zpracovaná ořechová jádra | |

| | | předvařené obiloviny | |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | kořenící a ochucovací přípravky | 200 |

| | | | (galáty, a BHA |

| | | | jednotlivě nebo |

| | | | v kombinaci) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | sušené brambory | 25 |

| | | | (galáty, TBHQ a |

| | | | BHA jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | žvýkačky | 400 |

| | | | (galáty, TBHQ a |

| | | | BHA jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou č. | 400 |

| | | 225/2008 Sb. | (galáty, TBHQ a |

| | | | BHA jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | vonné silice | 1 000 |

| | | | (galáty, TBHQ, BHT |

| | | | a BHA jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | látky určené k aromatizaci jiné než vonné | 100 *) |

| | | silice | (galáty jednotlivě |

| | | | nebo v kombinaci |

| | | | 200 |

| | | | (TBHQ a BHA |

| | | | jednotlivě nebo |

| | | | v kombinaci) |

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

| E 315 | Kyselina | masné výrobky nasolené či naložené do | 500 |

| | erythorbová | solící směsi a masné konzervy | (jako kyselina |

| | (synonymum: | | erythorbová) |

| | kyselina +--------------------------------------------+--------------------+

| | isoaskorbová) | rybí konzervy a polokonzervy | 1 500 |

| | | | (jako kyselina |

| E 316 | Erythorban sodný | | erythorbová) |

| | (synonymum: +--------------------------------------------+--------------------+

| | isoaskorbát sodný) | zmrazené a hluboce zmrazené ryby s | 1 500 |

| | | červenou kůží | (jako kyselina |

| | | | erythorbová) |

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

| E 392 | Rozmarýnové | rostlinné oleje (kromě panenských olejů a | 30 |

| | extrakty | olivových olejů) a tuky s obsahem | (jako součet |

| | | polynenasycených mastných kyselin vyšším | karnosolu a |

| | | než 15 % hmotnostních z celkového množství | karnosolové |

| | | mastných kyselin pro použití v tepelně | kyseliny) |

| | | neošetřených potravinářských výrobcích | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | rybí oleje a olej z mořských řas | 50 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | hovězí a ovčí lůj, drůbeží a vepřový tuk | 50 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | tuky a oleje pro profesionální výrobu | 50 |

| | | tepelně ošetřených potravin | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | fritovací oleje a fritovací tuk, kromě | 50 |

| | | olivového oleje a oleje z výlisků oliv | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | snacky na bázi obilovin, brambor nebo | 50 |

| | | škrobu | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | omáčky | 100 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | jemné pekárenské výrobky | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | doplňky stravy stanovené vyhláškou č. | 400 |

| | | 225/2008 Sb. | (jako součet |

| | | | kamosolu a |

| | | | kamosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | sušené brambory | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | kamosolu a |

| | | | kamosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | vaječné výrobky | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | kamosolu a |

| | | | kamosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | žvýkačky | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | mléko v prášku pro použití v prodejních | 200 |

| | | automatech | (jako součet |

| | | | karnosolu |

| | | | a karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | koření a ochucovadla | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu |

| | | | a karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | zpracované ořechy | 200 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu |

| | | | a karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | dehydrované polévky a vývary | 50 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | sušené maso | 150 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | masné a rybí výrobky, kromě sušeného | 150 |

| | | masa a sušených masných výrobků | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | | | vyjádřeno na tuk |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | sušené masné výrobky | 100 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | potravinářská aromata | 1 000 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

| | +--------------------------------------------+--------------------+

| | | sušené mléko pro výrobu zmrzliny | 30 |

| | | | (jako součet |

| | | | karnosolu a |

| | | | karnosolové |

| | | | kyseliny) |

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

| E 586 | 4-hexylresorcinol | čerství, zmrazení a hluboko zmrazení | 2 |

| | | korýši | zbytkové množství |

| | | | v mase korýšů |

+---------+---------------------+--------------------------------------------+--------------------+

Poznámka:

Pokud jsou galáty, TBHQ, BHA a BHT použity v kombinaci, musí být jejich jednotlivá množství úměrně snížena tak, aby jejich celkové množství nepřekročilo nejvyšší povolené množství.".

10. V příloze č. 8 položka "Polyethylenglykol 6000" zní:"

+-------------+---------------------------------------------+-------------------------------------+

| "E 1521 | Polyethylenglykol | sladidla.". |

+-------------+---------------------------------------------+-------------------------------------+

11. V příloze č. 9 se na konci tabulky č. 4 doplňuje nová položka, která zní:

+-------------+---------------------+------------------------------------------+------------------+

| "E 920 | L-cystein | sušenky pro kojence a malé děti | 1 000.". |

+-------------+---------------------+------------------------------------------+------------------+

12. Příloha č. 10 zní:

"Příloha č. 10

Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití

Tabulka č. 1

Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Látka | Podmínky použití | NPM reziduí |

| | | rozpouštědla |

| | | v extrahované potravině |

| | | -1 |

| | | mg.kg |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Hexan *) | Výroba nebo frakcionace tuků a olejů, | 1 |

| | výroba kakaového másla | v tuku, oleji či kakaovém |

| | | prášku |

| +-----------------------------------------------+---------------------------+

| | Výroba či frakcionace bílkovinných | 10 |

| | produktů a odtučněných mlýnských | v bílkovinném produktu či |

| | výrobků | mlýnském výrobku |

| | +---------------------------+

| | | 30 |

| | | v odtučněném sojovém |

| | | produktu při prodeji |

| | | spotřebiteli |

| +-----------------------------------------------+---------------------------+

| | Výroba odtučněných obilních klíčků | 5 |

| | | v odtučněných klíčcích |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Methylacetát | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo | 20 |

| | odstraňování senzoricky nežádoucích | v kávě a čaji |

| | látek a hořčin z těchto produktů | |

| +-----------------------------------------------+---------------------------+

| | Výroba cukru z melasy | 1 |

| | | v cukru |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Ethylmethyl-keton, | Frakcionace tuků a olejů | 5 |

| synon. butan-2-on | | v tuku či oleji |

| +-----------------------------------------------+---------------------------+

| | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se | 20 |

| | sníženým obsahem kofeinu nebo | v kávě a čaji |

| | odstraňování senzoricky nežádoucích | |

| | látek a hořčin z těchto produktů | |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Dichlormethan | Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se | 2 |

| | sníženým obsahem kofeinu nebo | v pražené kávě |

| | odstraňování senzoricky nežádoucích | 5 |

| | látek a hořčin z těchto produktů | v čaji |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Methanol | Výroba potravin | 10 |

| | | v potravině |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Propan-2-ol synon. | Výroba potravin | 10 |

| isopropylalkohol | | v potravině |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

| Dimethylether | Výroba odtučněných bílkovinných potravin | 0,009 |

| | živočišného původu | v odtučněné bílkovinné |

| | | potravině |

+---------------------+-----------------------------------------------+---------------------------+

Poznámka:

*) Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C.

Tabulka č. 2

Nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině

+-------------------------+---------------------------------------------+

| Látka | NPM reziduí rozpouštědla v potravině při |

| | použití extrakčních rozpouštědel při |

| | přípravě látek určených k aromatizaci |

| | z přírodních aromatických surovin |

| | -1 |

| | mg.kg |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| diethylether | 2 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| hexan *) | 1 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| methylacetát | 1 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| butan-1-ol | 1 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| butan-2-ol | 1 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| ethylmethylketon | 1 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| dichlormethan | 0,02 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| 1,1,1,2-tetrafluorethan | 0,02 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| propanol | 1 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| cyklohexan | 1 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| methanol | 1,5 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

| propan-2-ol | 1 |

+-------------------------+---------------------------------------------+

Poznámka:

*) Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C.".