§ 9
V rozvoji odvětví zabezpečujících výživu lidu se stanoví:
1. v rozvoji zemědělské výroby
a) v období sedmé pětiletky zvýšit zemědělskou produkci proti šesté pětiletce zhruba o 7 až 10 %; pokračovat v intenzifikaci jednotlivých výrobních úseků při přednostním zvyšování rostlinné produkce,
b) postupně dosáhnout soběstačnosti ve výrobě zrnin a dále zvýšit celkovou soběstačnost ve výrobě potravin; k tomu vytvářet podmínky úsilím o harmonický rozvoj všech odvětví podílejících se na zabezpečování produkce potravin,
c) v rostlinné výrobě plně využívat zemědělský půdní fond, zintenzívnit jeho ochranu a soustavně zvyšovat jeho úrodnost; zajistit přísný režim hospodaření s obilním fondem,
d) živočišnou výrobu rozvíjet v souladu s reálnými možnostmi produkce krmiv a její přírůstek realizovat převážně rozvojem chovu skotu při zvyšování užitkovosti hospodářských zvířat;
2. ve výrobě potravin
a) dosáhnout ve všech oborech vysokého stupně zhodnocení surovin a vedlejších produktů,
b) zkvalitnit výrobky a urychlit zavádění nových výrobků a inovací; zvýšit trvanlivost a nutriční hodnotu potravin,
c) rozvíjet integrační vztahy mezi zemědělskou prvovýrobou, zpracovatelským průmyslem a obchodem;
3. v rozvoji a struktuře strojírenské a chemické výroby a v ostatních dodavatelských odvětvích zabezpečovat plánované potřeby zemědělství.