CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 121/2011 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 235/2010 Sb., o stanovení požadavků na čistotu a identifikaci přídatných látek, ve znění vyhlášky č. 319/2010 Sb. Čl. I

Čl. I

121/2011 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 235/2010 Sb., o stanovení požadavků na čistotu a identifikaci přídatných látek, ve znění vyhlášky č. 319/2010 Sb.

Čl. I

Vyhláška č. 235/2010 Sb., o stanovení požadavků na čistotu a identifikaci přídatných látek, ve znění vyhlášky č. 319/2010 Sb., se mění takto:

1. Poznámka pod čarou č. 1 zní:

------------------------------------------------------------------

"1) Směrnice Komise 2008/60/ES ze dne 17. června 2008, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 2008/84/ES ze dne 27. srpna 2008, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a náhradní sladidla.

Směrnice Komise 2008/128/ES ze dne 22. prosince 2008, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu týkající se barviv pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 2009/10/ES ze dne 13. února 2009, kterou se mění směrnice 2008/84/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu přídatných látek jiných než barviva a náhradní sladidla.

Směrnice Komise 2010/37/EU ze dne 17. června 2010, kterou se mění směrnice 2008/60/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel.

Směrnice Komise 2010/67/EU ze dne 20. října 2010, kterou se mění směrnice Komise 2008/84/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a náhradní sladidla.

Směrnice Komise 2011/3/EU ze dne 17. ledna 2011, kterou se mění směrnice 2008/128/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu týkající se barviv pro použití v potravinách.".

2. V příloze č. 1 položka E 160d LYKOPEN zní:

"E 160d LYKOPEN

1. SYNTETICKÝ LYKOPEN

Synonyma | lykopen získaný chemickou syntézou

Definice | Syntetický lykopen je směs geometrických izomerů

| lykopenů a vyrábí se Wittigovou kondenzací

| syntetických meziproduktů běžně používaných při

| výrobě ostatních karotenoidů v potravinách.

| Syntetický lykopen se skládá především

| z all-trans-lykopenu a 5-cis-lykopenu

| a menších množství dalších izomerů.

| Komerční lykopenové přípravky určené k použití

| v potravinách mají formu suspenzí v jedlých olejích

| nebo prášku rozměnitelného nebo rozpustného ve vodě.

Číslo C.I. | 75125

|

Einecs | 207-949-1

|

Chemický název | Ψ, Ψ-karoten, all-trans-lykopen, (all-E)-lykopen,

| (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktamethyl-

| 2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriakontatridekaen

|

Chemický vzorec | C H

| 40 56

|

Relativní molekulová | 536,85

hmotnost |

|

Obsah | nejméně 96 % lykopenů celkem (nejméně 70 % all-translykopenu)

|

| 1 %

| E 3450 při 465 - 475 nm v hexanu pro 100% čistý

| 1 cm

| all-lykopen

|

Popis | červený krystalický prášek

|

Identifikace |

|

Spektrofotometrie | maximální absorpce roztoku v hexanu při cca 472 nm

|

Zkouška na karotenoidy | Barva roztoku vzorku v acetonu zmizí po opakovaném

| přidání 5%ního roztoku dusitanu sodného a 1 N kyseliny

| sírové.

|

Rozpustnost | nerozpustný ve vodě, volně rozpustný v chloroformu

|

Vlastnosti 1%ního roztoku v | čirý roztok sytě červenooranžové barvy

chloroformu |

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 0,5 % při 40 °C po dobu 4 hodin při 20 mm Hg

|

Apo-12'-lykopenal | nejvýše 0,15 %

|

Trifenylfosfin-oxid | nejvýše 0,0 1 %

|

Zbytky rozpouštědel | methanol | nejvýše 200 mg/kg

| hexan, propan-2-ol | nejvýše 10 mg/kg, jednotlivě

| dichlormethan | nejvýše 10 mg/kg (pouze

| | v komerčních přípravcích)

olovo | nejvýše 1,0 mg/kg

2. ZE ZRALÝCH RAJČAT

Synonyma | přírodní žluť 27

Definice | Lykopen se získává extrakcí rozpouštědly ze zralých rajčat

| (Lycopersicon esculentum L.) s následným odstraněním

| rozpouštědla. Mohou se použít pouze tato rozpouštědla: oxid

| uhličitý, octan ethylnatý, aceton, propan-2-ol, methanol,

| ethanol, hexan. Hlavní barevnou látkou rajčat je lykopen,

| mohou být přítomna menší množství jiných karotenoidových

| pigmentů. Kromě barevných pigmentů může výrobek obsahovat

| oleje, tuky, vosky a aromatické složky přirozeně se

| vyskytující v rajčatech.

Číslo C.I. | 75125

|

Einecs | 207-949-1

|

Chemický název | Ψ, Ψ-karoten, all-trans-lykopen, (all-E)-lykopen,

| (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktamethyl-

| 2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriakontatridekaen

|

Chemický vzorec | C H

| 40 56

|

Relativní molekulová | 536,85

hmotnost |

|

Obsah | nejméně 5,0 % barevných látek celkem

| 1 %

| E 3450 při 465 - 475 nm v hexanu pro 100%ní čistý

| 1 cm

| all-translykopen

|

Popis | tmavě červená viskózní kapalina

|

Identifikace |

|

Spektrofotometrie | maximum při cca 472 nm v hexanu

|

Čistota |

Zbytky rozpouštědel | octan ethylnatý |

| methanol |

| ethanol | nejvýše 50 mg/kg,

| aceton | jednotlivě nebo v kombinaci

| hexan |

| propan-2-ol |

|

Síranový popel | nejvýše 1,0 %

Arzen | nejvýše 3 mg/kg

Olovo | nejvýše 2 mg/kg

Rtuť | nejvýše 1 mg/kg

Kadmium | nejvýše 1 mg/kg

3. ZBLAKESLEA TRISPORA

Synonyma | přírodní žluť 27

|

Definice | Lykopen z Blakeslea trispora se extrahuje z houbové

| biomasy a následně se čistí krystalizací a filtrací.

| Tvoří ho zejména all-trans-lykopen. Rovněž obsahuje menší

| množství dalších karotenoidů. Mohou se použít pouze tato

| rozpouštědla: isopropanol a isobutylacetát. Komerční

| lykopenové přípravky určené k použití v potravinách mají

| formu suspenzí v jedlích olejích nebo prášku rozmělněného

| nebo rozpustného ve vodě.

|

Číslo C.I. | 75125

|

Einecs | 207-949-1

|

Chemický název | Ψ, Ψ-karoten, all-trans-lykopen, (all-E)-lykopen,

| (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktamethyl-

| 2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriakontatridekaen

|

Chemický vzorec | C H

| 40 56

|

Relativní molekulová | 536,85

hmotnost |

|

Obsah | nejméně 95 % lykopenů celkem a nejméně 90 % all-trans-

| lykopenu z barevných látek celkem

| 1 %

| E 3450 při 465 - 475 nm v hexanu pro 100%ní čistý all-translykopen

| 1 cm

| all-translykopen

|

Popis | červený krystalický prášek

|

Identifikace |

|

Spektrofotometrie | maximální absorpce roztoku v hexanu při 470 nm

|

Zkouška na karotenoidy | Barva roztoku vzorku v acetonu zmizí po opakovaném přidání

| 5%ního roztoku dusitanu sodného a 1 N kyseliny sírové.

|

Rozpustnost | nerozpustný ve vodě, volně rozpustný v chloroformu

|

Vlastnosti 1%ního roztoku v | čirý roztok sytě červenooranžové barvy

chloroformu |

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 0,5 % při 40 °C po dobu 4 hodin při 20 mm Hg

|

Ostatní karotenoidy | nejvýše 5,0 %

|

Zbytky rozpouštědel | isobutylacetát | nejvýše 1,0 %

| propan-2-ol | nejvýše 0,1 %

| dichlormethan | nejvýše 10 mg/kg, pouze

| | v komerčních přípravcích

|

Olovo | nejvýše 1,0 mg/kg

Síranový popel | nejvýše 0,3 %".

3. V příloze č. 3 položka E 290 OXID UHLIČITÝ zní:

"E 290 OXID UHLIČITÝ

A. Synonyma | plynný oxid uhličitý, suchý led (v pevné formě),

| anhydrid kyseliny uhličité

|

Definice |

|

Chemický název | oxid uhličitý

|

Einecs | 204-696-9

|

Chemický vzorec | CO

| 2

|

Relativní molekulová | 44,01

hmotnost |

|

Obsah | nejméně 99 % V/V, v plynném stavu

|

Popis | bezbarvý plyn, za normálních podmínek se slabě

| štiplavým zápachem. Komerčně je oxid uhličitý dodáván

| jako kapalina v tlakových lahvích nebo ve velkých

| zásobních systémech nebo ve stlačených pevných blocích

| "suchého ledu". Pevné formy (suchý led) obvykle obsahují

| jako pojidla příměsi, např. propylenglykol nebo minerální

| olej.

|

Identifikace |

|

A. tvorba sraženiny | Pokud je proud plynného vzorku zaváděn do roztoku

| hydroxidu barnatého, tvoří se bílá sraženina, která se za

| vývoje plynu rozpouští ve zředěné kyselině octové

|

Čistota |

|

acidita | 915 ml plynu probublaného 50 ml čerstvě převařené vody

| nesmí posunout její reakci při použití methyloranže do

| kyselé oblasti více, než učiní přídavek 1 ml 0,01N HCl

| do 50 ml čerstvě převařené vody

|

Redukující látky, fosfan a | 915 ml plynu probublaného 25 ml amoniakálního roztoku

sulfan | KNO , ke kterému byly přidány 3 ml amoniaku, nesmí

| 3

| způsobit zakalení nebo zčernání tohoto roztoku

|

Oxid uhelnatý | nejvýše 10 μg/l

Obsah oleje | nejvýše 5 mg/kg".

4. Do přílohy č. 3 se za položku E 385 vkládá položka E 392 ROZMARÝNOVÉ EXTRAKTY, která zní:

"E 392 ROZMARÝNOVÉ EXTRAKTY

OBECNÉ POŽADAVKY |

|

Synonyma | Extrakt z listů rozmarýny (antioxidant)

|

Definice | Extrakty rozmarýny obsahují několik složek, u nichž

| bylo prokázáno, že mají antioxidační účinky. Tyto

| složky patří zejména do skupiny fenolických kyselin,

| flavonoidů, diteroenoidů. Vedle antioxidačních

| sloučenin mohou extrakty obsahovat také triterpeny a

| látky extrahovatelné organickými rozpouštědly konkrétně

| definované v následující specifikaci.

|

Chemický název | Rozmarýnový extrakt (Rosmarinus officinalis)

|

Einecs | 283-291-9

|

Popis | Extrakt z listů rozmarýny jako antioxidant se připravuje

| extrakcí listů rostliny Rosmarinus officinalis pomocí

| soustavy rozpouštědel povolených pro potravinářské použití.

| Extrakty poté mohou být dezodorizovány a odbarveny. Extrakty

| mohou být standardizovány.

|

Identifikace |

|

Referenční antioxidační | kyselina karnosová (C H O ) a karnosol (C H O )

sloučeniny: fenolové | 20 28 4 20 26 4

diterpeny | - nejméně 90 % celkových fenolových diterpenů

|

Referenční hlavní těkavé | borneol, bornylacetát, kafr, 1,8-cineol, verbenon

látky |

|

Hustota | více než 0,25 g/ml

|

Rozpustnost | nerozpustný ve vodě

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 5 %

|

Arzen | nejvýše 3 mg/kg

Olovo | nejvýše 2 mg/kg

1. ROZMARÝNOVÉ EXTRAKTY VYROBENÉ ZE SUŠENÝCH LISTŮ ROZMARÝNY EXTRAKCÍ ACETONEM

Popis | Extrakty rozmarýny se vyrábějí ze sušených listů

| rozmarýny extrakcí acetonem, filtrací, čištěním a

| odpařením rozpouštědla, po níž následuje sušení a

| prosévání s cílem získat jemný prášek nebo kapalinu.

|

Identifikace |

|

Obsah referenčních | rovno nebo více než 10 % hmot., vyjádřeno jako

antioxidačních sloučenin | celkový obsah kyseliny karnosové a karnosolu

|

Poměr - antioxidanty/těkavé | rovno nebo více než 15 (celkové % hmot. kyseliny karnosové

látky | a karnosolu/% hmot. referenčních hlavních těkavých látek *)

|

| *) jako celkové procento těkavých látek v extraktu,

| stanoveno plynovou chromatografií s hmotnostně

| spektrometrickou detekcí (GC-MSD)

|

Zbytková rozpouštědla: | nejvýše 500 mg/kg

aceton |

2. ROZMARÝNOVÉ EXTRAKTY PŘIPRAVENÉ EXTRAKCÍ SUŠENÝCH LISTŮ ROZMARÝNY POMOCÍ

SUPERKRITICKÉHO OXIDU UHLIČITÉHO

Extrakty rozmarýny vyrobené ze sušených listů rozmarýny extrakcí pomocí

superkritického oxidu uhličitého s malým množstvím ethanolu jako pomocného

rozpouštědla.

Identifikace |

|

Obsah referenčních | rovno nebo více než 13 % hmot., vyjádřeno jako celkový

antioxidačních sloučenin | obsah kyseliny karnosové a karnosolu

|

Poměr - antioxidanty/těkavé | rovno nebo více než 15 (celkové % hmot. kyseliny karnosové

látky | a karnosolu/% hmot. referenčních hlavních těkavých látek *)

|

| *) jako celkové procento těkavých látek v extraktu,

| stanoveno plynovou chromatografií s hmotnostně

| spektrometrickou detekcí (GC-MSD)

|

Zbytková rozpouštědla: |

ethanol | nejvýše 2 %

3. ROZMARÝNOVÉ EXTRAKTY PŘIPRAVENÉ Z DEZODORIZOVANÉHO ETHANOLOVÉHO EXTRAKTU ROZMARÝNY

Extrakty rozmarýny, které se připravují z dezodorizováného ethanolového extraktu rozmarýny.

Extrakty mohou být dále čištěny, například působením aktivního uhlí anebo molekulární

destilací. Mohou být suspendovány ve vhodném schváleném nosiči nebo sušeny rozprašováním.

Identifikace |

|

Obsah referenčních | rovno nebo více než 5 % hmot., vyjádřeno jako celkový obsah

antioxidačních sloučenin | kyseliny karnosové a karnosolu pozitivní

|

Poměr - antioxidanty/těkavé | rovno nebo více než 15 (celkové % hmot. kyseliny karnosové

látky | a karnosolu/% hmot. referenčních hlavních těkavých látek *)

|

| *) jako celkové procento těkavých látek v extraktu, stanoveno

| plynovou chromatografií s hmotnostně spektrometrickou

| detekcí (GC-MSD)

|

Zbytková rozpouštědla: |

ethanol | nejvýše 500 mg/kg

4. ROZMARÝNOVÉ EXTRAKTY ODBARVENÉ A DEZODORIZOVANÉ. ZÍSKANÉ DVOUSTUPŇOVOU EXTRAKCÍ

POMOCÍ HEXANU A ETHANOLU

Extrakty rozmarýny, které se připravují z dezodorizovaného ethanolového extraktu rozmarýny,

podrobené extrakci hexanem. Extrakty mohou být dále čištěny, například působením aktivního

uhlí nebo molekulární destilací. Mohou být suspendovány ve vhodném schváleném nosiči nebo

sušeny rozprašováním.

Identifikace |

|

Obsah referenčních | rovno nebo více než 5 % hmot., vyjádřeno jako celkový obsah

antioxidačních sloučenin | obsah kyseliny karnosové a karnosolu pozitivní

|

Poměr - antioxidanty/těkavé | rovno nebo více než 15 (celkové % hmot. kyseliny karnosové

látky | a karnosolu/% hmot. referenčních hlavních těkavých látek *)

|

| *) jako celkové procento těkavých látek v extraktu, stanoveno

| plynovou chromatografií s hmotnostně spektrometrickou detekcí

| (GC-MSD)

|

Zbytková rozpouštědla: |

hexan | nejvýše 25 mg/kg

ethanol | nejvýše 500 mg/kg".

5. V příloze č. 3 položka E 426 SÓJOVÁ HEMICELULÓZA zní:

"E 426 SÓJOVÁ HEMICELULÓZA

Definice | Sójová hemicelulóza je rafinovaný polysacharid rozpustný ve

| vodě získávaný z přirozeného kmene sójové vlákniny extrakcí

| horkou vodou. Kromě ethanolu se nesmí použít žádná jiná

| organická srážecí činidla.

|

Chemické názvy | sójové polysacharidy rozpustné ve vodě

| sójová vláknina rozpustná ve vodě

|

Obsah | nejméně 74 % sacharidů

|

Popis | polétavý bílý nebo nažloutle bílý prášek

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | rozpustný v horké nebo studené vodě, bez tvorby gelu

|

B. pH 1%ního roztoku | 5,5 ± 1,5

|

C. viskozita 10%ního roztoku | nejvýše 200 mPa.s

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 7 %, po sušení při 105 °C po dobu 4 hodin

|

bílkoviny | nejvýše 14,0 %

|

Celkový popel | nejvýše 9,5 %, po žíhání při 600 °C po dobu 4 hodin

Arzen | nejvýše 2 mg/kg

Olovo | nejvýše 5 mg/kg

Rtuť | nejvýše 1 mg/kg

Kadmium | nejvýše 1 mg/kg

Ethanol | nejvýše 2 %

Celkový počet mikroorganismů | nejvýše 3 000/1 g

Kvasinky a plísně | nejvýše 100/1 g

Escherichia coli | negativní v 10 g".

6. Do přílohy č. 3 se za položku E 426 vkládá položka E 427 KASIOVÁ GUMA, která zní:

"E 427 KASIOVÁ GUMA

Synonyma |

|

Definice | Kasiová guma je rozemletý čištěný endosperm semen rostliny

| Cassia tora a Cassia obtusifoli (Leguminosae) obsahující

| méně než 0,05 % Cassia occidentalis. Hlavní složkou jsou

| polysacharidy s vysokou molekulovou hmotností složené

| především z lineárních řetězců jednotek 1,4-β-D-mannopyranosy

| spojených s jednotkami 1,6-α-D-galaktopyranosy. Poměr mannosy

| ke galaktóze je přibližně 5:1. Při výrobě se semena zbaví

| slupek a zárodků tepelným mechanickým ošetřením, po němž

| následuje mletí a třídění endospermu. Rozemletý endosperm se

| dále čistí extrakcí isopropanolem.

|

Obsah | nejméně 75 % galaktomannanu

|

Popis | světle žlutý až krémově bílý prášek bez zápachu

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | nerozpustný v ethanolu, dobře se rozptyluje ve studené vodě

| a vytváří koloidní roztok

|

B. tvorba gelu pomocí | K vodné disperzi vzorku se přidá dostatečné množství

boritanu | zkušebního roztoku boritanu sodného, tím se zvýší

| pH na hodnotu vyšší než 9 a vytvoří se gel.

|

C. tvorba gelu pomocí | Naváží se 1,5 g vzorku a 1,5 g xanthanu a obě množství se

xanthanu | smíchají. Tato směs se přidá za rychlého míchání ke 300 ml

| vody o teplotě 80 °C v kádince o objemu 400 ml. Směs se

| míchá, dokud se nerozpustí, a po rozpuštění míchání pokračuje

| dalších 30 minut. Při míchání se teplota udržuje nad 60 °C.

| Poté se míchání přeruší a směs se nechá chladnout při

| pokojové teplotě nejméně 2 hodiny.

| Poté, co teplota klesne pod 40 °C, se vytvoří pevný

| viskozo-elastický gel. Takový gel nevznikne v 1%ním kontrolním

| roztoku samotné kasiové gumy nebo xanthanu připraveném

| obdobným způsobem.

|

D. viskozita | nejvýše 500 mPa.s (25 °C, 2 hodiny, 1 % roztok), což odpovídá

| průměrné molekulové hmotnosti 200 000 - 300 000 D

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 12 %, po sušení při 105 °C po dobu 5 hodin

|

Bílkoviny | nejvýše 7,0 %

Celkový popel | nejvýše 1,2 %

Látky nerozpustné v kyselině | nejvýše 2,0 %

pH 1%ního vodného roztoku | 5,5 - 8,0

Hrubý tuk | nejvýše 1 %

Celkový obsah antrachinonů | nejvýše 0,5 mg/kg (mezní hodnota detekce)

Zbytky rozpouštědel | nejvýše 750 mg/kg isopropylalkoholu

Olovo | nejvýše 1 mg/kg

Celkový počet mikroorganismů | nejvýše 5 000 KTJ/1 g

Kvasinky a plísně | nejvýše 100 KTJ/1 g

Escherichia coli | negativní v 1 g

Salmonella sp. | negativní v 25 g".

7. V příloze č. 3 položka E 463 HYDROXYPROPYLCELULÓZA zní:

"E 463 HYDROXYPROPYLCELULÓZA

Synonyma | hydroxypropylether celulózy

|

Definice | hydroxypropylcelulóza je celulóza získaná přímo

| z přirozených rostlinných pletiv a částečně

| etherifikovaná hydroxypropylovými skupinami

|

Chemický název | hydroxypropylether celulózy

|

Chemický vzorec | Polymery obsahují substituované jednotky anhydroglukózy s

| obecným vzorcem C H O (OR )(OR )(OR ), kde každý z R , R , R

| 6 7 2 1 2 3 1 2 3

| může být buď H, CH CHOHCH , CH CHO(CH CHOHCH )CH nebo

| 2 3 2 2 3 3

| CH CHO[CH CHO(CH CHOHCH )CH ]CH

| 2 2 2 3 3 3

|

Relativní molekulová | asi 30 000 - 1 000 000

hmotnost |

|

Obsah | nejvýše 80,5 % hydroxypropoxylových skupin (-OCH CHOHCH ) odpovídajících

| 2 3

| nejvýše 4,6-hydroxypropoxylovým skupinám na jednotku anhydroglukózy,

| vztaženo na sušinu

|

Popis | mírně hygroskopický, bílý nebo slabě nažloutlý nebo našedlý,

| zrnitý nebo vláknitý prášek bez pachu a chuti

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | Ve vodě bobtná, vytváří čiré až opaleskující, viskózní, koloidní

| roztoky, dobře rozpustná v ethanolu, nerozpustná v etheru

|

B. plynová chromatografie | substituenty se stanovují plynovou chromatografií

|

Čistota |

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 10 %, po sušení při 105 °C po dobu 3 hodin

|

Síranový popel | nejvýše 0,5 % stanoveno po žíhání při 800 ± 25 °C

|

pH 1%ního koloidního roztoku | 5,0 - 8,0

|

Propylenchlorhydriny | nejvýše 0,1 mg/kg

Arzen | nejvýše 3 mg/kg

Kadmium | nejvýše 1 mg/kg

Olovo | nejvýše 5 mg/kg

Rtuť | nejvýše 1 mg/kg

Těžké kovy (jako Pb) | nejvýše 20 mg/kg".

8. V příloze č. 3 položka E 948 KYSLÍK zní:

"E 948 KYSLÍK

Definice |

|

Chemický název | kyslík

|

Einecs | 231-956-9

|

Chemický vzorec | O

| 2

|

Relativní molekulová | 32,00

hmotnost |

|

Obsah | nejméně 99,0 %

|

Popis | bezbarvý nehořlavý plyn bez zápachu

|

Čistota |

|

Obsah vody | nejvýše 0,05 %

Methan a jiné uhlovodíky | nejvýše 100 μl/l".

9. V příloze č. 3 položka E 949 VODÍK zní:

"E 949 VODÍK

Definice |

|

Chemický název | vodík

|

Einecs | 215-605-7

|

Chemický vzorec | H

| 2

|

Relativní molekulová | 2,00

hmotnost |

|

Obsah | nejméně 99,9 %

|

Popis | bezbarvý vysoce hořlavý plyn bez zápachu

|

Čistota |

|

Methan | nejvýše 0,005 % obj.

Kyslík | nejvýše 0,001 % obj.

Dusík | nejvýše 0,070 % obj.".

10. Do přílohy č. 3 se za položku E 1202 vkládá položka E 1203 POLYVINYLALKOHOL, která zní:

"E 1203 POLYVINYLALKOHOL

Synonyma | Polymer vinylalkoholu, PVOH

|

Definice | Polyvinylalkohol je syntetická pryskyřice připravená

| polymerací vinylacetátu, po níž následuje částečná

| hydrolýza vzniklého esteru v přítomnosti alkalického

| katalyzátoru.

| Fyzikální vlastnosti produktu závisí na polymeračním stupni

| a stupni hydrolýzy.

|

Chemický název | Ethenol homopolymer

|

Chemický vzorec | (C H OR) , kde R = H nebo COCH

| 2 3 n 3

|

Obsah | 11,0 - 12,8 % dusíku (N), vztaženo na bezvodou bázi

|

Popis | Průsvitný bílý nebo krémově zbarvený zrnitý prášek bez

| zápachu a bez chuti

|

Identifikace |

|

A. rozpustnost | rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu

|

B. srážení reakce | Vzorek o hmotnosti 0,25 g se zahříváním rozpustí v 5 ml vody

| a roztok se nechá zchladnout na pokojovou teplotu. Po přidání

| 10 ml ethanolu k tomuto roztoku vznikne bílá zakalená nebo

| vločkovitá sraženina.

|

C. barevná reakce | Vzorek o hmotnosti 0,01 g se zahříváním rozpustí ve 100 ml

| vody a roztok se nechá zchladnout na pokojovou teplotu.

| Modré zabarvení vznikne přidáním jedné kapky zkušebního

| roztoku jódu a několika kapek kyseliny borité k 5 ml roztoku.

| Vzorek o hmotnosti 0,5 g se zahříváním rozpustí v 10 ml vody

| a roztok se nechá zchladnout na pokojovou teplotu. Tmavě

| červené zabarvení vznikne přidáním jedné kapky zkušebního

| roztoku jódu k 5 ml roztoku.

|

D. viskozita 4%ního roztoku | 4,8 - 5,8 mPa.s, což odpovídá průměrné molekulové hmotnosti

při 20 °C | 26 000 - 30 000 D

|

Čistota |

|

Esterové číslo | 125 - 153 mg KOH/g

|

Stupeň hydrolýzy | 86,5 - 89,0 %

|

Látky nerozpustné ve vodě | nejvýše 0,1 %

|

Kyselost | nejvýše 3,0

|

pH 4%ního roztoku | 5,0 - 6,5

|

Zbytky rozpouštědel | nejvýše 1,0 % methanolu, 1,0 % methylacetátu

|

Úbytek hmotnosti sušením | nejvýše 5,0 % při 105 °C po dobu 3 hodin

|

Nespalitelný zbytek | nejvýše 1,0 %

|

Olovo | nejvýše 2,0 mg/kg".

11. V příloze č. 3 se položka POLYETHYLENGLYKOL 6000 nahrazuje položkou E 1521 POLYETHYLENGLYKOLY, která zní:

"E 1521 POLYETHYLENGLYKOLY

Synonyma | PEG, makrogol, polyethylenoxid

|

Definice | Adiční polymery ethylenoxidu a vody obvykle označované

| číslem přibližně odpovídajícím molekulové hmotnosti.

|

Chemický název | α-hydro-Ω-hydroxypoly(oxy-1,2ethandiol)

|

Chemický vzorec | HOCH -(CH -O-CH ) -CH OH

| 2 2 2 n 2

|

Průměr relativních | 380 - 9 000 D hmotností

molekulových |

|

Obsah | PEG 400: 95 - 105 %

| PEG 3000: 90 - 110 %

| PEG 3350: 90 - 110 %

| PEG 4000: 90 - 110 %

| PEG 6000: 90 - 110 %

| PEG 8000: 87,5 - 112,5 %

|

Popis | PEG 400 je čirá, viskózní, bezbarvá nebo téměř bezbarvá

| hygroskopická kapalina

| PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 a PEG 8000 jsou bílé nebo

| téměř bílé pevné látky voskového nebo parafinového vzhledu

|

Identifikace |

|

A. bod tání | PEG 400: 4 - 8 °C

| PEG 3000: 50 - 56 °C

| PEG 3350: 53 - 57 °C

| PEG 4000: 53 - 59 °C

| PEG 6000: 55 - 61 °C

| PEG 8000: 55 - 62 °C

|

B. viskozita | PEG 400: 105 - 130 mPa.s při 20 °C

| PEG 3000: 75 - 100 mPa.s při 20 °C

| PEG 3350: 83 - 120 mPa.s při 20 °C

| PEG 4000: 110 - 170 mPa.s při 20 °C

| PEG 6000: 200 - 270 mPa.s při 20 °C

| PEG 8000: 260 - 510 mPa.s při 20 °C

| V případě polyethylenglykolů, které mají průměrnou molekulovou

| hmotnost vyšší než 400, se viskozita určuje na 50%ním hmot.

| roztoku příslušné látky ve vodě.

|

C. rozpustnost | PEG 400 je mísitelný s vodou, velmi dobře rozpustný v acetonu,

| v alkoholu a v methylenchloridu, prakticky nerozpustný v

| mastných a minerálních olejích.

| PEG 3000 a PEG 3350 jsou velmi dobře rozpustné ve vodě a

| v methylenchloridu, velmi těžce rozpustné v alkoholu, prakticky

| nerozpustné v mastných a minerálních olejích.

| PEG 4000, PEG 6000 a PEG 8000 jsou velmi dobře rozpustné ve vodě

| a v methylenchloridu, prakticky nerozpustné v alkoholu, prakticky

| nerozpustné v mastných a minerálních olejích.

|

Čistota |

|

Kyselost nebo zásaditost | Navážka 5,0 g se rozpustí v 50 ml vody bez oxidu uhličitého a

| přidá se 0,15 ml roztoku bromthymolové modři. Roztok je žlutý

| nebo zelený. Na změnu zabarvení indikátoru do modra není potřeba

| více než 0,1 ml 0,1M hydroxidu sodného.

|

Hydroxylové číslo | PEG 400: 264 - 300

| PEG 3000: 34 - 42

| PEG 3350: 30 - 38

| PEG 4000: 25 - 32

| PEG 6000: 16 - 22

| PEG 8000: 12 - 16

|

Síranový popel | nejvýše 0,2 %

1,4-dioxan | nejvýše 10,0 mg/kg

Ethylenoxid | nejvýše 0,2 mg/kg

Ethylenglykol a | celkem nejvýše 0,25 % hmot. jednotlivě nebo v kombinaci

diethylenglykol |

Olovo | nejvýše 1 mg/kg".