§ 90
Výklad pojmů
Podle této vyhlášky se rozumí pod pojmem
a) potraviny a suroviny živočišného původu: všechny části těl zvířat, zejména maso, vnitřnosti, tuky, kůže, kosti, krev, žlázy s vnitřní sekrecí, rohy, paznehty, kopyta, kopyta, vlna, srst, peří, mléko, vejce, včelí med a vosk a výrobky z nich určené k výživě lidí, ke krmení zvířat, popřípadě i k jiným účelům;
b) jatečná zvířata: zvířata určená k jatečným účelům, zejména skot, prasata, ovce, kozy, hrabavá a vodní drůbež, lichokopytníci a králíci;
c) jiná zvířata: zvířata, jejichž maso je určeno - stejně jako maso jatečných zvířat - k výživě lidí, zejména zvěř, ryby, korýši a měkkýši;
d) nákaza zvířat: nemoc zvířat, která má přenosný charakter;
e) zvířata podezřelá z nákazy zvířat: zvířata, u nichž se projevují příznaky vyvolávající podezření, že jde o určitou nákazu zvířat, nebo zvířata, o nichž je podle výsledku vyšetření nutno mít za to, že jsou podezřelá z určité nákazy zvířat;
f) zvířata podezřelá z nakažení: zvířata, u nichž se neprojevují příznaky vyvolávající podezření, že jde o určitou nákazu zvířat, o nichž však lze mít za to, že přišla přímo nebo nepřímo do styku s jejím zdrojem;
g) zvířata podezřelá: zvířata podezřelá z nákazy zvířat a zvířata podezřelá z nakažení;
h) celé tělo zvířete: tělo jatečného nebo jiného zvířete s orgány a ostatními částmi, jde-li o skot, ovce, kozy, lichokopytníky, králíky a nutrie, popřípadě i prasata, po stažení kůže;
i) tělo zvířete: tělo jatečného nebo jiného zvířete bez orgánů a ostatních částí, jde-li o skot, ovce, kozy, lichokopytníky, králíky a nutrie, popřípadě i prasata, po stažení kůže;
j) maso: všechny části těla zvířete určené k výživě lidí;
k) orgány: orgány dutiny hrudní a břišní, popřípadě tělní určené k výživě lidí, jazyk, mozek, mícha, vemeno krav, ovcí a koz a varlata býků;
l) vnitřní orgány: orgány dutiny hrudní a břišní, popřípadě tělní určené k výživě lidí;
m) změněné části: části masa nebo orgánů patologicky nebo jinak změněné, které je možno oddělit od ostatního masa nebo orgánů;
n) ostatní části: všechny části jatečného nebo jiného zvířete, které nejsou určeny k výživě lidí;
o) nutná porážka: porážka nemocného nebo z nemoci podezřelého jatečného zvířete v nebezpečí z prodlení bez předchozího veterinárného vyšetření (za živa) nebo naléhavá porážka zvířete takto postiženého po předchozím veterinárním vyšetření (za živa);
p) sanitní jatky, popřípadě sanitní oddělení jatek: účelové zařízení pro nutné porážení a jatečné zpracování nutně porážených nemocných nebo z nemoci podezřelých jatečných zvířat, popřípadě - vyžadují-li to okolnosti - pro porážení nestandardních zvířat nebo zvířat porážených z diagnostických důvodů;
r) konfiskáty živočišného původu: celá těla uhynulých, nedonošených, mrtvě narozených nebo utracených zvířat (kadavery) a nepoživatelné živočišné produkty, popřípadě živočišné produkty vyloučené z použití k obvyklému účelu podle právních předpisů nebo podle rozhodnutí orgánu veterinární péče 3);
s) krmné konfiskáty živočišného původu: konfiskáty živočišného původu určené k tomu, aby byly přímo nebo po úpravě použity ke krmení zvířat;
t) dávka (šarže): výrobky téhož druhu, vyrobené nejvýše v průběhu jedné pracovní směny za podmínek, které lze pokládat za stejné, zejména z týchž surovin stejným technologickým postupem na témže výrobním zařízení;
u) zásilka: zboží uvedené na jedné přepravní listině, popřípadě i doprovázené jedním veterinárním osvědčením, nejvýše však jeden železniční vůz, jeden kamión apod.
------------------------------------------------------------------
3) § 9 zákona ČNR č. 108/1987 Sb., o působnosti orgánů veterinární péče České socialistické republiky.
§ 9 zákona SNR č. 110/1987 Sb., o působnosti orgánů veterinární péče Slovenské socialistické republiky.