§ 71
(1) Kdo vyrábí mléko, je povinen
a) řádně ošetřovat dojnice a udržovat je v čistotě,
b) bezprostředně před dojením omýt a osušit vemeno a po skončení dojení dezinfikovat struky,
c) sledovat
1. zdravotní stav dojnic, zejména jejich mléčných žláz,
2. vlastnosti nadojeného mléka při každém dojení podle prvních střiků a oddělit smyslově změněné mléko od ostatního mléka,
d) uvědomit orgán veterinární péče 3) o každé změně zdravotního stavu dojnic nebo stavu mléka.
(2) Při krmení dojnic
a) lze používat jen krmivo, které neovlivňuje nepříznivě složení a vlastnosti mléka,
b) dodržovat předpisy a pokyny o používání medikovaných a některých jiných přípravků, které byly pro tento účel schváleny 1).
(3) Pravidelný úklid, krmení dojnic a dojení je třeba organizovat tak, aby nebyly nepříznivě ovlivněny spouštění mléka, vlastní dojení nebo vlastnosti mléka.
------------------------------------------------------------------
1) § 24 odst. 1 a § 25 vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 45/1966 Sb., o vytváření a ochraně zdravých životních podmínek.
Směrnice ministerstva zdravotnictví ČSR č. 50/1978 sb. Hygienické předpisy o cizorodých látkách v poživatinách, ve znění směrnic č. 63/1984 sb. Hygienické předpisy a č. 69/1986 sb. Hygienické předpisy.
Směrnice ministerstva zdravotnictví SSR č. 35/1977 Věst. MZ SSR, Hygienické požadavky na cizorodé látky v poživatinách, ve znění směrnic č. 19/1984 Věst. MZ SSR, úpravy pod č. 7/1986 Věst. MZ SSR.
3) § 9 zákona ČNR č. 108/1987 Sb., o působnosti orgánů veterinární péče České socialistické republiky.
§ 9 zákona SNR č. 110/1987 Sb., o působnosti orgánů veterinární péče Slovenské socialistické republiky.