CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 121/1987 Sb. Vyhláška o zabezpečení zdravotní nezávadnosti živočišných produktů § 48

§ 48

121/1987 Sb. Vyhláška o zabezpečení zdravotní nezávadnosti živočišných produktů

§ 48

(1) Poživatelné maso se označuje

a) u skotu a lichokopytníků na zadní straně obou předloktí a na přední straně obou holení,

b) u telat na hrudi a na obou půlkách,

c) u prasat na břiše (boku) na obou půlkách,

d) u ovcí a koz na jedné straně hrudi

e) u jehňat a kůzlat na ledvinovém tuku.

(2) Podmíněně poživatelné maso se označuje u všech jatečných zvířat uvedených v odstavci 1 na

a) zadní straně předloktí,

b) hřbetě v ledvinové krajině,

c) vnitřní straně stehna (kýty),

d) hlavě na zevní ploše vnějšího žvýkacího svalu,

e) jazyku,

f) jedné polovině plic,

g) žaludeční ploše jater,

h) srdci,

i) slezině,

j) vemeni,

k) předžaludku.

(3) Vedle toho se v případech uvedených v odstavcích 1 a 2 označují plochy vzniklé odstraněním změněných částí.

(4) Nepoživatelné maso se označuje na všech částech a orgánech jatečných zvířat; lze označit obarvením.

(5) Pozastavené maso a orgány skotu, u něhož byla zjištěna slabá uhřivost, se označují - kromě označení pozastavovacím štítkem - na zadní straně obou předloktí, na přední straně obou holení, na hlavě na zevní ploše žvýkacího svalu a na srdci otiskem písmene "U" o výšce 4 cm a šířce 3 cm.