§ 6
(1) U všech odebraných půdních vzorků se sledují půdní reakce, potřeba vápnění a obsah přístupného fosforu a draslíku. Obsah přístupného hořčíku se sleduje v celém rozsahu u půdních vzorků odebraných z vinic, chmelnic a sadů a nejméně u jedné třetiny půdních vzorků odebraných z orné půdy, luk a pastvin.
(2) Obsah manganu, molybdénu, zinku, mědi a bóru jakožto stopových prvků se sleduje
a) na vinicích, chmelnicích, intenzívně obhospodařovaných sadech, pravidelně zavlažovaných pozemcích všeho druhu a pozemcích, na nichž se pěstuje zelenina,
b) na genetických půdních typech, na nichž byl již zjištěn velmi malý obsah stopových prvků,
c) na pozemcích, na nichž se vyskytuje fyziologické onemocnění zemědělských plodin nebo kultur.
(3) Obsah humusu a vývoj agrochemických vlastností pozemků v závislosti na intenzitě hnojení a výnosech plodin se sleduje každoročně na 8 až 10 pozemcích nejrozšířenějších půdních typů v okrese, vybraných k tomu účelu organizací provádějící laboratorní činnost; tyto pozemky slouží též k ověřování nových, popřípadě k zdokonalování současných metod agrochemického zkoušení půd.