Na úseku obchodu a veřejného stravování
Městský národní výbor
1. sleduje a kontroluje plynulé zásobování obyvatel potravinářským a průmyslovým zbožím v potřebném rozsahu a sortimentu. Kontroluje kulturnost prodeje a hygienu v provozovnách. K odstranění nedostatků činí opatření u příslušných orgánů a organizací, které jsou povinny stanovisko městského národního výboru respektovat;
2. dbá o dobrou úroveň veřejného stravování, ubytování a zásobování obyvatelstva pevnými palivy;
3. stanoví ve spolupráci s obchodními organizacemi rozvojovou koncepci maloobchodní sítě a sítě veřejného stravování na území města. Dbá, aby tato síť byla budována v souladu s bytovou výstavbou a potřebami obyvatel i potřebami ostatních odběratelů výrobků z maloobchodních prodejen;
4. schvaluje rozmístění prodejen, prodejní dobu a činí další opatření k zajištění řádného zásobování obyvatelstva;
5. vytváří předpoklady a stanoví podmínky pro prodej výrobků na městských trzích organizacím i jednotlivcům ke zlepšení zásobování obyvatelstva. Podle podmínek organizuje tradiční trhy (výroční trhy);
6. podle podmínek může řídit podnik Restaurace a jídelny, popř. zřizovat městské restaurace, vinné sklípky, jídelny, ubytovací podniky a maloobchodní prodejny podniků a závodů jím řízených;
7. městský národní výbor I. skupiny:
a) rozhoduje o zařazování závodů veřejného stravování a ubytovacích závodů do cenových skupin;
b) řídí podnik obstarávající zásobování pevnými palivy.