CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 107/2005 Sb. Vyhláška o školním stravování Příloha č. 1 - Výživové normy pro školní stravování

Příloha č. 1 - Výživové normy pro školní stravování

107/2005 Sb. Vyhláška o školním stravování

Příloha č. 1

Výživové normy pro školní stravování

Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a

den v gramech, uvedeno v hodnotách "jak nakoupeno".

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Druh a množství vybraných potravin v g na strávníka a den

Věková skupina strávníků, ------------------------------------------------------------------------------------

hlavní a doplňková jídla Maso Ryby Mléko Mléčné Tuky Cukr Zelenina Ovoce Brambory Luštěniny

tekuté výr. volné volný celkem celkem

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 - 6 r. přesnídávka,

oběd, svačina 55 10 300 31 17 20 110 110 90 10

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7 - 10 r. oběd 64 10 55 19 12 13 85 65 140 10

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 - 14 r. oběd 70 10 70 17 15 16 90 80 160 10

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15 - 18 r. oběd 75 10 100 9 17 16 100 90 170 10

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

celodenní stravování

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 - 6 r. 114 20 450 60 25 40 190 180 150 15

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7 - 10 r. 149 30 250 70 35 55 215 170 300 30

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 - 14 r. 159 30 300 85 36 65 215 210 350 30

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15 - 18 r. 163 20 300 85 35 50 250 240 300 20

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Druh a množství vybraných druhů potravin v g na strávníka a den pro laktoovovegetariánskou výživu

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vejce Mléko Mléčné Tuky Cukr Zelenina Ovoce Brambory Luštěniny

tekuté výr. volné volný celkem celkem

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 - 6 r. přesnídávka,

oběd, svačina 15 350 75 12 20 130 115 90 20

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7 - 10 r. oběd 15 250 45 12 12 92 70 140 15

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 - 14 r. oběd 15 250 45 12 15 104 80 160 15

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15 - 18 r. oběd 15 250 45 12 13 114 90 160 15

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15 - 18 r. celodenní

stravování 25 400 210 35 40 370 290 250 30

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Průměrná spotřeba potravin je vypočtena ze základního sortimentu potravin tak, aby bylo zajištěno dosažení příslušných výživových norem. Je uvedena v hodnotách "jak nakoupeno" a je do ní proto zahrnut i přirozený odpad čištěním a dalším zpracováním. Z celkové denní výživové dávky se počítá v průměru 18 % na snídani, 15 % na přesnídávku, 35 % na oběd, 10 % na odpolední svačinu a 22 % na večeři.

2. Spotřeba potravin odpovídá měsíčnímu průměru s přípustnou tolerancí + - 25 % s výjimkou tuků a cukru, kde množství volných tuků a volného cukru představuje horní hranici, kterou lze snížit. Poměr spotřeby rostlinných a živočišných tuků činí přibližně 1 : 1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu.

3. Množství zeleniny, ovoce a luštěnin lze zvýšit nad horní hranici tolerance. Při propočtu průměrné spotřeby se hmotnost sterilované a mražené zeleniny násobí koeficientem 1,42. U sušené zeleniny se hmotnost násobí koeficientem 10 (10 dkg = 1 kg).

4. Součástí jídel je vždy nápoj a k dosažení žádoucích hodnot vitamínu C je nutno zařazovat do jídelníčku nápoje, kompoty a zeleninové saláty s přídavkem vitamínu C.

5. Laktoovovegetariánskou výživu lze uplatnit v případě, že s tím souhlasí všichni zákonní zástupci nezletilých strávníků nebo zletilí strávníci, nebo u provozovatelů stravovacích služeb, kde lze uplatnit podávání jídel na výběr. Průměrnou spotřebu potravin lze doplnit drůbežím a rybím masem.

6. Souhlasí-li zákonný zástupce strávníka nebo zletilý strávník, lze strávníkům ze tříd se sportovním zaměřením, strávníkům vykonávajícím sportovní přípravu a strávníkům v konzervatoři připravujícím se v oboru tanec zvýšit celkovou denní výživovou dávku s přihlédnutím k charakteru tělesné činnosti až o 30 %. Další zvýšení je možné pouze na doporučení lékaře.

------------------------------------------------------------------